Tatuoitu päiväkodinjohtaja saa helposti osakseen katseita – tatuoijan penkissä istuu nykyään laaja kirjo ihmisiä
Tatuointeja otetaan yhä enemmän. HUSin tutkijoiden mukaan tatuoinnit ovat luultua yleisempiä. Niihin liittyy kuitenkin sitkeitä stigmoja, jotka ovat pikkuhiljaa alkaneet väistyä.
Tommi Järventaustan näyttävät raamattuaiheiset tatuoinnit luovat kontrastia päiväkodin hempeään miljööseen. Järventausta kertoo olevansa tatuoituna miehenä vähemmistöä varhaiskasvatuksen alalla. Vuonna 2002 Järventausta oli 35-vuotias ja otti ensimmäisen tatuointinsa, orjantappuraköynnöksen käsivarteen. Henkilökohtaisesti hän ei ole koskaan kokenut tatuoinneistaan haittaa tai ongelmia.
HUSin ihotautien erikoislääkäri Nicolas Klugerin arvion mukaan noin 15–20 prosentilla suomalaisista aikuisista on ainakin yksi tatuointi. Asenteita ja ennakkoluuloja kuitenkin on nähtävissä edelleen. Esimerkiksi työhaastattelutilanteessa, jossa toisen henkilön suhtatumista ei voi ennustaa, näkyvät tatuoinnit saattavat aiheuttaa häpeää.
– Muistan tapauksen, jossa kämmenselkiä myöten tatuoitu henkilö oli minulla työhaastattelussa. Hän veti paitansa hihoja koko ajan alaspäin peittääkseen ne, Järventausta kertoo.
Järventausta toimi kymmenen vuotta miesten salibandyliigassa erotuomarina. Tuolloin voimassa oli kirjoittamaton sääntö tatuoinneista.
– Erotuomarina oli tärkeää näyttää neutraalilta eikä provosoida ketään. Sen takia minulla ei silloin ollut näkyviä tatuointeja, Järventausta kertoo.
Hänellä itsellään on kuitenkin pelkästään hyviä kokemuksia tatuointien suhteen. Järventausta saa silti paljon katseita osakseen. Tällä hetkellä muun muassa koko käsivarsi näyttävien tatuointien peitossa.
Tatuoinneilla on pitkä historia
Tatuoija Tuomas Koivurinteen mukaan tatuointien suosio on ollut vaihtelevaa läpi historian. Tatuointeja on löydetty niin jäämies Ötziltä kuin antiikin Rooman väeltä.
– Jossain vaiheessan näkemys siitä, että tatuointeja on vain vangeilla, prostituoiduilla ja merimiehillä yleistyi, Koivurinne avaa alan historiaa.
Suhtautuminen tatuointeihin on nykyään kaikin puolin vaihtelevaa. Tähän päivään mennessä ala on kuitenkin kehittynyt ja muuttunut merkittävästi.
– Ennen tatuointiliikkeet olivat pimeitä luolia ja tatuoinnit tehty ties millä aineilla. Jos ihmisellä on taustalla ajatus tällaisista tatuoinneista, on myös helposti tatuointeja vastaan, Koivurinne sanoo.
Koivurinteen tatuointipenkissä käy tällä hetkellä laajasti väkeä laidasta laitaan. Koivurinne sanoo kaikkien ottavan tatuointeja, hän on tehnyt tatuointeja eläkeläisille, toimitusjohtajille ja lääkäreille.
Koivurinne on myös toteuttanut Järventaustalle useita tatuointeja. He jakavat molemmat ajatuksen tatuoinneista taiteena. Ne ovat identiteetin jatke, jolla ilmaistaan itseään. Tässä taiteessa kanvaan sijalla on iho.
– Meidät erottaa taiteilijoista se, että me maksamme enemmän arvonlisäveroa, Koivurinne toteaa.
Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.
Kuuntele mitä mieltä tamperelaiset ovat tatuoinneista täältä.