Salaisuus roskakatoksilla

Konsta ja Sanni ovat dyykanneet yhdessä noin vuoden ajan. Moreenimedia osallistui heidän jokaviikkoiselle dyykkauskierrokselleen sillä ehdolla, että dyykkauspaikat pidetään salassa.  

On sunnuntai-ilta kello 23.20. Olemme saapuneet ensimmäiselle dyykkauspaikalle. Konstalla ja Sannilla on mukanaan kestokassit. Lisäksi mukana on Prismasta hankittu apuväline, joka helpottaa ruoan kurottamista syvistä jäteastioista. Konsta tarkistaa, että kaupan valot on sammutettu. Henkilökuntaa ei ole enää paikalla. 

- Noh, ruvetaanko kaivelemaan? Konsta toteaa. 

Dyykkaaminen tarkoittaa poisheitetyn ruoan ja tavaran etsimistä jäteastioista. Luonnonvarakeskuksen raportin mukaan Suomessa syntyy ruokahävikkiä noin 360 miljoonaa kiloa vuosittain. Dyykkaaminen on laillista, mutta monet kaupat lukitsevat jäteastiansa. Lukkojen murtaminen ja yksityisalueille tunkeutuminen on laitonta. 

Dyykkaus ei ehdi kunnolla alkamaan, kun ohikulkija tulee tiedustelemaan, mitä olemme tekemässä. Häntä kiinnostaa, onko dyykkaamiseen jokin lupa.  

- Ettei nyt vaan sitten sattuisi mitään, hän toteaa ja poistuu paikalta.  

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun joku valittaa dyykkaamisesta. Aiemmat kohtaamiset ovat olleet kaupan henkilökunnan kanssa. Dyykkaaminen ei ole ollut heille ongelma, kunhan paikka on jätetty siistiin kuntoon.  

Jäteastian kansi nostetaan kokonaan pois paikaltaan. Konsta hyppää jäteastian sisään. Roskasäkit lasketaan yksitellen asfaltille. Sanni availee pusseja ja poimii lupaavalta näyttäviä elintarvikkeita. Pusseista paljastuu viinirypäleitä, jogurttia ja selleriä.  

Varjeltu salaisuus 

Ohikulkijan kommentit herättävät huolen dyykkauspaikan tulevaisuudesta. Jäteastioiden lukitseminen voisi vaikuttaa monen dyykkaajan talouteen. Konsta ja Sanni eivät tiedä käykö heidän vakipaikoillaan paljon muitakin. Heille on tärkeintä, että mahdollisimman moni saa ruokaa uusiokäyttöön. Paikkoihin suhtaudutaan suojelevaisesti myös siksi, että niille ei haluta henkilöitä, jotka eivät esimerkiksi siivoa jälkiään. 

Vaikka virallista dyykkausetikettiä ei ole olemassa, on tärkeää jättää paikat siistiin kuntoon. Dyykkaamisen yhteydessä jätteitä lajitellaan uudelleen, jos niitä löytyy vääristä astioista. Lopuksi tarkistetaan, että kaikki näyttää samalta kuin saapuessa. Jäteastioiden lukitseminen halutaan välttää kaikin keinoin. Siksi paikkoja ei haluta paljastaa tuntemattomille.  

Kysyn turvallisuudesta, josta ohikulkija oli huolissaan. Koskaan ei ole käynyt mitään. 

Löytöjä pyöräilykypärästä kasvomaskeihin 

Hetken penkomisen jälkeen roskien seasta löytyy tavaroita, jotka viittaavat muuttoon. Sanni kehuu Sinin siivousliinoja, joita löytyy useampi pakkaus. Lisäksi löydämme pussillisen vanhoja koulukirjoja ja vihkoja. Niitä ei pengota tarkemmin. Jäteastia on kaupan lisäksi kotitalouksien käytössä. 

Konsta ja Sanni dyykkaavat lähinnä ruokaa, mutta he ovat löytäneet myös käyttötavaroita. Konstalla on yllään ruskea takki, joka on löytynyt dyykkaamalla. Sannin Muumi-kestokassi on dyykattu. Parhaimpiin löytöihin lukeutuvat paistinpannu, pyöräilykypärä ja ryijyt. Kaikki ovat löytyneet priimakuntoisina jäteastioista.  

Tilastokeskuksen jätetilaston mukaan vuonna 2022 yhdyskuntajätettä kertyi 521 kiloa henkeä kohti. Yhdyskuntajätettä ovat kotitalouksissa syntyneet ja esimerkiksi palvelualoilla kertyneet kotitalousjätteisiin verrattavat jätteet. 

- Kerran löysimme satoja paketteja kasvomaskeja korona-ajalta. Niiden päiväys oli mennyt umpeen, joten ne oli heitetty pois.  

Ensimmäinen saalis on surkea: taulunkehys ja selleriä, ei juuri muuta. Jatkamme matkaa seuraavaan dyykkauspaikkaan jalan. 

Taloudellinen harrastus 

Sannille dyykkaaminen on keino tasapainottaa taloutta. Kun opintotukikuukaudet loppuivat, hänen oli keksittävä, miten rahat saa riittämään. Lisäksi jäte ja pois heitetty ruoka ovat kiinnostaneet ilmiönä.  

Konsta pyrkii syömään puolet ruoasta dyykattuna ja puolet ostettuna. Hän syö lounaan yliopistolla ja valmistaa illallisen dyykatusta ruoasta. Viime vuoden helmikuussa hän käytti 7 euroa ruokaan. Silloin oli oltava kaikkiruokainen.  

- Olin 4 vuotta himovegaani, mutta nykyisin ostan kaiken ruoan vegenä ja roskiksesta syön mitä vaan.  

Sanni ei syö lihaa. Toistaiseksi hän on löytänyt muutakin syötävää. Viikoittaisilla kierroksilla löytyy usein leipää, vihanneksia ja paistopistetuotteita.

Kahvia ei ole tarvinnut ostaa sen jälkeen, kun on alkanut dyykkaamaan. Välillä roskien seasta saattaa löytyä jotain arvokkaampaa tuotetta, kuten raclettejuustoa tai lohifilettä. Ne maistuvat erityisen hyvältä. 

Seuraavassa paikassa on enemmän ruokaa. Löytyy paljon paprikaa ja muutama leipäpussi. Konsta löytää roskien seasta paistopistedonitsin ja tarjoaa sitä minulle. Kieltäydyn siitä kohteliaasti.  

Kun kaikki kiinnostavat tuotteet on pengottu jäteastiasta, Konsta ja Sanni jakavat ne keskenään sen mukaan, mitä kumpikin haluaa. Jos ruokaa on löytynyt paljon, sitä on viety joskus esimerkiksi ympäristöliikkeiden tapaamisiin.

Kello on 1.00 yöllä. Jätesäkit asetellaan takaisin astiaan ja kansi suljetaan. Kierros on tullut päätökseensä, ja kestokassit ovat lähes täynnä tavaraa.  

Milla Solaranta, teksti
Emma Toikkanen, kuvat

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.