”Vihaajatkin ovat tavallaan faneja”

Rosanna Kujala asettelee kuulokkeita korvilleen. Kuva on otettu tietokoneen edestä.

Rosanna Kujala striimaa arkeaan reilulle 18 000 seuraajalle. Työn edellyttämä avoimuus altistaa nettivihalle, jota vastaan on täytynyt kasvattaa kova kuori. 

Tamperelaisen kerrostalokaksion nurkassa on kolmen näytön työpiste. Sen ääressä Rosanna Kujalasta, 23, tulee Rousena. 

Liven voi laittaa päälle missä vain. Usein Kujala striimaa arkisia tapahtumia puhelimellaan, mutta nyt hän valmistelee illan pelilähetystä. 

Kujalan työpöydällä lepää muistikirja, johon hän on kirjannut yksityiskohtia hahmostaan.  Suunnitelmana on esittää Grand Theft Auto -videopelin sisällä live-roolipeli, joka pohjautuu tarinaan Bonniesta ja Clydesta.  

Kujalan hahmo, kieli poskella kehitetty Poni Parkki on kotoisin Kotkan Karhulasta ja rakastunut perheensä murhanneeseen Klediin. Klediä esittää Kujalan miesystävä, joka striimaa itsekin työkseen. 

Yleensä Kujala ei käsikirjoita livejään, mutta tämä ilta on poikkeus. Lähetyksiä tehdään tietysti katsojia varten. 

– Parasta on se, jos pystyy piristämään jonkun päivää. Jotkut saattavat ihmetellä, jos en ole striimannut muutamaan päivään. Jos katsoja kokee yksinäisyyttä, striimaajasta voi muotoutua tälle todella tärkeä henkilö. 

Lähikuva Rosanna Kujalan tietokoneen näytöstä, jossa on auki Discord-sovellus ja hänen Stepbros-niminen palvelimensa. Kuvassa näkyy arkista seuraajien välistä keskustelua.

Kujala esittelee Discord-palvelintaan, jossa hän keskustelee seuraajiensa kanssa. Stepbros-nimisen palvelimen alla on kanavia, joilla voi keskustella melkeinpä mistä tahansa. Kujala on innoissaan siitä, että joidenkin seuraajien välille on muodostunut todellisia ystävyyssuhteita. 

Kujala esittelee Discord-palvelintaan, jossa hän keskustelee seuraajiensa kanssa. Stepbros-nimisen palvelimen alla on kanavia, joilla voi keskustella melkeinpä mistä tahansa. Kujala on innoissaan siitä, että joidenkin seuraajien välille on muodostunut todellisia ystävyyssuhteita. 

Seksiobjekti tai nettityttöystävä

Kujala kertoo katselijakuntansa koostuvan pitkälti miehistä. Videopelejä pelaava kaunis nainen voi olla fantasia tai jopa seksiobjekti. 

– Ne katsoo niin, että ”toi voisi olla joskus mun”. Mut saatetaan nähdä sellaisena nettityttöystävänä. 

Toisaalta Kujala uskoo, että Twitchissä, internetin suositussa striimauspalvelussa, on helpompaa olla nainen. Nainen saa palvelussa helposti katselukertoja pelkän ulkonäkönsä perusteella. 

– En halua, että mua seurattaisiin pelkästään ulkonäköni takia. Mutta jos se piristää jonkun päivää, että näkee vilauksen mun perseestä kääntyessäni tuolissa, niin ihan sama. 

Uransa alkuvaiheessa Kujalan kanava kasvoi huimaa vauhtia. Rahaa tuli useampi tonni kuukaudessa ja jo puolen vuoden striimaamisen jälkeen Kujala kutsuttiin osaksi Conquer Gamingia. Kyseessä on e-urheiluorganisaatio, jonka kautta Kujala solmii esimerkiksi kaupallisia yhteistöitä. 

Katsojat voivat antaa Twitchissä seuraamilleen kanaville lahjoituksia. Niitä Kujala sai huomattavasti enemmän silloin, kun ei vielä seurustellut. Nyttemmin lahjoitusten virta on tyrehtynyt lähes kokonaan. 

”Vitun noloja nää naisstriimereiden langat, eihän täällä puhuta mistään muusta kuin tuon ulkonäöstä. Ois vitun alentavaa että on ihan sama mitä teet kuin porukka katsoo sua vaan ulkonäön takia"

"Sen ympärillehän tän tuottama kontsa perustuu, mitä oikein odotit?” 

Kasvokuva Rosanna Kujalasta.

Näin naisstriimaajista puhutaan anonyymisti keskustelualusta Ylilaudalla. Siellä puhe julkista työtä tekevistä henkilöistä äityy usein vihapuheeksi. 

Kujalastakin on luotu Ylilaudalle lankoja eli viestiketjuja. Aluksi saatu huomio tuntui imartelevalta. 

– Aluksi mietin, että ”ai musta on tehty lanka, olenko nyt jotenkin huomattu”. Ensin kommentit saattoivat olla ihan kivojakin, mutta sitten alkoi tulla pelkästään paskaa. Vaikka koen olevani tosi itsevarma ihminen, kommentit satuttivat. 

Tissikommenteista ei jaksa loukkaantua, mutta aina solvaukset eivät jää sille tasolle. Kujala on kertonut avoimesti syömishäiriöstään ja siihen raadollisimmat kommentoijat osaavat tarttua. Kujalan syömisiin kiinnitetään erityistä huomiota. Jotkut liittävät keskusteluihin ruutukaappauksia ja kuvamanipulaatioita, joille sitten naureskellaan.

 

”Tämä tyttö on turvonnut kuin pullataikina. Kohta mies jättää sen kun tää lihoo niin paljon.” 

Kuva Rosanna Kujalan työpöydästä.

– Ylilaudan kommentointi vaikutti minäkuvaani. Kun siellä haukuttiin mun kokoa, aloin itsekin näkemään itseni läskinä. Itkin joskus, että miksi musta ajatellaan näin. 

Kujala on nyt lopettanut keskustelujen seuraamisen. 

Ylilaudan trollit ovat saaneet kuulla kunniansa Kujalan striimeissä ja Tiktok-videoissa. Se on tapa näyttää, ettei vihaajilla ole hänen tekemiseensä valtaa. 

– En ole ikinä miettinyt lopettamista. Oon aina jatkanut ja ollut oma itseni kaikesta huolimatta. Vihaajatkin ovat tavallaan faneja – jos he seuraavat mua, niin sehän on plussaa. 

Striimi käynnistyy. Uskolliset katsojat ovat paikalla jo ensisekunteina, vaikka Kujala vielä pohtii kameran paikkaa. 

– Heippa hei, Rousena tervehtii.

Chatin puolella vastataan heti. 

Moromoro 

moi 

Moikkamoi 

ihanaa kuulla ensimmäisenä oma nimi, kun tulee striimiin

Lainauksissa olevat tekstit ovat suoraan kopioituja kommentteja Ylilaudan keskustelusta.

Anette Partonen, teksti ja kuvat

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.