Katutaidetta ja sirkustemppuja
Inka Auranen
Kangasalla sijaitseva Huutijärven vanha ammattikoulu on muuttunut kesän aikana graffititaiteelle pyhitetyksi taidepihaksi. Kangasala street art -tapahtumassa nähdään sirkustemppuja, maalataan seinille ja kuullaan katutaidepihan taustoista.
Graffitien peittämät seinät kiinnittävät huomion heti pihaan astuttua. Asfaltti on maalattu kirjavaksi asfalttimaalein ja lähempänä seiniä tuoksuu tuore maali.
Lastenkulttuuriyhdistys SirkusRakkausPumPum avasi Huutijärven katutaidepihan vasta kesäkuun alussa, mutta jo muutaman kuukauden jälkeen vanhan ammattikoulun kaikki ulkopinnat ovat täynnä värikkäitä teoksia. Projektin tuottaja Piritta Suominen ajelee sinisellä pakettiautollaan tehden viimehetken valmisteluja ennen Kangasala street art -tapahtuman alkamista. Vielä potkuauto ja muutama lelu takakonttiin ja sitten nokka kohti lasten sisäpihaa.
Sirkusmusiikki laitetaan soimaan tapahtuman alkamisen merkiksi, ja ihmisiä alkaa valua graffitein koristellulle sisäpihalle.
Ensimmäisenä ohjelmassa on luvassa lyhyt esittelykierros katutaidepihan alueella. Pihaa kiertäessä voi nähdä esimerkiksi partiolaisryhmän maalaaman Muumi-aiheisen teoksen, paikallisen tatuointitaiteilijan taidonnäytteen sekä kansainvälisesti tunnetun graffititaiteilijan maalauksia.
Erityistä Huutijärven katutaidepihalla on se, että ammattilaistaiteilijoiden ja ensimmäisiä kertoja maalitölkkiä kädessään pitävien tekijöiden teokset ovat seinillä täysin samanarvoisina. Tämä yhdenvertaisuus onkin Suomisen projektissa hyvin tärkeä arvo.
– Täällä on kaikille jotain. Kukaan ei ole väärän ikäinen tai osaamaton.
Katutaidepihalta löytyy oma alueensa paitsi suuremmille graffititeoksille myös harjoittelulle. Harjoittelualueella järjestetään esimerkiksi graffitikursseja, joilta Suominen on löytänyt monia lahjakkaita maalaajia. Näitä lapsia ja nuoria on myöhemmin kutsuttu tekemään isompia teoksia ympäri piha-aluetta.
Voiko näitä purkurakennuksia paremmin käyttää?”
Esittelykierroksen aikana lasten taidepihalle on kerääntynyt lisää väkeä. Sosiaalisen sirkuksen ohjaaja Tintti Kokkonen eli Fire Lady on saapunut paikalle opettamaan sirkustemppuja. Kärkkäisen perheen lapset ovat kaivaneet Fire Ladyn matkalaukusta diabolon ja lautasen. Aatos Kärkkäinen iloitsee, kun tiimalasin muotoinen kappale laskeutuu ilmasta takaisin narulle.
– Minä sain tästä kopin!
Perheen äiti Heidi Kärkkäinen kertoo, että he ovat käymässä katutaidepihalla ensimmäistä kertaa, ja että iltapäivän ohjelma vaikuttaa mukavalta.
– Voiko näitä purkurakennuksia paremmin käyttää?
Sirkustemppujen lisäksi alueella voi joko maalata asfalttimaaleilla tai ostaa spraymaaleja seinille taiteilua varten. Asfaltille aiemmin maalatut ääriviivat alkavatkin saada värejä ympärilleen ja seinälle muotoutuu klovnien kasvoja.
Purkurakennuksesta katutaidepihaksi
Huutijärven vanha ammattikoulu on tarkoitus purkaa lähitulevaisuudessa, joten paikka soveltuu loistavasti katutaiteen harrastamiseen. Projekti on toteutettu yhteistyössä Kangasalan kaupungin kanssa, ja kaupunginjohtajan toive on, että mahdollisuus graffititaiteen tekemiseen luvallisesti vähentäisi nuorten tekemää ilkivaltaa.
Suomisen tuottaman projektin ydinajatuksena on, että kuka tahansa on tervetullut tekemään omaa taidettaan piha-alueelle mihin vuorokauden aikaan tahansa. Graffititaiteelle tyypillisesti teoksia ilmestyykin seinille etenkin yöaikaan.
Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.