Kulissien takana

Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä esitetään Come From Away -musikaalia. Moreenimedia kävi seuraamassa, mitä kaikkea esitysiltana tapahtuu siellä, minne yleisö ei näe. 

18.30 

On soundcheckin aika. Sininen valo hehkuu kirkkaana koko näyttämöllä, jolle näyttelijät rientävät hyväntuulisina. Mikrofonien kuuluvuus täytyy tuttuun tapaan testata, joten näyttelijät ja taustalaulajat puhkeavat yhteiseen lauluun. Silminnähden iloiset näyttelijät myös tanssivat laulun tahtiin. 

Musikaalin järjestäjä Markku Turunen toteaa, että mikit toimivat ja äänitasot ovat hyvät, joten kaikki on valmista illan koitosta varten. Yhteislaulu loppuu, minkä jälkeen näyttelijät taputtavat ja hurraavat toisilleen. 

– Hyvä, hyvä! Jos ei muuta, niin hyvää esitystä, kuuluu näyttelijäporukan keskeltä. 

Lauluhetken jälkeen osa näyttelijöistä katoaa näyttämön taakse. 

Jisook Kim jää vielä näyttämölle treenaamaan soololauluaan. Nuorella näyttelijällä on edessään suuri ilta: hän on ensimmäistä kertaa hyppäämässä lentokapteeni Beverlyn sekä Aneten ja toimittajan rooleihin Nina Tapion tilalle. Kim on toiminut pari kuukautta pyörineessä musikaalissa varahenkilönä. 

Jisook Kim ja näyttelijäseurue soundcheckissä.

Jisook Kim ja näyttelijäseurue soundcheckissä.

Markku Turunen antaa näyttämökuulutuksen. Hän on ollut TTT:ssä töissä 36 vuotta.

Markku Turunen antaa näyttämökuulutuksen. Hän on ollut TTT:ssä töissä 36 vuotta.

Come From Away on poikkeuksellinen musikaali järjestelyjen osalta, sillä kaikki näyttämöllä tapahtuva esineiden siirtely on täysin näyttelijöiden vastuulla. Esityksen aikana näyttelijät esimerkiksi tekevät tuoleista lentokoneen. 

Turusen mukaan näyttämö itsessään on kasattu aiemmin päivällä. Varsinaisen näyttämön päälle on rakennettu erillinen lattia, jonka keskiosa pyörii. Rakentaminen on niin työlästä, että näyttämöä ei pureta muutamana seuraavana iltana ollenkaan, vaan se jätetään paikalleen tulevia näytöksiä varten.

18.49 

Kaikkialla näyttämön takana on pimeää. Ainoa valonlähde on näyttämön reunoilta tulviva sininen valo, joka lainehtii paksun sumun seassa. Sumulla ja sinisellä valolla luodaan näyttämölle vaikutelma saaresta. 

Backstagella oleville rekeille on aseteltu vaatteet valmiiksi nopeita vaihtoja varten. Rekkien alla on nimettyjä muovilaatikoita, joissa on näyttelijöiden omia tavaroita, muistiinpanoja ja eväitä. 

– Herranjestas, onko mulla täällä suklaata, kuuluu riemunkiljahdus eräältä rekiltä. 

Kulisseissa supistaan, että yleisössä on tänään paljon lääkäreitä. Turunen pohtii nauraen, että mitenköhän tietyt kohtaukset uppoavat heihin. 

– Joko ne kaikki nauraa, tai sitten tulee vain syvä hiljaisuus. 

Näyttelijät valmistautuvat illan koitokseen vielä viimeisten minuuttien aikana ennen näyttämölle astumista. 

– Sitten vedetään hieno esitys, tähdet kannustavat toisiaan. 

Jisook Kim on kyykyssä backstagen lattialla lukemassa viimeistä kertaa paperisia muistiinpanoja. Häntä jännittää paljon, mutta onneksi näyttelijäkollegat käyvät vuorotellen tsemppaamassa. He muistuttavat Kimiä tämän taidoista ja valovoimasta.  

Jisook Kimin näytelmäkäsikirjoitus muistiinpanoineen.

Jisook Kimin näytelmäkäsikirjoitus muistiinpanoineen.

19.02 

Esitys alkaa voimakkaan rummunlyönnin saattelemana. Rumpu antaa tahtia musikaalin aloittavalle laululle. Rummut ovat niin kovaääniset verrattuna muuhun orkesteriin, että rumpali on sijoitettu toiselle puolelle näyttämöä omaan koppiinsa. 

Pian näyttämön lisäksi myös backstagella alkaa kuhina, kun näyttelijät juoksevat vaihtamaan asujaan. Backstagen seinällä on valaistuna näytöksen aikataulu ja laulujärjestys, jota kuitenkin aika harvakseltaan enää kurkitaan.  

Rumpali näkee kopistaan esiintyjät ja orkesterin.

Rumpali näkee kopistaan esiintyjät ja orkesterin.

19.45 

Näyttelijöiden lämpiö on tyhjillään. Musikaalissa ei ole väliaikaa ja koko esitys on näyttelijöille hektinen. Lämpiön nurkassa on televisio, jossa pyörii näytös livenä mustavalkoelokuvan lailla. 

Sohvapöytä on pullollaan onnenosoituksia – suklaata ja kukkia. “Onnea ja menestystä Jisook! Sinä olet tähti!” lukee yhteen kukkakimppuun sidotussa onnittelukortissa. 

Lämpiössä ei aina ole näin tyhjää esitysten aikana. Esimerkiksi Matilda-musikaalissa näytteli paljon lapsia, jotka odottelivat omaa näyttämövuoroaan seuraten lämpiön telkkarista näytöksen etenemistä. 

Jisook Kimille on luvassa paljon muistamisia esityksen jälkeen.

Jisook Kimille on luvassa paljon muistamisia esityksen jälkeen.

Katri Innanmaalla riittää muistettavaa hektisen musikaalin aikana.

Katri Innanmaalla riittää muistettavaa hektisen musikaalin aikana.

20.00 

Backstagelle rientää paljon lääkäritakkeihin sonnustautuneita näyttelijöitä hörppimään vettä ja pyyhkimään hikeä otsaltaan. Tunnelma on hilpeä.

Samaan aikaan pukija Katri Innanmaa laittaa vaatteita ja asusteita paikalleen. 

– Pukija on täällä vähän kuin äidin korvike, joka huolehtii kaikkien vaatteista ja tietää, missä kaikki kadonneet tavarat ovat. Lisäksi pukija käy näyttelijöiden kanssa kaikki ”tyhmät vaatteet” -keskustelut, Innanmaa paljastaa. 

Innanmaan mukaan on tärkeää, että kaikki tarvittava on aina samassa paikassa ja että kaikki tehdään aina samalla tavalla. Näin syntyy rutiini ja vältytään mahdollisimman monilta yllättäviltä tilanteilta. Etenkin tarkkojen muistiinpanojen ja näyttämövaihtojen ylös kirjoittaminen on tärkeää.

Come From Awayn nopein vaihto: Katri Innanmaa ojentaa juuri oikealla hetkellä näyttelijälle nenäliinan loppukohtausta varten.

20.51 

Yleisö antaa raikuvat aplodit, joiden saattelemana backstagelle alkaa taas valumaan onnellisia näyttelijöitä, soittajia ja taustalaulajia. Kyyneleet virtaavat ja halauksia vaihdetaan. Etenkin Kim saa kollegoiltaan suitsutusta. 

Heti esityksen päätyttyä näyttämöä aletaan siivoamaan rivakasti. Näyttelijät ovat piilottaneet lennossa vaihdettuja vaatteita ja muita tavaroita yleisön näkemättömiin. Näistä piilopaikoista Innanmaa keräilee tottuneesti vaatteita takaisin rekkeihin. 

21.06 

Kulissit ovat tyhjenneet ihmisistä vain pienessä hetkessä. Jäljellä on enää Turunen.

Pian paikalle tulee myös Kim, joka jäi esityksen jälkeen onnittelujen ja suosionosoitusten ympäröimäksi. Mikrofoni on vieläkin teipattuna paikalleen ja hän pyytää apua sen irrottamisessa.

Kimin posket punottavat ja silmät ovat kosteat onnen kyyneleistä. Illan esitys meni täydellisesti purkkiin. 

– Ihan mahtava fiilis! Suomi ei ole äidinkieleni, mutta olen harjoitellut sitä tosi paljon. Nyt suomen kielen kanssa meni tosi hyvin. Harjoitus tekee mestarin, Kim iloitsee. 

Merike Welin, teksti
Vilhelmiina Penttilä, kuvat ja taitto

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.