Sopivasti erilainen festivaali
Lost in Music on nelipäiväinen, ympäri Tampereen keskustaa levittäytynyt showcase-festivaali. Se tarjoaa artisteille mahdollisuuksia saada uransa nousuun ja yleisölle perinteisestä poikkeavan festivaalikokemuksen. Moreenimedia oli paikan päällä seuraamassa festivaalin toisen päivän kulkua.
Tullikamari 19.40
Ovien eteen on muodostumassa jonoa hieman ennen kello kahdeksaa torstai-iltana. Pian Tullikamarin Klubilla on alkamassa Ettan keikka.
Jonossa seisoo muun muassa Tommi Nordhill muutaman ystävänsä kanssa. Nordhillin on houkutellut paikalle festivaalien artistikattaus, jonka hän kokee valtavirrasta poikkeavaksi. Erityisesti hän odottaa Joalin ja Ettan keikkoja. Nordhill kuvailee valikoimaa ihmisläheisemmäksi ja rennommaksi kuin muilla festivaaleilla. Nordhill on festivaaleilla ensimmäistä kertaa, mutta hän ajattelee festivaalin erottuvan muista.
- Nykypäivänä niin paljon räppiä ja omanlaistaan sekoilua. Uskon, että täällä kaikki ovat ystävällisiä toisilleen.
Lost in Music poikkeaa muista festivaaleista monin tavoin. Se on showcase-festivaali, eli tarkoituksena on nostaa esille uusia artisteja ja saattaa heitä yhteen alan ammattilaisten kanssa. Artisteja eivät siis välttämättä houkuttele paikalle keikkapalkkiot, vaan enemmänkin festivaalin tarjoamat mahdollisuudet.
Music x Median toimitusjohtajan Jani Jalosen mukaan tänä vuonna festivaalin artistihaussa painotettiin erityisesti ajankohtaisuutta, kansainvälistymistä, monimuotoisuutta ja artistin omaa sekä selkeää urasuunnittelua.
Tommi Nordhill kokee festivaalin poikkeavan valtavirrasta.
Tavara-asema 20.00
Keikkapaikan edustalla on vilinää. Osa jonottaa sisään, toiset ovat lähdössä, jotkut vain seisoskelevat ja rupattelevat.
Festarivieras Johanna Tarvainen on tullut ulos haukkaamaan happea. Hän on ollut paikalla jo jonkun aikaa ja odottelee nyt pian alkavaa The Holyn keikkaa. Sen lisäksi Tarvaista kiinnostaa erityisesti Moon Shot.
Tullikamari ja Tavara-asema eivät ole festivaalin ainoita keikkapaikkoja, vaan Lost in Music on levittäytynyt ympäri Tampereen keskustaa kymmeneen eri paikkaan, joista suurin osa on baareja ja yökerhoja.
Eri keikkapaikkoihin jakautunut festivaali on ainakin Tarvaisen mieleen.
- On niin paljon eri kokoisia ja erityyppisiä venueita, että on mahdollisuus oikeasti mennä katsomaan monia erilaisia artisteja.
Jalosen mukaan kaupunkifestivaaliratkaisuun on päädytty, sillä Tampereen monipuolinen keikkapaikkavalikoimavalikoima sopii showcase-festivaalin konseptiin. Lisäksi lokakuinen sää vaikeuttaisi perinteisen ulkoilmafestivaalin toteuttamista.
Johanna Tarvainen odottaa erityisesti Moon Shotin keikkaa, joka on yksi hänen lempiartisteistaan.
O’Connell’s 20.20
Pubissa lavan edustalla on tiivis tunnelma. Melodista räppiä esittävän Ihme-Liisan keikka on juuri alkanut.
Sisäänpääsy on suurimmasta osasta keikkapaikoista poiketen ilmainen. Yleisöä riittää, mutta tunnelma on rauhallinen. Suurin osa yleisöstä istuskelee pöydissään.
Patrik Ala-Pirtti ja Krista Emet nauttivat keikasta lavan läheisyydessä. Heillä ei ole tänä vuonna festivaalilippuja, mutta he ovat saapuneet paikalle katsomaan Ihme-Liisaa ja sen jälkeen esiintyvää Klarissaa. Ala-Pirtti on kuitenkin aiemmin ollut festivaalivieraana, ja kokemus on ollut positiivinen.
Ala-Pirtin mielestä Lost in Music erottuu muista festivaaleista kaupunkifestivaalina. Festivaaleille ei tulla vain hengailemaan, vaan keikkapaikoille mennään tiettyjä keikkoja varten. Ala-Pirtin mukaan festivaaleilla pääsee myös katsomaan keikkoja, joita ei muuten välttämättä tulisi nähtyä. Festivaalin tunnelmaa puolestaan on Ala-Pirtin mukaan vaikea kuvailla.
- Ei ole niin yhtenäinen, vaan samaan aikaan paljon keikkoja. Tosi erilainen kokemus kuin yhdessä tietyssä paikassa järjestettävä festivaali.
O'Connell's pubiin Ihme-Liisaa pääsee katsomaan ilmaiseksi.
Maanalainen 21.10
0’Connell’s pubin rennosta tunnelmasta päästään railakkaampaan menoon. Yleisössä valmistaudutaan pian alkavaan Aaltoja-yhtyeen keikkaan.
Emo ja post-hardcore -yhtye aloittaa baarin alakerrassa kovaäänisesti, ja lavan lähellä yleisö tanssii juomien kanssa. Valo- ja väriefektit ovat voimakkaita. Lattiakin tuntuu tärisevän. Tämä keikka ei ole herkkäkuuloisille.
Maanalaisessa musiikki pauhaa kovaa.
Keikan loputtua musiikki ja hauskanpito baarissa jatkuvat. Jytinä jää kuitenkin keikkapaikan ovien sisäpuolelle. Tampereen keskustan kaduilla on hiljaista.
Meneillään olevan festivaalin tunnistaa vain mainoksista kadun varsilla. Siellä täällä on festivaalivieraita matkoillaan keikkapaikkojen välillä. Monia keikkoja on vielä edessä. Toiset menevät nukkumaan, toisten illat ovat vasta alkamassa.
Tietoa: ▪️Showcase-tapahtumissa esiintyjinä on yleensä uusia artisteja, tai artisteja, jotka toivovat uralleen muutosta tai uutta nostetta. ▪️Showcase-tapahtumien yhteydessä järjestetään usein musiikkialan ammattilaistapahtumia, kuten messuja tai seminaareja. ▪️Lost in Music on osa Music x Media -musiikkialan seminaari- ja verkostoitumistapahtumaa. ▪️Music x media järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1989. Lost in Music-festivaalin järjestäminen aloitettiin vuonna 2007. ▪️Festivaaleille järjestetään artistihaku. Tänä vuonna yli 600:sta hakeneesta artistista valittiin 94. ▪️Lost in Music on Suomen suurin showcase-festivaali. Kävijämäärä vuonna 2023 oli 12 000. |
---|
Teksti ja kuvat: Aada Petäjä
Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.