Kontrastien työ

Ella Holttinen on vasta uransa alussa, mutta aloittelevalla koomikolla on jo pitkälle viety ajatus omasta tavaramerkistä sekä tavoitteista. Moreenimedia seurasi Holttisen iltaa valmistautumisesta illan stand up -kisan huipentumiseen saakka.

17:25 

Rautatieaseman kupeessa sijaitsevan Scandic Hotelin aulassa hissi kilahtaa ensimmäiseen kerrokseen. Ovella viittoo tummiin pukeutunut nainen. Hississä stand up -koomikko Ella Holttinen painaa nappia ylimpään kerrokseen.

- Sain upgreidattua mun huoneen kahdellakympillä. Mutta se huone on jossain siivouskomerokerroksessa, ja sinne on tosi vaikea löytää! 

Sokkeloisen käytäväseikkailun jälkeen löytyy tuoreen koomikon väliaikainen majapaikka seitsemännestä kerroksesta. Holttinen asuu Ruotsin Malmössä, mutta on tullut Tampereelle esiintymään stand up -illassa. Tänään hän esiintyy Kulttuurikeskus Maanalaisessa, jossa järjestetään koomikkokisa. 

Ikkunasta avautuu näkymä Tampereen keskustan ylle. Holttinen valmistautuu iltaan. Jännitystä tai hermostusta ei ole havaittavissa. Holttinen levittää huulipunaa huulilleen. 

- Tässä mä laitan esiintymismaskin naamaan. Mulla on tämä saman merkkinen puna aina.

Holttisen laittautumisrituaali on tärkeä osa esitykseen valmistautumista. Asun tulee olla huoliteltu: visuaalisuudella on suuri merkitys oman koomikkobrändin rakentumisessa. Tummat rajaukset, musta terävä polkkatukka ja punainen huulipuna ovat Holttisen tavaramerkki.

- Kivillä on voimaa, Holttinen kertoo ja viittaa kaulassaan oleviin riipuksiin, jotka ovat moldaviitti ja ametisti. 

Holttinen irtisanoutui päivätyöstään kesällä 2023 ja päätti keskittyä täysipäiväisesti koomikon uraan. Moldaviitti löytyi suuren elämänmuutoksen aikaan. Nyt symboli elämänmuutoksesta kulkee mukana kaulassa.

Holttinen nauttii esiintymisestä lavalla, mutta keskeisintä komiikan tekemisessä on kirjoittaminen. Aloittaessaan koomikon uraa, Holttinen kävi hakemassa omalle esitykselleen varmistusta ja tukea Helsingissä järjestettävältä stand up -kurssilta.

Merkittävimmäksi ja varhaisimmaksi muistoksi komiikasta Holttinen nimeää Kumman kaa -sarjan, jonka dialogit hän osaa vieläkin ulkoa. Unelmana Holttisella olisi päästä Heli Sutelan kanssa samalle lavalle.

Holttinen viimeistelee asunsa peilin edessä, jonka jälkeen suuntaa takaisin sokkeloisiin hotellikäytäviin kohti keikkapaikkaa.

18:00 

Väljästä raitiovaunusta löytyy istumapaikka ikkunan vierestä. Holttinen nappaa laukustaan mustan vihkosen, jossa on rustattuna muistiinpanoja. Hänellä on tapana käyttää matkustusaika hyödyksi ja kerrata vitsien avainsanoja. 

- Ei jännitä juurikaan, eikä se välttämättä ole hyvä asia. 

Jännitys saa adrenaliinin virtaamaan, jolloin esitykseen riittää energiaa. Adrenaliinin puuttuessa vaarana on lakoninen ja ankea show. 

Maanalaisen ulkopuolella odottaa kaksi muuta kisaan osallistuvaa koomikkoa. Toinen heistä on ranskalainen. Holttinen menee esittäytymään kollegoilleen ranskaksi ja ehdottaa sujuvasti kieltä vaihtaen, että tarpeen tullen saksakin sujuisi. Koomikot rupattelevat pienen hetken naurun säestämänä, minkä jälkeen he suuntaavat sisälle baariin.  

Holttinen on helpottunut, kun hän pääsee vihdoin omien ajatuksiensa kanssa alakerrassa koomikoille varattuun tilaan. Siellä hän odottaa esityksen alkua. 

19:02  

Ihmiset löytävät hiljalleen Maanalaisen kellariin. Lattian keskelle on aseteltu taiteltavia tuoleja väljiksi riveiksi. Tapahtuman järjestäjä avaa show’n. Kahden esiintyjän jälkeen ihmisiä on yleisössä jo miltei joka tuolille, mutta muutamia vielä laskeutuu portaita alas. Juontaja kuuluttaa lavalle kolmantena Ella Holttisen. 

Holttinen harppoo lavalle ja esiintyy dynaamisesti. Esityskieli on englanti. Hän vitsailee isäsuhteestaan ja rinnastaa emotionaalista taakkaa matkatavaroihin, joita lentokentillä on toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Viiden minuutin aikarajan sisään mahtuu avointa ja itseironista pohdintaa vitseiksi puettuna. Holttisen kädet viuhtovat dynaamisen esityksen tahdissa. Esityksen loppumisen merkiksi hän asettaa mikrofonin takaisin pidikkeeseen.

Loputkin koomikot vetävät oman settinsä ja yleisö pääsee äänestämään suosikkinsa jatkoon. 

19:34 

Holttinen menee kokoamaan ajatuksiaan baarin ulkopuolelle. Kasvoilta näkyy jännittyneisyys. Holttinen analysoi, miten olisi voinut suoriutua paremmin sekä sitä, millainen yleisö tänä iltana oli. Miesvaltainen yleisö vastasi miesoletettujen koomikoiden alapäähuumoriin suurella naurunremakalla.  

- Dick-vitseistä irtoaa helpoimmat naurut.

Stand up -komiikka on perinteisesti miesten laji. Holttinen viittaa myös stereotypiaan, jonka mukaan nainen ei voi olla hauska. Omalla komiikallaan hän haluaa nitistää tällaisen ennakkoluulon ja suhtautuu tulevaisuuteensa määrätietoisesti.

Jatkoon pääsy tämän illan kisassa tarkoittaa finaalipaikkaa. Finaalin voittaja pääsee Lontooseen ja verkostoitumaan paikallisten sekä kansainvälisten koomikoiden kanssa. Stand up -piireissä suhteilla on merkitystä, sillä esiintymistilaisuuksia jaetaan esimerkiksi suljetuissa Facebook-ryhmissä. Maanalaisen stand up -kisa on yksi väylä päästä verkostoitumaan, mutta Holttisen itsevarmuus ja intohimo ajavat häntä eteenpäin tarvittaessa myös muita reittejä pitkin.  

- Mä menen sinne Lontooseen joka tapauksessa. 

Holttinen vakavoituu. Hän vaikuttaa siltä, että on antanut tälle illalle kaikkensa. Ulkona on kylmä ja esityksen jälkeinen oman suorituksen pohdinta vie veronsa. Holttinen palaa takaisin sisälle. 

19:41 

Finaalipaikkoja jaetaan neljä. Juontaja kuuluttaa nimet yksi kerrallaan. Kolme muuta finalistia seisovat lavalla rivissä, ja yleisö odottaa viimeisen nimen julkistamista. 

- The fourth finalist is... Ella Holttinen!

Holttinen saa viimeisen finaalipaikan aplodien saattelemana. 

Hän rientää lavalle vastaanottamaan kukkakimpun leveän hymyn kera. Helpotus ja tyytyväisyys ovat aistittavissa. Tunnelma on vapautunut.  

Ella Holttinen on askeleen lähempänä Lontoota.