Pinkkejä poneja ja piiskoja

Greta tykkää vaaleanpunaisesta, poneista ja muiden kehumisesta. Hän tykkää myös alistaa ja tuottaa kipua.

Suloisen vaalean puutalon pihalla seisoo trampoliini. Sisältä paljastuu vaaleanpunaisella vuorattu koti. Eteisen hyllyköstä löytyy valtava My Little Ponyjen kokoelma, kaapin päältä iso kasa pörröisiä pehmoleluja, ja vaaleanpunaiset hattaraverhot reunustavat olohuoneen isoja ikkunoita. Pieni asunto on kuin prinsessasatukirjasta.

Asunto kuuluu 33-vuotiaalle Gretalle. Noin puolet Gretan tuttavapiiristä kutsuu häntä tällä nimellä, vaikka se ei olekaan hänen ristimänimensä. Koti ilmentää sitä, mikä on Gretalle elämässä tärkeää: omannäköisen elämän eläminen ja oman itsensä hyväksyminen.   

"Minulle on tärkeää toteuttaa sitä, mikä tekee minut onnelliseksi. Ja siinä sivussa haluan pyrkiä olemaan myös mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman hyvä muille. "

Merkittävän osan Gretan elämästä muodostaa BDSM ja kinkyys. Kinkyydellä voidaan laajasti tarkoittaa kaikkea normista poikkeavaa seksiä ja seksuaalisia mieltymyksiä. Erilaisia kinkejä eli mieltymyksiä voivat olla esimerkiksi sitominen, fyysinen kipu tai lateksi.  

 Gretalle kinkyys tarkoittaa voimaa omassa seksuaalisuudessa sekä sen hyväksymistä. 

TÄRKEÄ YHTEISÖ 

Yhteisö on kinkyydessä tärkeä, ja nykyään Gretan ystäväpiiri koostuu lähes kokonaan kinky-yhteisön kautta tulleista tuttavuuksista. Hän kokee ystäväpiirinsä olevan yksi tärkeimmistä asioista, joita kinkyys on tuonut elämään.  

Suomessa on laaja kirjo yhdistyksiä, jotka järjestävät muun muassa bileitä ja työpajoja esimerkiksi erilaisista kivun tuottamisen menetelmistä. Monet työpajat keskittyvät turvallisuuteen, sillä turvallisuus ja suostumus ovat kinkypiireissä kaiken perusta. Esimerkiksi tamperelainen kulttuuriyhdistys Rsyke kouluttaa säännöllisesti bileisiinsä henkilökuntaa huolehtimaan osallistujien turvallisuudesta. Ilman osaavan henkilökunnan läsnäoloa ei bileitä järjestetä. 

VALTA OLLA AVOIN 

Kinkyys voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Greta näkee, ettei tarkkaa rajausta edes voisi asettaa, koska jokaisen tulisi saada määrittää seksuaalisuutensa itse.  

Gretan mieltymyksiin kuuluvat muun muassa valta ja kivun tuottaminen muille.  

"Tykkään siitä, että toinen ihminen antaa minun tehdä itselleen jotain. Koska kenenkään ei ole pakko antaa minulle sitä mahdollisuutta."  

Kaapista löytyy valikoima erilaisia lyömävälineitä kuten raippoja ja lihanuija, pinkeillä kahvoilla totta kai. Yhden piiskan kahvassa on My Little Pony -kuviointi. 

"Tämä on tehty minulle tilaustyönä. Näin tämän kuosin erään valmistajan nettisivuilla ja laitoin heti viestiä, että löytyykö tätä vielä." 

Greta ei ole itse kokenut ennakkoluuloja kinkypiirien ulkopuolella. Sen sijaan kinkypiireissä ihmetellään sitä, että hänen näköisensä on dominoiva ja kivun tuottamisesta nauttiva.

On jopa hieman poikkeavaa, ettei Greta ole kokenut ennakkoluuloja, sillä kinkyys on melko stigmatisoitu aihe. Monet kaverit ovat saaneet esimerkiksi kuulla olevansa ällöttäviä tai epänormaaleja. Moni on kaapissa.

Ennakkoluulot vaikuttavat kuitenkin myös Gretan elämään epäsuorasti. Hän teki ennen lasten kanssa töitä, mistä piti kovasti. Hän lopetti työt sen takia, ettei halunnut kinkyyden paljastuvan työyhteisölle esimerkiksi somen kautta. Nykyään Greta työskentelee henkilökohtaisena avustajana. Hän on pyrkinyt järjestämään elämänsä niin, että saa olla avoimesti oma itsensä.  

"En halunnut laittaa itseäni siihen asemaan, että joutuisin kohtaamaan ennakkoluuloja työssäni tai että joku kyseenalaistaisi pätevyyttäni."

Greta toivoisi ihmisten ymmärtävän, että kinkyys tai BDSM-mieltymykset eivät tee kenestäkään poikkeavaa.  

"Kinkyys ei kerro mitään muuta ihmisestä kuin sen, että hän on kinky. "

Venni Uotila, teksti
Jasmiina Soidinaho, kuvat

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.