Tervetuloa mallikouluun

Mallikoulutuksen avulla voi päästä mallitoimiston listoille, kerryttää portfoliota ja saada kokemusta esiintymisestä. Takeita töiden saamisesta ei kuitenkaan ole.

Taika Butters, teksti
Vilma Mehtonen, kuvat ja ulkoasu
Julkaistu 20.10.2024

– Tulkaas nyt niin, että näette itsenne peilistä ja minä näen teidät ja te näette minut! 

Kouluttajan terävä ääni rikkoo katossa riippuvan ilmastointilaitteen hurinan. Tamperelaisen tanssikoulun tiloissa on alkanut mallileirin toinen päivä. 

Naisille on annettu ohjeeksi tuoda korkokengät, miehet saavat kävellä tavallisilla lenkkitossuilla. Korkojen iskeytyessä lattiaa peittävään kumimattoon kuuluu vaimea kops. Catwalk-kävelyssä asennot ovat tarkkaan mietittyjä. Kouluttaja Katja Ikonen käy korjaamassa keski-ikäisen rouvan asentoa.

Nina Sauriala, 54, on saapunut tyttärensä Ursulan, 15, kanssa Jyväskylästä viikonlopun mittaiselle leirille. Nina pitää esiintymisestä ja unelmissa siintävät mainosmallin työt. Hän uskoo, että ilman koulutusta alalle on vaikea päästä.  

Nina ja Ursula Sauriala matkustivat Jyväskylästä Tampereelle viikonlopun mallileiriä varten.

Nina ja Ursula Sauriala matkustivat Jyväskylästä Tampereelle viikonlopun mallileiriä varten.

Tie malliksi 

Moni on kuullut scouttaamisesta eli siitä, kun malliagentti etsii kadulla ihmisiä. Esimerkiksi Kate Moss löydettiin hänen odottaessaan lentokentällä paluulentoa perhelomalta. 

Entä jos kukaan ei tule hakemaan kadulta?

Fashion Model Agency tarjoaa suomalaisille, mallin urasta haaveileville koulutuksia, joilla luvataan pääsy mallitoimiston listoille. Niitä koristaa yli tuhat nimeä. 

Hintaakin koulutuksella on. Jokaiselle osallistujalle on räätälöity oma, tarpeisiin sopiva kurssimaksu, joten tarkkaa hintalappua kurssilla ei ole. Mallikoulun osallistujille viikonloppu on kustantanut noin 500–800 euroa. 

Mallikouluttaja Katja Ikonen kuvaa ideaalia hakijaa “tyhjänä tauluna”.  

– Meidän listoillamme on niin sanotusti luonnollisia ihmisiä. Jos on todella tatuoitu esimerkiksi tai omistaa irokeesin, ei voi päästä listoille. Meillä ei myöskään ole esimerkiksi pyörätuolissa olevia ihmisiä listoilla. 

Koulutukseen on muotialaan verrattuna löyhät kriteerit. 

Katja Ikonen on työskennellyt pitkään kouluttajana, näyttelijänä sekä osallistunut missikilpailuihin.

Katja Ikonen on työskennellyt pitkään kouluttajana, näyttelijänä sekä osallistunut missikilpailuihin.

Keho kuriin!

– Onko kysymyksiä? 

Tanssisalin peilistä tuijottaa takaisin äänettöminä ujoja katseita.

Ikonen antaa edestä ohjeita, kun Rihanna ja Madonna tahdittavat kävelyä. Musiikki selkeästi innostaa ja lisää itsevarmuutta kävelyyn. 

Moni on halunnut malliksi jo pienestä pitäen. Toiset ovat syntyneet kameran eteen, kun taas osa on vasta lähiaikoina innostunut esiintymisestä. 

Ursula Saurialan mielestä koulutukset ovat kivoja, sillä tapaa samanhenkisiä ihmisiä, joista monet ovat saaneet ystäviä. Myös mallin identiteetti tuntuu olevan monelle merkittävä syy hakea alalle. 

Malli ei ole pelkkä keho, vaan edustaa koko olemuksellaan jotain tavoiteltavaa, esimerkillistä ja haluttavaa. 

Keskittyneitten ilmeiden takana pyörii ohjeiden litania.  

Katsokaa peilin kautta jalkoja, älkää suoraan alas! Jalat piirtävät L-kirjaimen. Paino taakse. Kanta-päkiä askellus. Kävelkää kuin nuoralla!

Epäonnistumisiakin saa tulla – välillä lantio keikahtaa väärään suuntaan. Kouluttaja näyttää esimerkkiä: silloin voi läimäyttää omaa takapuoltaan. 

– Soo soo, lantio! 

Yksi nuorista keskeyttää kävelemisen, koputtaa itseään nyrkillä otsaan – ehkä askeleet menivät väärin – ja jatkaa harjoittelua.

Mallitoimistot eivät ole hyväntekeväisyyttä 

Kaikki mallintyö ei ole samanlaista. Monesta tulee niin sanottu mainosmalli, jotkut harvemmat pääsevät ulkomaille muotinäytöksiin.

Joku on kuullut 14-vuotiaasta, joka pääsi ulkomaille casting-tapahtumaan Fashion Model Agencyn mallikoulutuksen kautta. Tosin matkat ja majoitus piti maksaa itse. 

Kansainvälisesti tunnetun, anonyymina pysyttelevän mallitoimiston edustaja kertoo, että koulutuksia myyvät ja kuvista suuria summia pyytävät toimistot toimivat harmaalla alueella. Lähtökohtaisesti mallin ei pitäisi joutua maksamaan suuria summia, vaan tekemällä oppii, kunhan look vastaa alan standardeja.  

– Jos kuvista maksaa pari sataa euroa, tulee kuvien olla todella, todella hyvät, toimiston edustaja korostaa.  

Myös netin keskustelupalstoilla keskustelu mallikouluista käy kuumana. Mikä on ammatillista koulutusta, mikä rahastusta? 

Ikosen mukaan kaikki eivät tavoittele malliksi, vaan monet hakevat vain kokemusta tai varmuutta esiintymiseen.

– Ei tämä ole ilmaista mallitoimistoille. Me emme ole hyväntekeväisyyttä, vaan liiketoimintaa pyörittävä yritys.

Mallin uran hintalappu

Metallinen kolina ja teipin rapina särkee keskustelun sorinan. Kuvaaja on saapunut valmistelemaan myöhemmin iltapäivällä järjestettävää studiokuvausta.

– Nämä ovat malliuran tärkeimmät kuvat! Elias Pirskanen, 14, toteaa jännittyneenä. 

Valokuvaaja antaa nuorille ohjeita kameran edessä poseeraamiseen.

Valokuvaaja antaa nuorille ohjeita kameran edessä poseeraamiseen.

Kaikkien kurssimaksuun eivät sisälly käsitellyt studiokuvat. Se olisi maksanut ekstraa. Jokainen pääsee kuitenkin harjoittelemaan kameran edessä poseeraamista.  

– Girls, more curves, more body. Play with hair, play with body! kuvaaja muistuttaa.

Catwalk-kävelyä harjoittelevat Ursula Sauriala, 15, Julia Gebhart, 17 ja Elias Pirskanen, 14.

Catwalk-kävelyä harjoittelevat Ursula Sauriala, 15, Julia Gebhart, 17 ja Elias Pirskanen, 14.

Catwalk-kävelyä harjoittelevat Ursula Sauriala, 15, Julia Gebhart, 17 ja Elias Pirskanen, 14.

Catwalk-kävelyä harjoittelevat Ursula Sauriala, 15, Julia Gebhart, 17 ja Elias Pirskanen, 14.

Nuorin osallistuja on 13-vuotias. Kurveja voi olla vaikea korostaa, jos niitä ei ole ehtinyt kehkeytyä. 

Ulkonäköpaineet puhuttavat. Ilmaiseksi ei kannata tehdä mitään, joku muistuttaa. Ennen kuvauksia kannattaa välttää rasvaista ruokaa, sillä se saattaa turvottaa ja aiheuttaa näppylöitä.  

Itsestään tulee huolehtia, mutta ei saa musertua, jos ei saakaan töitä. Ja pitää muistaa, ettei vika ole itsessä.

Taika Butters, teksti
Vilma Mehtonen, kuvat ja ulkoasu

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.