Savuinen kupla

Moni suomalainen sauhuttelee aiempaa harvemmin ja laadukkaammin.

Tamperelaisen Janne Haapasen kotitalon alakerrassa on pieni huone, jossa on kaksi nojatuolia. Kaiuttimista soi kuubalainen musiikki, kun Haapanen sytyttää sikarin ja ottaa mukavan asennon pehmeässä tuolissa.

– Kun on yksin sikarin kanssa, tulee ikään kuin kupla ympärille. Se sulkee kaiken muun ulkopuolelle, Haapanen kuvailee rentoutumistaan sikarien kanssa.

Haapanen on harrastanut sikareita yli kymmenen vuotta. Todisteena siitä on jykevä sikarikaappi, johon on kertynyt vuosien varrella yli 300 eri sikarilajia. Suurin osa on kuubalaisia. Tupakkaa Haapanen ei ole polttanut.

– Minulle sikarit ovat puhtaasti maistelu- ja nautiskeluharrastus, jota en haluaisi koskaan tehdä kiireellä. Poltan kun siltä tuntuu ja on aikaa nautiskella.

Verkko ei tuhoa tupakkakauppaa

Suomalaiset polttavat aiempaa vähemmän. THL:n mukaan miehistä 13 prosenttia ja naisista 10 prosenttia tupakoi päivittäin. Vielä 1980-luvulla noin joka kolmas mies poltti päivittäin, naisista joka viides.

Kuusi vuotta sitten perustetun Tampereen tupakkakaupan suosio kuitenkin kasvaa. Hyllyillä ja vitriineissä on useita tupakkatuotteita: savukkeita, sikareita, piippuja, vesipiippuja ja sähkötupakkaa. Liike myy myös tarvikkeita tuotteiden käyttöön ja säilyttämiseen. Valikoima on kasvanut vuosi vuodelta.

– Tämä on kuudes vuosi ja myyntikäyrä on edelleen nouseva, kertoo myymälävastaava Janne Niinimäki. Hän on työskennellyt liikkeessä sen avaamisesta alkaen.

Janne Niinimäki palvelee Jouni Vesteristä Tampereen tupakkakaupassa.

Janne Niinimäki palvelee Jouni Vesteristä Tampereen tupakkakaupassa.

Tupakkakaupasta saa sikarin halvimmillaan viidellä eurolla, kun taas kalleimmilla on hintaa 40 euroa. Piippujen hintahaitari on noin 50–250 euroa.

Viime vuodet ovat olleet kovia monille kivijalkayrityksille, kun asiakkaat ovat siirtyneet tilaamaan tavarat netistä. Tupakkatuotteiden myynnissä kehitys menee toiseen suuntaan.

Tampereen tupakkakaupan verkkokauppa on supistunut, kun netissä ei saa enää myydä nikotiinia sisältäviä savuketuotteita tai mitään sähkötupakkaan liittyvää. Niinimäen mukaan verkkokaupan merkitys on liikkeelle enää nimellinen.

Tupakka on miehinen harrastus

Tavallisen tupakan eli savukkeiden polttajiin törmää päivittäin, mutta sikarien ja piippujen polttajia ei juuri näy katukuvassa. Janne Niinimäen mukaan piippua poltetaan usein metsästysreissuilla, kalastusveneessä tai kesämökillä. Sikareita hankitaan säännöllisen polttelun lisäksi erilaisiin juhlatilaisuuksiin, kuten polttareihin, häihin ja varpajaisiin.

Sikareiden suosio on kasvanut jatkuvasti Tampereen tupakkakaupassa. Niinimäki kertoo, että monet päivittäisen tupakanpolton lopettaneet ovat siirtyneet polttamaan sikareita kerran viikossa tai kuukaudessa.

– Joskus asiakkaalla on ollut sikari polttareissa, vaikka hän ei muuten polttaisikaan. Kokemus onkin ollut niin hieno, että hän on päättänyt ryhtyä polttamaan kerran kuukaudessa. Näin meille on tullut paljon kanta-asiakkaita.

Niinimäen mukaan selvä enemmistö tupakkakaupan asiakkaista on miehiä. Miesvaltaisuus näkyy myös Suomen sikariharrastajat -Facebook-ryhmässä, jossa naisten tekemiä julkaisuja ei juuri näy.

– Meillä käy paljon naisia ostamassa miehelleen lahjaksi sikareita tai piipputupakkaa. Meillä on myös naisille suunnattuja tuotteita, Niinimäki sanoo ja osoittaa vitriinissä olevaa kevytrakenteista piippua.

Tampereen tupakkakaupassa on laaja valikoima piippuja.

Tampereen tupakkakaupassa on laaja valikoima piippuja.

Sikarit vievät pois Suomesta

Suomi ei ole tupakkatuotteiden harrastajan unelmamaa. Sääolot tuovat sikareiden säilytykseen haastetta, kun sisä- ja ulkolämpötilojen välillä on suuri ero. Huoneilman kuivuessa Janne Haapasen sikarikaappi pitää sikareiden kosteuden sopivalla tasolla.

Tupakointia vastaan on ravintoloissa taisteltu rajaamalla polttaminen tupakkakoppeihin. Haapasen mukaan kopit ovat sinällään monelle sikariharrastajalle tervetullut idea.

– Niiden mukavuuden ajaminen minimiin ei kuitenkaan näytä estävän tupakoitsijoita. Sen sijaan todella harva sikariharrastaja viihtyy seisomassa pienessä kopissa ilman juomaa, kun sikari voi kestää parikin tuntia.

Monet sikariharrastajat tekevätkin matkoja maihin, joissa polttaminen on helpompaa kuin Suomessa. Kuvia näiltä matkoilta jaetaan ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Haapanen näyttää kuvaa, jossa kahdeksanhenkinen miesseurue nostelee parhaillaan sikareita Berliinissä. Myös hän on käynyt kavereidensa kanssa sikarimatkoilla.

Sikarit auttavat myös tutustumaan paikallisiin: kun Haapanen oli Tanskassa töissä, olivat sikariharrastajat hänen ensimmäisiä sosiaalisia kontaktejaan maassa.

– Heistä tuli tosi hyviä ystäviä. Sillä ei ole väliä, mihin menee – sikariharrastajat ovat aika lailla samanlaisia kaikkialla.

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.