Muusat Mansessa

Mystinen Muusafest valtasi Tampereen Tavara-Aseman ensimmäistä kertaa koskaan. Keitä ovat muusat ja mitä tapahtuma piti sisällään? Moreenimedian toimittaja lähti etsimään vastauksia.  

Kello on hieman yli kuuden, ja Tavara-Aseman edustalla vastaani kävelee Pinja Pinola, Muusafestin luoja. Pinolalla on kiireinen ilta tiedossa, sillä festivaali on juuri avannut ovensa yleisölle. Ohjelmaa on luvassa melkein keskiyöhön asti.

Festivaaleilla myytiin sarjakuvataiteilija Riina Tanskasen luomia julisteita.

Festivaaleilla myytiin sarjakuvataiteilija Riina Tanskasen luomia julisteita.

Idea Muusafestin järjestämiseen lähti Pinolan henkilökohtaisesta ajatuksesta. Aiempaa festivaalia järjestäessään Pinola huomasi työskentelevänsä lähinnä miesten ympäröimänä. Poikkitaiteelliset tapahtumat kuuluvat Pinolan kiinnostuksen kohteisiin, ja niin myös sana muusa.

Muusafestin keksijäksi itsensä esittelevä Pinja Pinola.

Muusafestin keksijäksi itsensä esittelevä Pinja Pinola.

Muusa: kreikkalaisessa mytologiassa runottaria, taiteiden ja tieteiden haltiattaria. Taiteilijan työtä innoittava nainen. (wikisanakirja)

Tapahtuman taustalla on feministinen yhdistys Museia ry, jonka puheenjohtajana Pinola toimii. Museia ry perustettiin joulukuussa 2022, ja Muusafest on yhdistyksen ensimmäinen tapahtuma. Festivaalia järjestämässä on ollut kaiken kaikkiaan suuri joukko tekijöitä sekä apukäsiä.  

Kysyn Pinolalta mitä hän toivoo Muusafestin antavan kävijöille.

– Kaikkea kaunista. Sellaisen poikki- sekä monitaiteellisen tapahtuman, mitä näkee harvoin.

Myös tasa-arvon edistämisen näkyvyys on tapahtuman tavoite. Pinola huomauttaa sen toisaalta olevan asia, minkä haluaisi olevan normi. Sellainen asia mitä ei tarvitsisi alleviivata. 

"Kaikkea kaunista."

Pääsen seuraamaan ensimmäistä esitystä parvelta katsellen. Lavalla nähdään Kaurilahti X Aiemaa, kahden runotaiteilijan kollektiivi. Tavara-Asema on koristeltu pitsiverhoin ja värivaloin. Ylhäältä roikkuu hopeisia kimalleverhoja. Ympärillä näyttää kauniin esteettiseltä. Maassa istuskelee ihmisiä kasvot kohti lavaa ja tunnelma on seesteinen.

Jään seuraamaan alkanutta lavarunoutta. Esiintyjistä huokuu intohimo heidän lausuessaan tarkoin artikuloitua sanataidetta. Performanssi on kaiken kaikkiaan erittäin intensiivinen ja mukaansatempaava. Yleisössä vallitsee keskittynyt ilmapiiri, katsetta on vaikea irrottaa lavasta.  

Tapahtuman esiintyjäkaartiin on valikoitu hyvin erilaisia ohjelmanumeroita, muun muassa tanssia, livemusiikkia sekä sirkusta. Poikkitaiteelliset tapahtumat jäävät valitettavan usein vaille huomiota eikä tapahtuma-alan keskiössä yleensä nähdä moninaisia taiteenmuotoja.

Festivaalin ohjelma on kuratoitu onnistuneesti, sillä Muusafest tuo osaajia ja uusia lupauksia monelta saralta, laajentaen tapahtuman monipuoliseksi taiteen ilotulitukseksi. Pinolan mukaan tavoitteena olikin ottaa mukaan vähemmän musiikkia ja ”enemmän kaikkea muuta.”  

Toiveena on, että Muusafest nähdään myös tulevaisuudessa. Alun perin Pinola oli miettinyt festivaalista kaksipäiväistä kesätapahtumaa, mutta kulttuuritapahtumalle oli enemmän tilaa syksyllä vilkkaan festarikesän jälkeen. Pinola toteaa Muusafestin muutenkin näyttävän enemmän alkusyksyn tapahtumalta.    

"Täällä voi tehdä mitä haluaa, muutkin kuin ne, jotka jo tekevät."

Festivaalissa vallitsee lämmin tunnelma. Ympärillä huokuu innostusta, jännitystä ja seurustelua.

Ihmisiä on lipunut lisää paikalle illan edetessä pidemmälle. Alkuillan pieni ujous on unohdettu, ja nyt lavan reunalle on kerääntynyt enemmän katsojia. 

Pinola toteaa, että Muusafest haluaa edistää tasa-arvoa, myös eri genrejen ja lajien välillä.

– Emme heti voi muuttaa maailmaa ja meillä on paljon opittavaa. Muusafest kehittyy tästä.  

Rebekka Meriläinen, teksti ja kuvat

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.