Talven tuulahdus Kaukajärvellä

Koukuttavan kylmä avanto. Pöllyävä pohjoistuuli. Pimeässä loistavat valot. Kuvaaja Katri Lindell seurasi kuukauden Kaukajärveä ja sen lumesta ja pakkasesta nauttivia ihmisiä.

Kaksi nuorta naista samassa pulkassa.

Janika Myllymäelle ja Mariela Krokforsille riitti yksi pulkka mäen laskuun Kaukajärvellä Tampereella. Tämä talvi on tuntunut pitkästä aikaa kunnon talvelta. Lunta ja pakkasta on riittänyt. Nuoretkin ovat innostuneet ja täyttäneet sosiaalisen median avantouinnista, hiihdosta ja muista talven riemuista.

Nuori nainen metsässä koiran kanssa.
Talvimaisema auringonlaskun aikaan.
Nainen rantasaunan verannalla.
Valokoriste pimeällä.
Nuori nainen laiturilla pyyhkeeseen kietoutuneena.
Vähän jo sulamaan alkanut lumiukko pimeällä.
Nainen kumartuneena vaihtamaan luistinta jalkaan.
Nainen tiputtamassa lunta puusta.
Kuutamo.

Veera Haaranen ja hoidossa oleva Luna-koira Hikivuorella lumen keskellä.

Korkealta Hikivuorelta Kaukajärven länsipäästä näkee kauniita auringonlaskuja.

Irina Lehtonen halusi Kaukajärven jäällä kävellessään käydä tutustumassa Kristillan kartanoon ja sen saunarakennukseen.

Kristillan valot loistavat kauas järven toiselle puolelle aamusta iltaan.

Lotta Lampinen kävi ensimmäistä kertaa avannossa ilman saunaa Riihiniemessä.

Talvi on runnellut lenkkipolun viereen tehtyä lumiukkoa.

Aamupalan jälkeen avantouinti ja sitten luistelemaan. Natalia Orlova kokeili tänä talvena luistelua pitkästä aikaa.

Suomessa lumelle on runsaasti eri nimityksiä. Tykky on puun latvukseen ja oksille kasaantuva raskas lumikerrostuma. Natalia Orlovasta on hauskaa ravistaa lunta.

Luminen talvi on herättänyt ihmiset horroksesta myös Etelä-Suomessa. Viime vuosien ikuinen marraskuu vaihtui täksi talveksi yltäkylläiseen lumimäärään ja paukkupakkasiin.

Pohjoispohjalaisessa sanomalehti Kalevassa ilmestyneen jutun (22.2.) otsikko sanoo: Nyt on niin vanhan ajan kunnon talvi, ettei Rotuaarin lämmityskään pysy perässä.

Kalevan juttu kertoo alueen lumenmäärästä ja siitä, että Oulun tunnetun kävelykatu Rotuaarin lämmitys ei riitä sulattamaan isoa lumimäärää.

Vanhan ajan talvi, tosiaan.

Tänä talvena teinitkin ovat lähteneet pulkkamäkeen. Joku sitoo luistimet pitkän tauon jälkeen jalkaan, toinen pulahtaa ensimmäistä kertaa avantoon ilman saunaa. Vielä pari vuotta sitten ei olisi voinut kuvitella, että avantouinnista tai tuiki tavallisesta murtomaahiihdosta tulisi alle 30-vuotiaiden keskuudessa ilmiö. Sosiaalinen media täyttyy postikorttimaisemissa hiihtävistä. Tuntuu, että jokainen pulahtaa jääkylmään veteen hattu päässä.

Tämä talvi on tehnyt monesta nuoresta ja vähän vanhemmastakin talvihöperön.

Mutta mitä ihmettä tarkoittaa vanhan ajan perinteinen talvi? Kyllähän lunta ja pakkasta on riittänyt aikaisemminkin.

Ilmatieteen laitoksen sään ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimuksen päällikkö Hilppa Gregow määritteli Twitterissä perinteisen talven neljän kohdan mukaan.

Ensiksi talven tulee alkaa ajoissa ja kestää tarpeeksi pitkään. Gregowin mukaan tämä tarkoittaisi sitä, että talvi alkaisi loka-marraskuussa ja päättyisi maalis-huhtikuussa.

Kuka muistaa viime marraskuun mustan maan ja synkät syyssateet? Ihmisen muisti on lyhyt, mutta onneksi tilastot auttavat: Tämä talvi saapui Suomeen tavallista myöhemmin. Esimerkiksi Helsinkiin talvi tuli virallisesti vasta tammikuun alussa.

Toiseksi Gregowin mukaan talven tulisi pitää sisällään hyvin kylmiä jaksoja. Kolmas ehto perinteisellä talvelle on, että nollakelejä pitäisi olla talven aikana vain vähän. Helmikuun loppu vaikkapa Tampereella näytti joltain ihan muulta: Lämpötila nousi neljään plusasteeseen. Hämeenlinnassa mitattiin perinteisesti talven kylmimmän kuun lopussa jopa 7,4 astetta. Alkutalvesta rikottiin jopa ennätyksiä: Maarianhaminassa mitattiin marraskuussa kaikkien aikojen lämpöennätys, 16,6 astetta.

Neljäs ehto perinteiselle talvelle Gregowin mukaan on, että sateen pitäisi tulla pääasiassa lumena. Helmikuun loppupuolella etelässä ihmiset saivat niskaansa jäätävää veden ja lumen sekoitusta. Ilmatieteen laitos on varoittanut talven aikana useasti liukkaista keleistä. Myös marraskuun sateissa ei suurimmassa osassa Suomea ollut lumen häivääkään.

Tämä talvi ei siis ole ollut perinteinen, vaikka siltä on monesti tuntunut. Kylmiä jaksoja ja lunta on toki riittänyt. Tammikuu oli lämpötiloiltaan tavallinen, pakkasta ja lunta piisasi. Aiemmin mainitun Kalevan jutun otsikko jatkuikin seuraavasti: ”Lunta on melko normaali määrä, mutta sitä on tullut paljon kerralla”.

Olemme saaneet kuitenkin tänä talvena maistiaisia kunnon talvesta. Riemua on riittänyt ja sehän on pääasia. Mikä voisi olla parempaa kuin Kaukajärven Hikivuoren päältä näkyvät kauniit lumiset maisemat ja komea kuun valo pimeän tullessa.