Ja hänen nimekseen tuli Tassu Spot Robonen
Hervannan kampuksen etunurmella on odottava tunnelma, kun Spot Unveiling -tapahtumassa yliopiston uusi robotti näyttää pian taitojaan yleisölle.
"Onko kukaan nähnyt Spotia? Pitäisikö meidän kutsua häntä", yliopistonlehtori Aino Ahtinen kysyy Tietotalon pihaan kerääntyneiltä ihmisiltä.
Yleisön huhuilun saattelemana Spot ryömii ulos kopistaan - ja sukeltaa sujuvasti mediajulkkiksen rooliin. Keltainen ja nelijalkainen robotti paistattelee huomion keskipisteenä eikä ole moksiskaan ympärillä räpsyvistä kännykkäkameroista. Se kääntelee vartaloaan uteliaana, kumartaa ja ottaa tottuneena vastaan rapsutuksia kävellessään haltioituneen yleisön edessä.
Vaikka keltainen pötkylä pitkien jalkojen päällä ei ulkoisesti muistuta oikeaa pörröistä koiraa eikä sillä ole edes varsinaista päätä, ihmiset reagoivat siihen kuin koiraan – jotkut kavahtavat kauemmas, toiset tahtoisivat ihastuneina päästä silittämään.
Spot-robotin tanssiliikkeet herättivät kiinnostusta. Paikalla oli niin alan asiantuntijoita kuin ohikulkijoitakin.
Spot-robotin tanssiliikkeet herättivät kiinnostusta. Paikalla oli niin alan asiantuntijoita kuin ohikulkijoitakin.
Veronica Žigraiová on tavannut Spot-robotin jo aiemmin ja seuraa sen touhuja kauempaa.
"Joistain ihmisistä Spot voi olla epämiellyttävä, koska se liikkuu liian sulavasti ja luonnollisesti robotiksi, mutta minä pidän siitä! Toisille se voi olla vain robotti, toisille kuin söpö lemmikki".
Teollisuusrobotti metsäkävelyille
Spot ei kuitenkaan ole vain ihailtavana Tietotalolla. Pihaan on rakennettu sitä varten agilityrata, jolla yleisö pääsee testaamaan robotin ketteryyttä. Ennen leikkimielistä agilitykisaa on kuitenkin aika paljastaa Hervannan kampuksen tuoreen asukin uusi nimi.
"Saisinko virtuaalista rumpujenpärinää? Nimeämme sinut Tassu Spot Roboseksi", pelillistämisen professori Juho Hamari julistaa ja kumartuu taputtamaan Tassua.
Ennen kuin Tassu Spot Robonen pääsee joukkueiden ohjaamana radalle, se saa vatsansa täyteen energiaa vastaladatusta akusta. Sillä välin Hamari kertoo, kuinka pelitutkimuksen osastolla huomattiin tarve tutkia, miten robotteja voitaisiin käyttää parantamaan ihmisten suhdetta luontoon. He ottivat yhteyttä Aino “robottien äiti” Ahtiseen informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta, ja näin syntyi tieteidenvälinen yhteistyö, jonka seurauksena Spot saapui Tampereelle.
"Spot edustaa seuraavaa askelta ihmisten ja tekniikan välisen kanssakäymisen tutkimuksessa", Hamari sanoo.
Vaikka Boston Dynamicsin suunnittelema Spot-robottimalli on kehitetty teollisuusrobotiksi tehdasympäristöihin, Ahtisen mukaan Tampereella Tassu voidaan tutkimusmielessä viedä esimerkiksi vanhusten kanssa metsäkävelylle.
"Spot-robotin kanssa tällaista ei ole käsittääkseni ennen tehty".
Monet halusivat yhteiskuvaan robottiharvinaisuuden kanssa.
Monet halusivat yhteiskuvaan robottiharvinaisuuden kanssa.
Yleisön lemmikki
Yleisö ja jännittyneinä rivissä seisovat agilityjoukkueet olisivat jo valmiita näkemään Tassun tositoimissa ketteryysradalla, mutta Tassulla on muita suunnitelmia. Se harppoo päättäväisesti kohti autotietä ja julkkiksen elkein suostuu palaamaan vasta, kun yleisö huutaa sen perään.
Ensimmäisenä Tassun agilityradalle vievät dekaani Jyrki Vuorinen informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta sekä tietotekniikan yksikön päällikkö Timo Hämäläinen.
Ketteryysrata sisälsi pujottelua sekä esteitä. Tassu Robosen ohjaimiin tarttuivat ensimmäisinä Jyrki Vuorinen (oik.) ja Timo Hämäläinen.
Ketteryysrata sisälsi pujottelua sekä esteitä. Tassu Robosen ohjaimiin tarttuivat ensimmäisinä Jyrki Vuorinen (oik.) ja Timo Hämäläinen.
Yleisö suorastaan tungeksii kuvaamaan, kun Tassu pinkaisee liikkeelle. Vaikka se jalat täristen välillä kompuroi esteissä, se vain pysähtyy miettimään ja jatkaa sitten matkaa ohjaajansa käskyttämänä. Vaikka Tassulla ei ole edes korvia, ihmiset kannustavat sitä innokkaasti.
Pikkupoikamainen innostus kasvoillaan Hämäläinen ja Vuorinen ohjaavat Tassun maaliin.
"Todella hauska peli!", Vuorinen hihkaisee.
"Näin videon, jossa Spot istuttaa kukkia selässään olevasta korista käsivarren avulla. Sellaisen voisin ottaa puutarhatöiden avuksi."
Robotin eteneminen esteradalla oli hämmentävä näky.
Robotin eteneminen esteradalla oli hämmentävä näky.
“Se on aivan kuin elävä!”
Kun yhdestä joukkueesta puuttuu toinen jäsen, toimittaja pääsee itsekin kokeilemaan, kuinka hyvin Tassu tottelee.
Ja mainiostihan se tottelee. Annan robottikoiran viedä, videopelimäinen ohjaus tabletilla on suorastaan intuitiivista ja Tassu liikkuu sulavasti. Jo lyhyt hetki Tassun ohjaksissa luo suhteen robottiin.
Selvitessäni kisan adrenaliinipiikistä Tassu on jo ehtinyt astella poseeraamaan kuvaajaparilleni.
"Se on aivan kuin elävä", hänkin tuumii.
Yhteiskuvan ottajia riittää jonoksi asti. Kännykkäkamerat räpsyvät vieläkin, kun Tassu asettuu vaahteran alle kuvattavaksi kuin olisi tottunut loputtomaan huomioon. Tampereen yliopisto on saanut uuden lemmikin.
Noora Sillgren, teksti
Kaisa Varkila, kuvat ja video
Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.