Vanhassa autokorjaamohallissa kuviteltiin erilaisia tulevaisuuden kuvia
Vallaton-festivaali on monitaiteellinen ja immersiivinen tapahtuma, joka järjestettiin 23.syyskuuta Kalevan hallissa. Tulevaisuutta ja maailman valtarakenteita sekä niiden purkamista käsittelevää tapahtumaa oli järjestämässä kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo. Yhteistyökumppaneina toimivat myös taiteilijakollektiivi Labra 540, kaupunkiviljelyä edistävä sekä Kalevan hallissa muutenkin toimiva Blokgarden, Ekata Theater sekä muusikot Lotta Hagfors ja Kashesi Makena.
Idea tapahtumaan lähti järjestäjä Senja Väätäinen-Chimpukun mukaan kolmiosaisesta työpajasarjasta, jossa pohdittiin mahdollisuuksia toisenlaiseen ja tasa-arvoisempaan kehitysyhteistyöhön. Festivaalin runko lähtikin muotoutumaan hänen mukaansa siitä ajatuksesta, kuinka ihmiset haluavat loppujen lopuksi suhteellisen samoja asioita: kestävyyttä, hyvää yhteistyötä ja toisten kuuntelemista. Väätäinen-Chimpukun mukaan nämä merkityksellisen elämän ja tulevaisuuden ydinasiat pitää vain kaiken kiireen keskellä muistaa. Muistamista auttaa paluu lapsuuteen, leikkiin ja mielen avaruuteen.
Vallaton-festivaali järjestettiin vanhan autokorjaamon tiloihin rakennetussa Kalevan hallissa, joka on toimipaikkana normaalisti kaupunkiviljelyä edistävälle yritykselle Blokgardenille sekä taitelijakollektiivi Labra 540:lle.
Taide oli suuri osa tapahtumaa, ja hallin seinät oli täytetty festivaalin aihetta käsittelevillä teoksilla.
Tapahtumassa hyödynnettiin leikkiä monin tavoin. Sokkeloisten huoneiden, toisiaan seuraavien teemojen ja hämärien olosuhteiden ansiosta tila sopi tarkoitukseen varsin hyvin.
Festivaalin ajaksi Kalevan halliin oli rakennettu Elämyshuoneiksi kutsuttuja tiloja, joissa kaikissa vallitsi jokin tietty tehtäviksi tai leikiksi muunnettu teema.
Tulevaisuusnäkymiä käsittelevässä huoneessa oli tarkoituksena jakaa ajatuksia muiden kanssa “Epävarmojen aikojen kanssamatkustajat”-korttien avulla.
Kohtaamishuoneessa tutkittiin toisen ihmisen kanssa läsnäoloa sekä kanssakäymistä sanattomasti. Vastakkaisilla penkeillä, tiimalasilla ja silmiin katsomisella pääsi huoneessa alkuun.
Satohuone esitteli kaupunkiviljelyn vaikutuksia sekä Blokgardenin toimintaa yleisesti.
Kokeilevaa ja äänimaisemia mukailevaa musiikkia tapahtumaan tarjosivat Lotta Hagfors ja Kashesi Makena, jotka vuorottelivat eri soittimilla genrejen välillä.
Senja Väätäinen-Chimpuku toimi tapahtuman yhtenä järjestäjänä. Hänen mukaansa keskeisintä tapahtumassa on, millaista tulevaisuutta ihmiset uskaltavat kuvitella, mitä se tarkoittaa tänä päivänä ja mitä sen edistämiseksi voidaan tehdä.
Teksti ja kuvat: Pauliina Tasala
Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.