Juicen raitilla

Miltä näyttää laulaja ja lyyrikko Juice Leskisen inspiroima kulttuuriraitti Tampereen yötä vasten?

Raitin kohteet ovat kätevästi selattavissa kännykällä kaupungin nettisivuilta.

Raitin kohteet ovat kätevästi selattavissa kännykällä kaupungin nettisivuilta.

Tammerkosken laidalla

Myöhäinen marraskuinen kävelylenkki alkaa Tampellasta Juicen kirjastolta. Pellavatorin laidalla sijaitseva kirjasto on lähellä Turpiininkatua, jossa oli Juice Leskisen viimeiseksi jäänyt koti. Kivenheiton päässä virtaa Tammerkoski.  

Punatiiliset Finlaysonin tehdasrakennukset, voimakkaasti pauhaava koski ja kaunis valaistus herättävät suuren kunnioituksen alueen historiaa kohtaan. Veden voimakas virtaus tuntuu huuhtovan ylimääräiset ajatukset pois. Ei ole ihme, että Juice aikoinaan halusi muuttaa Tammerkosken varrelle asumaan.   

Kalle Päätalon näyttävä muistomerkki sijaitsee Alexandra Siltasen puiston kalliossa, aivan Tammerkosken vieressä.

Keskustan kujilla

Satakunnankadulla hotelli Tammerin vieressä sijaitsee entinen Tampereen kieli-instituutti. Vuonna 1970 Juice aloitti opiskelun silloisessa opistossa. Yli viisikymmentä vuotta myöhemmin voi yhä kulkea samoista porteista kuin nuori opiskelija Leskinen.

Kohteen tiedoista selviää, että Juice ei osallistunut ikinä kieli-instituutissa loppukokeeseen, koska hän ei ehtinyt suorittaa sivuaineensa opintoja. Sen sijaan sanoittaminen ja musiikki veivät miehen mennessään.

Pimeällä Tampereen musiikki -liikkeen näyteikkunasta avautuva näkymä on kuin kitaristien karkkikaupasta.

Tampereen musiikki on toiminut Kuninkaankadulla vuodesta 1971 asti.

Tampereen musiikki on toiminut Kuninkaankadulla vuodesta 1971 asti.

''Kun rokin kerran aloin,
Mulla aleni kasti,
Mut' vaikka paljain jaloin,
Mä rokkaan loppuun asti''
Rokkaan, Juice Leskinen & Coitus Int (1973)

Vuonna 1972 Juice oli mukana perustamassa rockyhtyettä nimeltä Los Coitus Interruptus, eli Coitus Int. Bändi lainasi ja vuokrasi soittimia Tampereen musiikissa töissä olleelta muusikko ja sanoittaja Mika Sunqvistilta.

Seuraavan vuoden keväänä Coitus Int esiintyi legendaarisessa Tampereen ylioppilastalossa ensimmäisen kerran suuremmalle yleisölle.

Nostalgisessa ravintola Tillikassa tunnelma on elegantti ja boheemi. Vanhojen kattokruunujen lämmin sävy ja antiikkiset kalusteet koristavat salia. Ihmiset ovat vahvasti läsnä.

Tillikasta on kirjoitettu vuosien varrella monia tarinoita. Mieleenpainuvin niistä lienee, kun Leskisen seurue ei aikoinaan päässyt Tillikkaan enää sisään, koska nuori oikeustieteiden opiskelija, nykyinen presidentti Sauli Niinistö vänkäsi ravintolan portieerin kanssa. Aiheesta on julkaistu artikkeli myös Tamperelaisessa.

''Mutta manserock on poikaa
Kaikki karkeloikaa
Koska Tampereemme julkee
Reittejämme sulkee
Ainut mikä kulkee
On rock'n roll''
Manserock, Juice Leskinen Slam (1981)

Raitin seitsemäs kohde on Coitus Intin alkuperäisjäsenen Harri Rinteen entinen koti, joka sijaitsi Otavalankatu 8:ssa. Talo purettiin vuonna 2018 homesienten vuoksi. Nyt tilalla on rakennustyömaa, jonka paikalle kohoaa kerrostalo.

Alkuaikoina Otavalankadun asunto oli bändille merkittävä kokoontumis- ja musisointipaikka.

Otavalankadun rakennustyömaa on sulkenut Koskikeskukselle päin johtavan tien.

Otavalankadun rakennustyömaa on sulkenut Koskikeskukselle päin johtavan tien.

Aseman hollilla

Entinen hotellin baarina toiminut Leena & Pekka -ravintola sijaitsi aikoinaan rautatieasemaa vastapäätä nykyisen Scandicin Il Centron paikalla. Manserockin kuumimpana aikakautena monet tunnetut yhtyeet lähtivät keikoilleen tästä Aulabaariksi ristitystä kohteesta. Juice oli paikan uskollisimpia asiakkaita. 

Baarissa oli myös esillä taiteilija Hannu Riikosen tekemä Juice-patsas, joka on nykyään nähtävillä Juicen kirjastossa lasitetussa vitriinissä. 

Tampere-talo on valaistu kauniin violeteilla sävyillä. Vieressä olevan Sorsapuiston näkymä aukeaa talvisen romanttisena.

Konserttitalo tuli yleisön julkiseen käyttöön vuonna 1990. Samana vuonna siellä järjestettiin Juicen 40-vuotisjuhlakonsertti.

Taiteilijan 50-vuotisjuhlakonserttia vietettiin samassa paikassa 22.2.2000. Tilaisuudessa muut artistit juhlistivat hänen tuotantoaan.

Leskisen uran viimeinen suuri konsertti kuultiin luonnollisesti Tampere-talossa vuonna 2004 yhdessä Mikko Alatalon kanssa. 

Kalevankankaalla

''Aion tulla viereesi uudestaan
Poikki ikiroutaisen isänmaan
Vaikken koskaan luotasi poistunutkaan
Tulen uudestaan''
Kaksoiselämää, Juice Leskinen (1986)

Juhani Juice Leskinen menehtyi 24. marraskuuta vuonna 2006. Hänen ylväs muistomerkkinsä sijaitsee Kalevankankaan hautausmaan pääporttien sisäänkäynnistä melkein heti vasemmalla.

Juicen hautamuistomerkin on suunnitellut kuvanveistäjä Timo Hannunen, jota haastateltiin raitin kohteen yhteydessä julkaistussa videossa. Hannusen mukaan muistomerkki on saanut inspiraationsa Juicelle tärkeästä virtaavasta vedestä.

Meri Kalliosaari - teksti ja kuvat

Kari Jussila - pääkuva

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.