Loma lemmikin ehdoilla

Sastamalan Kiikoisissa on paikka, jossa lemmikit pääsevät elämään unelmaansa. Lemmikkihotelli Petvillassa pidetään huoli, että perheen karvakuonot nauttivat olostaan hoitolassa omistajiensa lomaillessa. 

Sekarotuinen Pätkis on tullut lomailemaan viideksi päiväksi. Neljävuotias koira on tuttu näky hotellissa, sillä se on viettänyt siellä paljon aikaa pennusta asti. 

Hotellissa on tarkka päivärytmi, ja aamu alkaa kello 7 koirien lenkityksellä sekä ruokinnalla. Aamutoimien jälkeen on päivälevon aika, jolloin vierailla ei ole asiaa hotelliin. Myös Pätkiksen päivä on alkanut tänään tutuilla rutiineilla.

Yhden aikaan iltapäivällä alkaa päivän touhukkain osuus. Pätkis pääsee novascotiannoutaja Foxin kanssa aidattuun koirapuistoon juoksemaan ja leikkimään vapaana. Monille kaupunkikoirille vapaana juokseminen on luksusta hihnalenkkeilyyn verrattuna.

Yli hehtaarin kokoisessa puistossa on aktiviteettiä jokaiseen makuun. Sieltä löytyy muun muassa agility-rata sekä oma alue innokkaille kaivajille, ja kesäisin käytössä on myös uimalampi. Pätkis ja Foxi nauttivat kaikista virikkeistä huolimatta eniten keskenään temmeltämisestä. Koirakaverien leikki yltyy välillä niin riehakkaaksi, että on väistyttävä pois alta. 

Kaikki hotellin vieraat pääsevät lomansa aikana leikkimään koirapuistoon. Pätkiksen ja Foxin jälkeen vuorossa ovat Troijan ja Roisto, joilla riittää vauhtia yhtä paljon. Vetoleikki on niiden suosikki tänään.

Lancashirenkarjakoira Troijan ja australiankarjakoira Roisto malttoivat pysähtyä hetkeksi poseeraamaan leikin lomassa.

Lancashirenkarjakoira Troijan ja australiankarjakoira Roisto malttoivat pysähtyä hetkeksi poseeraamaan leikin lomassa.

Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin Kennelliiton mukaan lähes 49 000 koiraa. Rekisteröintien määrä kasvoi vuodesta 2019 yli kahdeksalla prosentilla. 

Marraskuussa Tilastokeskus myös kertoi, että viime vuonna koiranpentujen rekisteröinnit ohittivat syntyneiden lasten määrän Suomessa ensimmäistä kertaa ikinä. 

Koronavuosi on selvästi nostattanut ihmisten koirakuumetta, ja ilmiön seuraukset on havaittu myös Petvillassa. Yrittäjäpariskunnan mukaan vakioasiakkaiden lisäksi uusia asiakkaita olisi tulossa jatkuvasti lisää, mutta kaikille tulijoille ei pienessä hoitolassa riitä paikkoja. 

Petvillan yrittäjät Katja ja Janne Ylitalo perustivat lemmikkihotellin vuonna 2017. He tekevät työtä eläinten parissa suurella sydämellä, ja haluavat tarjota hemmottelua hoitoon tuleville lemmikeille. 

– Koiran täydellinen loma sisältää paljon leikkimistä, vapaana ulkoilua, huomiota ja rapsutuksia. Mitä enemmän aikaa koiran kanssa ehditään viettää, sen parempi, Katja tiivistää. 

Hotellin arki muuttui välittömästi koronapandemian puhjettua viime vuonna. Toiminta loppui kuin seinään, koska ihmiset eivät uskaltaneet enää matkustaa, eivätkä myöskään tarvinneet hoitopaikkaa lemmikeilleen. Nyt reilu puolitoista vuotta myöhemmin tilanne on onneksi parantunut, ja viikot ovat jälleen vilkkaita. Tällä hetkellä hoidossa on yli kymmenen koiraa ja yksi kissa, joiden hyvinvoinnista Ylitalot vastaavat pääasiassa kahdestaan. 

Iltapäivän hulina jatkuu Pätkiksen kanssa isossa hallirakennuksessa. Sisältä paljastuu koirien oma leikkimaa, joka muistuttaa pitkälti sisäleikkipuisto Hoplopia.

Leikkimaan kohokohta on värikäs pallomeri, jonne Katja heittelee nameja etsittäväksi. Pätkis sukeltaa kuono edellä pallojen sekaan ja nappaa makupalat pohjalta. Koira vaikuttaa silminnähden onnelliselta temppuradalla ja pallomeressä leikkiessään.  

Neljän jälkeen päivä alkaa kääntyä iltaan ja hämärä laskeutuu. Päivä on ollut tapahtumarikas, joten seuraavaksi on iltaruoan ja levon aika. Pätkiksellä ei ole enää ylimääräistä virtaa jäljellä, ja se vetäytyy pienen yksiönsä nurkassa olevalle pedille makoilemaan.

Muut koirat haukkuvat isoon ääneen omissa huoneissaan, mutta viimeisten lenkkien jälkeen nekin rauhoittuvat. Kymmeneltä illalla päivä tulee päätökseen, ja hotelliin laskeutuu hiljaisuus. Ylitalot lähtevät kotiinsa pihan toiselle puolelle.  

- Vaikka vapaa-ajan ja loman puute on raskasta, en vaihtaisi tätä työtä mihinkään, Katja kertoo.

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.