Konttausasentoon ja lantio heilumaan
Viime vuosikymmenenä isomman ja kansainvälisemmän yleisön saavuttanut twerkkaus jakaa mielipiteitä. Moreenimedian toimittaja lähti tanssitunnille tutustumaan twerk-kulttuuriin ja selvittämään lajin suosion syitä.
Omaan sekalaisen tanssitaustan, joka sisältää kokeiluja vähän joka lajista. Twerkkauksen suhteen ainoa kokemukseni on kuitenkin yksin huoneessani katsotut Youtuben opetusvideot aloittelijoille. Tanssipiireissä lajia kuvaillaan voimaannuttavana ja räväkkänä, mutta toisten mielestä se on pelkkää provosoivaa pyllynpyöritystä. Haluan lähteä testaamaan, onko näissä ajatuksissa perää, ja miten voimaannuttavan kokemuksen uusi laji minulle antaa.
Tanssituntia edeltävänä iltana havahdun jo ensimmäiseen esteeseen nimeltä asukriisi. Vaatekaapin perältä löydän ristikkosukkahousut, miniurheilushortsit ja väljän t-paidan. Käärin säärystimistä polvisuojat ja laitan ne laukkuun odottamaan tulevaa koetusta.
Kasvotusten oman kehon kanssa
Olen paikalla studiossa harvinaisen etuajassa, sillä ovetkin ovat vielä lukossa. Ystävällinen henkilökunta päästää minut sisään ja ohjeistaa reitin pukuhuoneen kautta tanssisaliin numero yksi. Tyhjässä salissa ainoa ääni on ilmastointilaitteen tasainen hurina.
Tunnin ohjaaja Anniina Hietala asettelee matot lattialle, ja istumme alas puhumaan twerkin piirteistä ja maineesta.
– Twerk on hauskaa, rankkaa ja energistä. Alkuun se on myös todella vaativaa, ja halu oppia sai minut lajiin koukkuun, Hietala kertoo.
Suomessa lajin kasvuun on vaikuttanut suurelta osin Talent Suomi -ohjelmassa esiintynyt Tinze Twerkers -ryhmä, johon Hietalakin kuului. Nuoriso on hyväksyvämpi lajia kohtaan, mutta vanhemman sukupolven silmissä se aiheuttaa yhä paheksuntaa. Syy voi löytyä lajille tyypillisestä seksuaalisesta liikekielestä. Studion twerk-tuntien ikärajaksi on asetettu 16 vuotta liikekielen ja tanssibiisien rivojen lyriikoiden takia.
Sensuelli tyyli tekee twerkistä erityisten myös siinä mielessä, että se altistaa tanssijan eri tavalla oman peilikuvansa eteen. Hietalan sanoin laji tuo muista tanssilajeista eroavalla tavalla esiin haavoittuvaisuutta ja oman kehon hyväksyntää, kun omaa paljasta ja heiluvaa pintaa näkee enemmän.
– Haluan painottaa oppilailleni, ettei ole pakko olla näissä pienissä vaatteissa. Tärkeintä on tulla tunneille omana itsenään ja katsoa hyväksyvästi kehoaan sellaisena kuin se on.
Toimittajan tanssitausta helpotti tunnin tempoon sopeutumisessa.
Pienet vaatteet ovat silti ainakin tämän tunnin hittituote, sillä kun tunnin alku lähenee, saliin kulkee leopardi- ja seeprakuvioisiin minishortseihin pukeutuneita tanssijoita. Taustalla musiikki lähtee käyntiin lyriikoin ”I’ve been a nasty girl, nasty”, ja ajatus siitä, minkälaisen energian keskelle olen tullut, alkaa konkretisoitumaan.
Hikoillessa on hyvä tietää lajin juuret
Hiki tulee jo alkulämmittelyn aikana. Toki oma kuntoni ei ole parhaimmillaan, muttei tämä laji pelkkää himmailuakaan ole. Pitää tietää, mitä lihaksia jännittää tai rentouttaa, kokonaisvaltaista kehonhallintaa. Myös ilman polvisuojia olisin ollut pulassa, sillä konttausasento tulee tunnilla hyvin tutuksi.
Twerkin perusta on afroamerikkalaisissa ja afrikkalaisissa kulttuureissa. Lajin parissa on käyty paljon keskustelua siitä, kuka sitä saa opettaa. Myös Hietala on miettinyt asiaa useasti.
– Ensisijaisesti olisi mahtavaa saada POC-ihmisiä [people of color] opettamaan, mutta lajin suosio ei ole vielä siinä vaiheessa.
Juurilleen tyypilliset lantioliikkeet nappaavat kyllä helposti mukaan, ja koen suuria vaikeuksia pysyä paikallaan. Jammailen taukoamatta omassa kuplassani ja nautin twerkin viihdyttävistä liikeradoista.
Lajikokeilu vai uusi harrastus?
Yllätyn tanssiessani eniten siitä, kuinka hyväksyvä olo minulla on kehossani. Tavallisesti en helteilläkään halua pitää shortseja, mutta twerk-porukassa housujeni lyhyys ei enää ahdista mieltäni. Ainakin tunnin ajan itsetuntoni on ihan kunnossa ja tykkään fiilistellä sensuellin koreografian mukana.
Tuntuuko lattialla nelinkontin oleminen hieman epämiellyttävältä? Kieltämättä. Pystyn kaikesta huolimatta ymmärtämään mistä kanssatanssijani puhuvat, kun he kuvailevat twerkin heille tuovaa naisellista ja voimaantunutta oloa.
– Tunneilla on todella hyväksyvä ja turvallinen ilmapiiri, jonka keskellä pystyy nauttimaan liikunnasta, omasta kehostaan sekä itsensä ilmaisemisesta, innokkaat twerkkaajat kertovat.
Vaikken itse ehkä löytänyt omaa luonnollista tanssityyliäni twerkistä, löysin hyviä syitä sen suosiolle. Jos nauttii liikkeestä ja saavuttaa hyvän olon omassa kehossaan, on onnistunut löytämään tanssimisen ydintavoitteen.
Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.