Ruokaa jonottamassa

Ruoka-avustusjonoon kerääntyy kalseana perjantaina kolmattasataa tamperelaista. Ruokakasseja tarvitsevien määrä on moninkertaistunut koronaviruspandemian aikana.

Kameran lähestyessä puheensorina jonossa vaimenee ja katseet kääntyvät seinää kohti. Leipäjonossa seisomiseen liittyy yhä häpeän tunne, vaikka taloudelliseen niukkuuteen olisivat ajaneet korona-ajan irtisanomiset tai muut täysin ulkoiset tekijät.

Elena, 58, hakee ruoka-apua noin kahdesti viikossa. Korona-aika ei ole hänen kohdallaan lisännyt ruoka-avun tarvetta. Elenan pitää kaikkia ruokakassien sisältämiä tuotteita aina hyvinä, mutta kosmetiikkaa voisi olla mukana useammin.

Antti, 54, käy ruoka-avussa noin kahdesti viikossa sen mukaan, miten rahat riittävät. Pandemialla ei ole ollut vaikutusta hänen ruoka-avun tarpeeseensa.
Antin mielestä kasseissa voisi olla hivenen enemmän leipää. Monikäyttöisintä ruoka-avun antia on makaroni, josta voi saada maustamalla varsin monenlaisia ruokia.

Irene, 46, käy nykyisellään ruoka-avussa viikoittain. Ennen koronaa ruoka-avustuksille oli tarvetta paljon harvemmin. Vihannekset, hedelmät ja liha ilahduttavat, ja jos joskus kassista löytyy pullaa tai leivonnainen, Irene on erityisen mielissään.

Marko, 36, hyödyntää ruoka-apua noin kerran viikossa kuten ennen korona-aikaakin. Markolle ruokakassien kruununjalokiviä ovat erilaiset lihatuotteet.

Heli, 43, tarvitsee ruoka-avustuksia 1–4 kertaa kuukaudessa. Paras aines, joka ruokakassissa voi tulla vastaan, on hänen mielestään maitojauhe, sillä se on todella monikäyttöistä ja soveltuu esimerkiksi laatikkoruokien valmistukseen. Myös ruokakassien yhteydessä jaettavat kasvomaskit ovat tulleet tarpeeseen.

Risto, 33, ja Anniina, 30, hakevat ruoka-avustuksen kerrasta kahteen viikossa. Se on paljon useammin kuin ennen koronapandemiaa, jolloin saattoi kulua pitkäkin aika niin, ettei ruokakasseja tarvinnut hakea.
Lottovoitto on, jos kassista paljastuu jotakin hyvää leipää tai suklaata. Tällä kertaa ruokajonossa jaettiin kissanruokatölkkejä lemmikinomistajille. Anniina on mielissään.
”Juuri tänä aamuna sanoin Ristolle, että jaettaisiinpa joskus kissanruokaa!”

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.