Yövalaisu on arvovalinta

Hämeenkadun ja Hämeenpuiston risteyksessä sijaitsevan kukkakauppa Opuntian yövalaisu on minimaalinen ja hennon koristeellinen. Lämpimät ledivalot riittävät juuri ja juuri piirtämään esiin kasvien muodot ja liikkeen ikkunoiden ulkoreunaa kehystää jouluvalot.  

Keskustan toisessa reunassa Tammelassa sijaitsevalla kukkakauppa Nina Floralla puolestaan palaa ankarat päivänvalolamput ja orkideoja pystyy kuvaamaan ikkunan läpi kuin päivänvalossa. Mietin kasvien hyvin erilaisia olosuhteita: liittyvätkö liikkeiden erilaiset valaisuratkaisut jotenkin kasvien tarpeisiin vai vaikuttavatko valaisupäätöksiin jotkin muut seikat? 

Item 1 of 2

Seuraavana päivänä Nina Floran floristi Jaana Jyrinki kertoo, että talviaikaan kasvit tarvitsevat lisävaloa.

– Kyllähän ikkunan pitää myös näkyä, että ihmiset huomaavat kasvit, Jyrinki korostaa.  

Item 1 of 2

Kun kysyin Opuntian Elina Koskelta millä perusteella he päättävät liikkeensä yövalaistuksesta ja hän kertoo, että valaisu on ajastettu kasvien hyvinvoinnin vuoksi. 

– Kasveilla on sekä vuorokausi- että vuosirytmi, joten täysin pimeitäkin hetkiä täytyy olla. Eri lajeilla on erilaisia tarpeita luonnollisen rytmin ylläpitämiseksi ja pyrimme huomioimaan ne sommittelussa. Kasvien hyvinvointi on aina etusijalla, Koski kertoo. 

Viime vuoden joulukuussa Tampereen sähköverkon alueella energiaa siirrettiin kymmenisen prosenttia vähemmän kuin aikaisempana vuonna samaan aikaan. Tältä vuodelta ei vielä ole dataa vertailtavaksi, mutta öisiä katuja kävellessään huomaa monella muullakin liikkeellä yövalaisuun vaikuttavan erilaiset prioriteetit.  

Monet ympäristöystävällisyyttä korostavat liikkeetkin kokevat yönäkyvyyden olevan sähkönkulutusta arvokkaampaa. Taito Shopin Sari Soininen kertoo näyteikkunoiden olevan heille todella tärkeitä:  

– Joskus meille jopa soitetaan, kun asiakas on aukioloaikojen ulkopuolella nähnyt ikkunassa jotain, mikä kiinnostaa. 

Soinisen mukaan yövalaisu tuo todetusti lisää asiakkaita, joten yössä majakan tavoin hohtavat halogeenilamput eivät ole tuhlausta. Kaupan ikkunassa somisteena oleva 50-luvun tyylinen kyltti kehottaa kuitenkin kaikkia ohikulkijoita sammuttamaan turhat valot. 

Turhia valoja saisi todellakin sammutella. Energiakaupungit ry:n Esa Lindholm totesi viime toukokuussa, että energiakriisi ei ole ohi ja tulevaan talveen olisi jälleen varauduttava. “Sopeutuminen energian tuonnin loppumiseen Venäjältä on vielä kesken. Sähköpulan todennäköisyys on pienentynyt tuuli- ja ydinvoiman käyttöönoton myötä, mutta polttoaineniukkuus vaivaa lämmöntuottajia tulevanakin talvena.” 

Tampereella on paljon parturi- ja kampaamoliikkeitä, joiden yövalaisu vaihtelee täydestä pimeydestä muutamaan täplävaloon ja aukioloaikojen kaltaiseen täyteen valaistukseen. Sokoksen takana sijaitseva M Room Parturi on täysin pimeänä. Pelkästään katuvalojen tunkeutuminen lasin läpi piirtää esiin parturin tuolit.  

Kysyn päiväsaikaan liikkeen parturi-kampaajilta, eivätkö he koe näkyvyyttä yöaikaan tärkeäksi. Parhaillaan hiuksia leikkaava Robin Kämäräinen kertoo, että ekologisuus on heille tärkeämpää. Liikkeen kaikki parturi-kampaajat ovat suorittaneet ekokompassi-koulutuksen, jotta ympäristöystävällinen toiminta olisi oman ammatinharjoittamisen arkipäivää.  

– Kyllä me pyrimme olemaan niin ekologisia kuin voimme ihan kaikissa asioissa, Kämäräinen kertoo.  

Kirkkaasti valaistuista partureista kerrotaan, että näkyvyys on tärkeää yöaikaankin. Sähkönkulutus ei ole siis turhaa: se tuo lisää maksavia asiakkaita.  

Ostoskeskuksillakin on eroja. Tampereen uusin ostoskeskus Ratina loistaa yössä kirkkaammin kuin vieressään oleva stadion. On erittäin selvää, että ostoskeskuksessa on yölläkin sisävalot päällä kuten aukioloaikoina.

Ratinan yövalaisu on selvästi tarkkaan harkittu. Öisin valaistus on kirkas, mutta väriltään hieman lämpimämpi kuin aukioloaikoina, jolloin valot imitoivat valkoisempaa päivänvaloa. Tämä valojen väriero ei säästä energiaa. Se kertoo vain siitä, että yövalaisu on harkittu valinta ja lopputuloksessa energiansäästö ei ole prioriteetti.

Huomattavasti vanhemmassa ostoskeskuksessa Tullintorilla puolestaan näyttäisi olevan kaikki sisävalot pimeänä. Tullintori on valaistu ainoastaan ulkoa tunnelmavaloilla, mitkä korostavat rakennuksen arkkitehtuuria melko hillitysti.

Erityismaininnan yövalaisun näyttävyydestä ja ekologisesta tasapainosta minulta saa Laukontorin läheisyydestä löytyvä Pispala Clothing. Liike myy taiteilijoiden kanssa yhteistyössä tehtyjä uniikkeja vaatteita ja suunnittelija Lauri Järvinen kertoo, että näkyvyys ja omaleimaisuus ovat yövalaisussa heille etusijalla.  

– Kivijalkakaupoilla on vaikeat ajat nettikauppojen rinnalla, joten ei yöaikaankaan näkyvyyden tärkeyttä voi ohittaa. Mutta voihan sitä tehdä omalla tyylillä oman näköistä ilman, että tuhlaa sähköä, Järvinen sanoo.  

Artikkelia kirjoittaessa 21.11.2023 Fingridissä pörssisähkön hinta on kello 16:00 96,75c/kWh

Tilda Enne - teksti ja kuvat

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.