Jos vielä yksi kuppi

Sini Lukka


Lokakuisena perjantaina Tammelan hovissa tuoksuu tuore kahvi. Ravintolan pöytiin istahdetaan kahvinjuonnin lisäksi myös lounastamaan, lukemaan lehtiä ja tietenkin pelaamaan korttia.

Vanhan huoltoaseman tiloihin vuosia sitten asettuneella Tammelan hovilla on vankat perinteet. Perinteinen on myös asiakaskunta, sillä monet vannoutuneet vakioasiakkaat saapuvat paikalle lähes päivittäin.Terhi Westman on Postilla töissä. Hän käyttää lyhyet taukonsa Tammelan hovissa aina, kun on lähettyvillä.

Kahvia kuluu vähintään yksi kuppi, mutta syötävä ei ole välttämätön. Jos on aikaa, vitriinistä tulee valittua jotain hyvännäköistä.Kati Siekkinen ja Tuija Hiissa ovat töissä Stellassa kodinhoitajina. He ovat käyneet Tammelan hovissa lounaalla noin 13 vuotta, eivät joka päivä, mutta aina kun työt vievät Tammelaan.

Molemmat ylistävät mukavaa henkilökuntaa ja monipuolista lounasta. Kukko viinikastikkeessa on molempien ehdoton suosikki, mutta muuten Siekkinen valitsee kasvisvaihtoehdon ja Hiissa kalaa.

Jäkiruokana on rahkaa ja kahvi tietenkin.Rauno Harju on ollut töissä Tammelan hovissa kauan sitten ruokakuljettajana. Hän käy edelleen ravintolassa joka päivä juomassa kupin kahvia.

Harju antaa kiireisimpien lukea päivän lehdet, mutta lukee itsekin, jos niitä on telineessä tarpeeksi tarjolla. Hän muistaa paikan monet varkaudet ja pikkujoulut. Harju istuu yksin mutta tuntee lähes kaikki vakioasiakkaat.Kalle Lehtimäki, Jokke Suorsalammi, Veikko Kaaja, Jorma Salomäki ja Pertti Virtanen kokoontuvat joka päivä Tammelan hoviin juomaan kahvia ja pelaamaan korttia. Porukkaan kuuluu muitakin, mutta harvoin kaikki ovat samaan aikaan paikalla.

Vuosien varrella korttia on pelattu useassa eri ravintolassa. Kaikki ravintolat eivät ole sallineet kortinpeluuta tiloissaan, joten korttia on jouduttu pelaamaan jopa ravintoloiden edessä kadulla.Porukalla on ravintolassa vakiopöytä lähellä tiskiä, mutta lähtevät aika ajoin ravintolan kokoushuoneeseen pelaamaan. He pelaavat aina tikkiä, ja häviäjä tarjoaa kierroksen.

Lehtimäki on taitavin pelaamaan ja tuntee tikin säännöt parhaiten.Tammelan hovissa herrat saivat sovittua henkilökunnan kanssa, että pääsevät kokoushuoneeseen pelaamaan joka aamu kahdeksasta eteenpäin.

Suorsalammi ei koskaan itse pelaa vaan lukee mieluummin päivän lehden muiden pelatessa.He ovat pelanneet korttia yhdessä jo 30 vuotta, paikka vain on vaihtunut. Sunnuntai on lepopäivä, koska Tammelan hovi on suljettu silloin.

Kaaja kuulemma huijaa aina, mutta se sallittakoon, koska hän on porukan vanhin.Pelaamisen lisäksi suosikkiharrastus on muistella ihmisten nimiä porukalla. Vanhojen urheilijoiden nimet eivät kuitenkaan unohdu koskaan.

Salomäki sekoittaa vuorollaan kortit pöydän alla, mikä epäilyttää muita.Joka kierroksella juodaan yleensä kahvia mutta on mahdollista valita myös muuta.

Virtanen ei juo lainkaan kahvia, vaan ottaa voittokierroksillaan pillimehun, teen tai jäätelön. Tänään hän on voittanut jo kolme pillimehua.Tammelan hovin rakennus, entinen Kesoilin talo, aiotaan purkaa uuden kerrostalon tieltä. Loputtomat santsikupit kahvia ja korttipelit voivat pian loppua.

Mutta jos vielä yksi peli.


Sini Lukka, teksti ja kuvat

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.