Pojasta prinsessaksi

Kolmen naisen kanssa varttunut Mauno pukeutui jo pienenä siskojensa vaatteisiin. Kaupan kenkäosastolla hän hurmaantui erityisesti naisten piikkikorkokengistä. Mauno, 12, kiinnostui dragista ja toteuttaa nyt itseään sen kautta.

Spotifystä soivat Ariana Grande ja Lady Gaga. Kirjoituspöydällä lojuu luomiväripaletteja ja meikkisiveltimiä.

Tekeillä on drag-meikki. Mauno aloittaa liimaamalla kulmakarvat kiinni ihoon ja tekemällä meikkipohjan. Sen jälkeen on silmämeikin vuoro.

Tekoripset ovat hankalimmat ja niitä Mauno käyttää vain harvoin. Harjatessaan peruukkia hän kertoo toivovansa uutta ja laadukkaampaa. Onneksi sellainen on tilauksessa.

Mauno innostui dragista vuosi sitten. Drag on taiteenlaji, jossa yleensä miehet pukeutuvat ylitseampuvan naisellisesti. Dragissa voi ilmaista itseään vapaasti ja leikitellä sukupuolella.

Mauno meikkaa omassa huoneessaan. Seinällä roikkuu kuva hänestä pienenä.

Mauno meikkaa omassa huoneessaan. Seinällä roikkuu kuva hänestä pienenä.

Kotona illat vierähtävät usein meikkaamisen parissa. Huolellisesti toteutettuna meikkiin voi mennä parikin tuntia. Mauno meikkaa usein yhdessä siskonsa kanssa, ja välillä äitikin pääsee meikattavaksi. Mauno toteuttaa pohjan, ja Kerttu viimeistelee luomuksen.

Maunon innostus syttyi suositusta RuPaul’s Drag Race -realitysarjasta, jossa etsitään seuraavaa drag-supertähteä.

–Siskoni katsoi sarjaa, ja välillä katsoin sitä hänen kanssaan. Sitten drag alkoi kiinnostaa, Mauno muistelee.

Maunoa ihastuttavat ennen kaikkea vaatteet ja meikit. Myös kilpailijoiden henkilökohtaiset tarinat kiinnostavat. Drag queen -suosikikseen Mauno nostaa kahdeksannella kaudella kilpailleen Naomi Smallsin.

Mauno siistii ja harjaa peruukin ennen käyttöä.

Mauno siistii ja harjaa peruukin ennen käyttöä.

Koulu puuttui kiusaamiseen

Nuoren pojan kiinnostus dragiin ei tullut perheelle yllätyksenä. Mauno osoitti kiinnostusta esimerkiksi naisten kenkiin jo pienenä. Isosiskotkin saivat osansa innostuksesta, kun kaksivuotias taapero alkoi piilottamaan heidän korkokenkiään.

Maunolla on takanaan koko perheen tuki, ja hän kokee saavansa olla sellainen kuin on. Isän kanssa yhteydenpito on vaihtelevaa, mutta välit ovat silti lämpimät.

Kouluympäristössä esiintyi kuitenkin vielä syksyllä konflikteja. Maunon äiti Maria tietää kokemuksesta, että pienellä paikkakunnalla nuori voi joutua pahan kiusaamisen kohteeksi. Äitinä se huolettaa.

Kiusaaminen huolettaa Maunon äitiä Mariaa vaikka ilmapiiri on muuttunut suvaitsevammaksi.

Kiusaaminen huolettaa Maunon äitiä Mariaa vaikka ilmapiiri on muuttunut suvaitsevammaksi.

Ystävälle voi kertoa kaiken. Heidi ja Mauno viettävät välitunnilla aikaa kiikuilla.

Ystävälle voi kertoa kaiken. Heidi ja Mauno viettävät välitunnilla aikaa kiikuilla.

Mauno ei itse kuvaile kiusaamista vakavaksi. Yleensä kiusaajat sanovat jotain ikävää, mutta hän osaa sivuuttaa kommentit välittämättä niistä. Ystävät ovat koulussa tukena ja sanovat huutelijoille takaisin.

Äiti pitää koulun puuttumista kiusaamiseen tärkeänä. Ilmapiiri on viime aikoina muuttunut suvaitsevammaksi. Koulu, jota äiti kuvailee monella tapaa edistykselliseksi, on myös vastikään julistautunut sukupuolineutraaliksi ympäristöksi. Äiti on huomannut muutoksen myös Maunossa.

–Mielestäni Maunon olemus on muuttunut. Näkee, että hänellä on hyvä olla, Maria pohtii.

Luomiväripaletti on kovassa käytössä.

Tekoripsien laitto on haastavaa. Sirius-kissa viihtyy Maunon seurassa.

Luomiväripaletti on kovassa käytössä.

Tekoripsien laitto on haastavaa. Sirius-kissa viihtyy Maunon seurassa.

Luovia harrastuksia ja samanhenkisiä nuoria

Drag queenit yhdistelevät esityksissään usein niin tanssia, näyttelemistä kuin laulua. Maunolla on takana neljä vuotta hiphop-tanssia, ja vuosi sitten hän aloitti teatteriharrastuksen.

Seuraava tavoite on ompelun opetteleminen. Kansalaisopisto tarjoaisi tähän kursseja, ja täti on luvannut Maunolle ompelukoneen. Tällä hetkellä työn alla on karkkipapereista tehty asu.

Mauno on pohtinut myös osallistumista Setan järjestämään varhaisnuorten ryhmään, joka tarjoaa ajanviettopaikan esimerkiksi sukupuoli-identiteettiään etsiville. Nuoret saavat itse vaikuttaa toiminnan sisältöön. Mauno on löytänyt samanhenkisiä ihmisiä myös Instagramista, jonne hän laittaa kuvia tekemistään meikeistä.

Drag saa olon tuntumaan kauniilta

Hiukset asettuvat tottuneesti, kun Mauno heilauttaa peruukin päähänsä. Sähkönsininen mekko sointuu tumman ja dramaattisen meikin kanssa. Mauno ei suunnittele meikkiä etukäteen, vaan se syntyy hetkessä.

Kokonaisuus on valmis. Mauno vilkaisee vielä valmista lopputulosta peilistä ja kasvoille piirtyy ujo hymy. Miltä drag tuntuu?

–Jos meikistä tulee kivan näköinen, niin sitten tuntuu jotenkin aika kauniilta, Mauno kertoo hymyillen.

Valmis tyyli. Tulevaisuudessa Maunoa kiinnostaisi esiintyä dragissa.

Valmis tyyli. Tulevaisuudessa Maunoa kiinnostaisi esiintyä dragissa.

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.