Valot päälle

Kuva Helsingin Aleksantrinkadulta.

Helsingin Aleksanterinkadulle sytytetään vuosittain jouluvalot, mistä alkaa monien kaupunkilaisten joulu. Perinne vetää paikalle tuhansia ihmisiä. 

Vaikka lauantai on harmaa, ihmisiä on paljon liikkeellä. Sen huomaa heti keskustaan saavuttua. Kadut ovat täynnä ihmisiä erilaisten mainostuotteiden kanssa. Coca-Cola on parkkeerannut rekkansa Rautatientorille, ja jossain jaetaan ilmaisia limuja, sillä joka toisella on kädessään punainen tölkki. Suuntaan ihmisvilinässä kohti Aleksanterinkatua.  

Ihmiset jonottivat Coca-Colan rekalle.

Tänään on vuorossa 75. kerta kun Helsingin Aleksanterinkadulle sytytetään jouluvalot. Ensimmäistä kertaa valot syttyivät vuonna 1949, kun kadunvarren kauppiaat halusivat tuoda valoa sodasta toipuville kansalaisille. Perinteeksi muodostunut tapahtuma kerää vuosittain tuhansittain ihmisiä Aleksin ympäristöön. Tapahtumaa on joinain vuosina laskettu seuranneen paikan päällä jopa 50 000 ihmistä. 

Joulukadun avajaisten nettisivuilla kerrotaan tapahtuma-alueesta, jossa tapahtuu kaikenlaista pitkin päivää. Päätapahtuma on jouluparaati, jonka on määrä sytyttää valot kadulle. Päätän jäädä Aleksin ympäristöön aistimaan tunnelmaa. Vielä reilua tuntia ennen valojen syttymistä paikalla ei ole massoittain ihmisiä. 

Ilmapalloille ei ollut suurta kysyntää vielä kello kolmen aikaan.

Senaatintorilla huomaan henkilön valtavan ilmapallonipun kanssa. Leonaksi esittäytyvä myyjä kertoo, että yhtään palloa ei ole vielä mennyt kaupan. Hän kertoo aikovansa viettää paikalla kuitenkin koko illan ja toivoo myynnin kiihtyvän. Kävelen Aleksin toiseen päätyyn sisälle lämmittelemään. 

Suuren kansanjuhlan tuntua on aistittavissa noin puolta tuntia ennen h-hetkeä. Aleksi alkaa täyttyä ihmisistä. Paikalla on kaikenikäistä väkeä. Lapsiperheitä on paljon ja monet lapset istuskelevat reunakiveyksellä odottamassa paraatin alkua. Ihmisiä on niin runsaasti, ettei jalkakäytävällä mahdu kävelemään. Hyppään alas ratikkakiskoille ja jatkan matkaani kohti Senaatintoria. Vastaani tulee lapsi heliumpallon kanssa, ainakin yksi pallo on myyty. 

Kuva Rautatientorilta, jossa on Coca-Colan rekka.

Ihmiset jonottivat Coca-Colan rekalle.

Ihmiset jonottivat Coca-Colan rekalle.

Senaatintorilla henkilö myy ilmapalloja. Tuomiokirkko näkyy taustalla.

Ilmapalloille ei ollut suurta kysyntää vielä kello kolmen aikaan.

Ilmapalloille ei ollut suurta kysyntää vielä kello kolmen aikaan.

Ihmisjoukko seisoo senaatintorin reunalla odottamassa jouluparaatia.

Huomaan hieman sivummalla seisovan vanhan pariskunnan. Anne ja Markku Vepsäläinen kertovat olevansa paikalla aistimassa tunnelmaa. Anne Vepsäläinen on tehnyt niin noin 17 vuotta. Joulukadun avajaiset ovat perinne, josta alkaa joulu.  Vuosien varrella ihmismäärä on lisääntynyt, mutta muuten tapahtuma tuntuu pienentyneen.

Kuvassa Anne ja Markku Vepsäläinen.

Anne ja Markku Vepsäläisen joulu alkaa Aleksanterinkadulta.

Anne ja Markku Vepsäläisen joulu alkaa Aleksanterinkadulta.

- En tiedä näyttikö se nuorempana vain suuremmalta, naurahtaa Anne Vepsäläinen. 

Pariskunta toteaa yhteen ääneen, että joulun alkuun kuuluu myös Stockmannin ikkunan näkeminen. Se on tiedossa tänään paraatin jälkeen.  

Kuvassa on Juhana Vartiainen.

Juhana Vartiainen johti paraatia.

Juhana Vartiainen johti paraatia.

Jatkan matkaa ja pääsen Senaatintorin kulmalle, missä paraatilaiset odottavat jo lähtölaukaisua. Järjestyksenvalvojalla on täysi työ pitää ihmismassaa tarpeeksi tiiviisti poissa tieltä. Kerrotaan, että raskaan kaluston on pian päästävä kulkemaan siitä, missä ihmiset nyt seisoskelevat.

Kello lyö neljä, mutta mitään ei tapahdu. Kuulen järjestyksenvalvojien juttelevan siitä, että jossain tarvitaan ambulanssia, mikä myöhästyttää lähtöä. Paraatin kärjessä on pormestari Juhana Vartiainen. Hattu päässä hän näyttää täyttävän tirehtöörin roolin vakuuttavasti.  

Kello 16.08 paraati lähtee liikkeelle ja jännitys tiivistyy. Viimein valot syttyvät. Kansanjoukko kohahtaa. Ehkäpä helpotuksesta. Marssi lähtee liikkeelle, mutta näkymä on vähän huono. Näen paraatin kulkijat parhaiten muiden ihmisten puhelinten näytöiltä.  

Item 1 of 2

Helsingin jouluparaati ei täysin vastaa elokuvien esimerkkejä paraateista. Kulkue on kuitenkin hellyttävä. Paikalla on erilaisia nuorten harrasteryhmiä lajeinaan ainakin sirkus ja cheerleading. Ihmetykseni herättää rekat, jotka näyttävät olevan jouluisia vain punaisessa värissään. Tokmannin ja muuttoyritys Niemen valtavat autot vaikuttavat ennemmin reitiltään eksyneiltä kuin osalta paraatia. 

Pormestaria varmasti odotetumpi vieras on jätetty aivan kulkueen loppuun. Joulupukin saapuessa ihmisten näköpiiriin nousevat kamerat korkealle selfietikuissaan. Pukki vaikuttaa tyytyväiseltä rooliinsa reessä istuessaan.

Kulkueen loppu näkyy ja ihmiset purkautuvat sen perään kiskoille. Kuvia räpsitään yhä, ovathan Aleksin valot yksi talvikauden suurista nähtävyyksistä. Ihmismäärässä kulkeminen alkaa rasittaa ja suuntaan väljemmille vesille.

Mette Toivola ja Saara Böök olivat hyvillä paikoilla nähdäkseen paraatin.

Mette Toivola ja Saara Böök olivat hyvillä paikoilla nähdäkseen paraatin.

Reunalla, yliopiston rakennuksen ikkunan puitteissa istuvat Mette Toivola ja Saara Böök. He ovat tapahtumassa muistaakseen ensimmäistä kertaa. Odotukset ovat täyttyneet ja joulu saa alkaa.  

- Tunnelmahan täällä oli aivan ihana. Nähtiin myös puolikas pukki, Toivola kertoo.  

Ihmiset vaeltavat tyytyväisen oloisina kohti Rautatientoria ja kotiin pääsyä. Sormet ovat kohmeessa, mutta valot ovat selvästi lämmittäneet henkisesti. Lämpimän olon tuo se, että valot syttyivät taas tänäkin vuonna.  

Tekla Kaasalainen, teksti ja kuvat

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.