Ostaako
vai eikö?

Black Fridayta ja Älä osta mitään -päivää vietettiin tänäkin vuonna samana päivänä. Huimiksi väitetyt alennukset houkuttelivat ihmisiä kaupungille sekä ostoksille että vastustamaan ylikulutusta.  

Ihan pimeitä etuja talo täynnä, kuuluu Kauppakeskus Ratinan kuulutus Black Friday -ruuhkan keskeltä.  

Ihmiset rynnivät jumittuneissa liukuportaissa ja suuntaavat määrätietoisesti kaupasta seuraavaan. Pimeät tarjoukset ovat todella saaneet kauppakeskuksen käytävät kuhisemaan väkeä.  

Yhdysvalloista kotoisin olevaa Black Fridayta vietetään kiitospäivän jälkeisenä perjantaina. Päivän nimi viittaa ostosruuhkien aiheuttamiin liikenneonnettomuuksiin. Toisaalta nimen on sanottu viittaavan myös kauppojen tilinauhoihin, joissa punainen väri edustaa tappiota ja musta voittoa. 

Mustaa perjantaita pidetäänkin kauppojen joulusesongin aloituspäivänä, josta alkaa koko vuoden vilkkain myyntiaika. Myös Tampereella päivän yhdistyminen jouluun näkyy. 

Laura Aaltonen ja Monika Salminen ovat tulleet Ratinaan viettämään äitien vapaapäivää. Ostoskasseista löytyy joululahjoja sekä sisältöä itsetehtyyn joulukalenteriin. 

– Hyviä tarjouksia on ollut. Jos jotain tarvitsee, niin kyllä nyt yrittää katsoa, löytyisikö sitä alennuksesta, Salminen toteaa.

Laura Aaltosen ja Monika Salmisen kertovat lempilöydökseen joulukuusen koristeet.

Laura Aaltosen ja Monika Salmisen kertovat lempilöydökseen joulukuusen koristeet.

Veli-Jussi Raitila on juuri käynyt tekemässä harkitun ostoksen.

Veli-Jussi Raitila on juuri käynyt tekemässä harkitun ostoksen.

Black Friday on venähtänyt jo viikon mittaiseksi 

Ostosrallin keskellä myös kauppakeskuksen penkeillä riittää istujia. Alennusten perässä juokseminen käy selkeästi työstä.  

Veli-Jussi Raitila on istahtanut penkille ison pahvilaatikon kanssa. Ratinaan hän on tullut ostamaan ruokaa, mutta mukaan on tarttunut myös hakuvahdin kautta bongattu tarjoustyyny. 

– Mulla on toinen samanlainen tyyny entuudestaan. Ostin sitten toisen, kun oli kova alennus ja hyvä tyyny.  

Vaikka 80 prosentin alennus houkutteli ostamaan tyynyn, kertoo Raitila yleensä tekevänsä ostoksia tarve edellä.  

– Hintavahteja yleensä katselen, ja menen niiden mukaan. Nyt sattui olemaan vain Black Friday, tai no, Black Week, samaan aikaan.  

Ratinan yläkerran lastenvaatekirppiksellä riittää kävijöitä myös päivänä, jolloin uutta saa halvalla.

Ratinan yläkerran lastenvaatekirppiksellä riittää kävijöitä myös päivänä, jolloin uutta saa halvalla.

Suomeen Musta perjantai rantautui vasta 2010-luvulla. Siitäkin huolimatta päivä on ehtinyt venähtää kokonaiseksi viikoksi myös täällä. Black Weekia puolestaan seuraa verkkokauppojen alennuksiin keskittyvä Cyber Monday.

Tänä vuonna suomalaiset käyttivät oman osuutensa luonnonvaroista jo maaliskuun loppuun mennessä.  Koko maailman ylikulutuspäivä sen sijaan on viime vuosina sijoittunut heinä-elokuulle. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat samalla tavalla kuin suomalaiset, tarvitsisimme WWF:n mukaan yli kolme ja puoli maapalloa. 

Black Friday herättää huolta ylikulutuksesta 

Nuori nainen kaivaa laukustaan lapun ja kiinnittää sen ystäviensä avustuksella Koskikeskuksen seinään. Kyseessä on vastamainos, jossa kritisoidaan pikamuotia. Nuoret ovat mukana Luonto-Liiton ympäristötoiminnassa. Black Fridayn sijaan he ovatkin viettämässä Älä osta mitään -päivää. 

– En ymmärrä sitä, että ihmiset viettävät yhä Black Fridayta, vaikka ilmastonmuutoksesta on puhuttu jo pitkään. Halusimme tulla herättelemään ihmisiä, että hei, onko tämän pakko olla ainoa tapa elää, Elsa Luukkanen sanoo. 

Tuomas Heinonen pitelee käsissään kylttiä, jossa lukee punaisten valojen ympäröimänä “Älä osta mitään turhaa”.  

– ”Turhaa” viittaa siihen, että esimerkiksi ruokaa saa ostaa. Tai jos joku on jo pitkään halunnut ostaa jotain, mikä on ollut aiemmin liian kallista, ei siitä voi syyllistää ketään, Luukkanen selittää. 

Enemmän nuoret ovatkin huolissaan siitä, että alennukset ja kaupoissa kiertely voivat saada ihmiset ostamaan tavaraa, jota he eivät oikeasti tarvitsisi. 

Tuomas Heinonen on askarrellut itselleen näyttävän kaksipuoleisen kyltin.

Tuomas Heinonen on askarrellut itselleen näyttävän kaksipuoleisen kyltin.

Maria Mäensivu (vas) ja Elsi Luukkanen valitsevat sopivaa julistetta.

Maria Mäensivu (vas) ja Elsi Luukkanen valitsevat sopivaa julistetta.

Vastamainosten kiinnittelijät ehtivät ripustaa vain muutaman mainoksen ennen kuin järjestyksenvalvoja tulee paikalle ja pyytää keräämään ne pois.  

Nuoret tottelevat heti ja lähtevät irrottamaan mainoksia.  

– Toki toimitaan heidän tiloissaan sillä tavalla kuin he haluavat. Järjestyksenvalvojatkin tekevät vain työtään, Maria Mäensivu toteaa. 

Myöskään kauppojen sisälle he eivät mene, koska haluavat antaa myyjille työrauhan.  

– Ei ole tarkoitus syyllistää ketään vaan rohkaista ihmisiä olemaan osa muutosta, Luukkanen tiivistää. 

Marika Holappa, teksti
Vilhelmiina Penttilä, kuvat ja taitto

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.