Ilvesläisyyden jäljillä

Mitä ilvesläisyys oikein tarkoittaa? Moreenimedia lähti ottamaan siitä selvää Ilves-kannattajien avustuksella. 

– Hyvä Tappara! huikkaa paikallisvastustajan kannattaja Ilveksen pelipaidan nähdessään. 

Tampereella väärän joukkueen fanittamisesta vinoilu on normaalia. Toki sen kuulemista Nokia-areenan viereisessä kuppilassa voi pitää hieman omituisena ottaen huomioon, että tänään pelivuorossa on Ilves.  

Pitkän linjan Ilves-kannattajaa Kati Multasta hyvässä hengessä harrastettu kuittailu ei haittaa. Se oikeastaan kuuluu asiaan. 

Jo 1990-luvun puolivälistä alkaen Ilvestä kannattanut Multanen valmistautuu joukkueensa kotiotteluun hyvissä ajoin. Areenan lähistölle hän saapuu yleensä vähintään tuntia ennen ottelua tunnelmoimaan. 

Ja mikäs on tunnelmoidessa. Ilves näkyy ja kuuluu jäähallin lähistöllä. 

"Siellä näkee ja kuulee, kun Ilves murisee "

Siirrymme seuraamaan ottelun ennakko-ohjelmaa hallin aulaan. Multanen tekee avausmaaliveikkauksen ja kertoo, että hänellä on vielä tapana kiertää halli ympäri ennen pelin alkua. Perinteitä noudattaen hän lähtee kierrokselle.

Jokainen on saapunut paikalle samasta syystä: kannustamaan Ilveksen voittoon. Samanmielisten kanssa tulee Multasen mukaan juteltua helposti, vaikkei heitä edes tunnistaisi. Vuosien varrella tuttuja vaikuttaa kertyneen, sillä lähes joka paikassa vastaan tulee joku vähintäänkin puolituttu.

Kierroksen jälkeen on mentävä katsomoon. Ilves-huudot raikuvat rytmikkäästi Thunderstruckin tahtiin. Peli alkaa pian. 

Tampereella asuva Multanen näkee ilvesläisyyteen kuuluvan olennaisesti positiivisen oman joukkueen kannattamisen. Vaikeillakin hetkillä joukkuetta muistetaan kannustaa koko sydämellä eikä tehdä tyhmyyksiä. 

Kannustusta joukkue kaipaakin, sillä se on ensimmäiselle erätauolle lähdettäessä 0–1-tappiolla. 

"Jos vastustaja tekee maalin kaks, niin Ilves pistää paremmaks" 

Multasella ja hänen ystäväporukallaan on tapana tavata samassa kohdassa, pöydän ympärillä, ensimmäisellä erätauolla. Kohtaamiseen kuuluu jokaisella kerralla myös yhteiskuva, joka lähetetään heidän yhteiseen ryhmäänsä. Näin hekin, jotka eivät pääse paikalle, voivat olla menossa mukana. 

Pöydän ääreen kerääntyy aina vain lisää tuttuja.

Tauolla seurataan Ilveksen jalkapallojoukkueen edesottamuksia.

Tauolla seurataan Ilveksen jalkapallojoukkueen edesottamuksia.

Mutta entä he, jotka eivät voi syystä tai toisesta hallilla käydä? 

– Ilves on yhteisö, johon saa aina tulla. Se ottaa sinut vastaan juuri sellaisena kuin olet, sanoo itseään etä-Ilvekseksi kutsuva Ossi Hoikkala

Helsingin seudulla asuva Hoikkala ei työkiireiltään ehdi aina peleihin. Hänen mukaansa yhteisöön voi hyvin kuulua Tampereen ulkopuolella ja esimerkiksi fanituotteet saavat aikaan hyviä keskusteluja. Niistä kun voi tunnistaa vertaisensa. 

– On hienoa, että ilvesläisyys jää, vaikka muuttaisi muualle, sanoo Multanen. 

Enempää emme ehdi aihetta käsitellä, sillä toinen erä on alkamaisillaan. Viimeinen huikka kahvista, ja takaisin omalle paikalle.

Erän alku on vaikea. Vastustaja tekee maalin, mutta Ilves-kannattajien onneksi se hylätään. Jotain pitäisi silti keksiä, jotta maali tulisi. 

Ilves saa mahdollisuuden ylivoimalla. Kiekko pyörii maalin edustalla ja löytää kuin löytääkin tiensä maaliin. Yleisö kohahtaa: ihmiset pomppaavat ylös penkeistään ja taputtavat villisti. 

"'Cause We are the Kings"

Erätauko koittaa, mutta tasoituksestakin huolimatta Ilves on jälleen valahtanut takaa-ajajan paikalle. 

Takaa-ajajan rooli on ilvesläisille tuttu. Pitkään seura keikkui konkurssin rajoilla vailla menestysmahdollisuuksia. Hoikkalan mielestä nuo ajat ovat tehneet kannattajista pitkäjänteisiä: nyt menestyksen kasvaessa yksi hävitty ottelu ei harmita kovin paljoa. Multanen on asiasta samaa mieltä, ja toteaa, että ”koko kauttahan tässä pelataan”. 

Joku saattaa miettiä, mitä järkeä on ollut seurata niinkin surkuhupaisan joukkueen edesottamuksia.

Ilveksen kannattaminen on ollut kaveriporukoiden yhteinen ajanvieton tapa. Yhteisöön kuuluminen on edelleen kantava voima. 

Ilvesläisille tuttu laulu alkaa soida areenalla. Se tietää sitä, että viimeinen erä alkaa. Tasoihin olisi tultava. 

"We gotta get right back to where we started from" 

Maalin tekeminen on yhä vaikeaa. Tällä kerralla Ilves ei pistä paremmaksi, vaan joutuu taipumaan Pelicansin käsittelyssä.  

– Aina ei voi voittaa, Multanen sanoo katsomosta lähtiessään. 

Hän tulee huomaamattaan osoittaneeksi, mistä tässä kaikessa lopulta on kyse. Ilvesläisyys ei ole riippuvainen joukkueen menestyksestä. Ilvesläisyys on sitä, kun seuran logoa kannetaan ylpeästi myös tappion hetkillä. 

"Me ollaan Ilveksiä ainiaan, sitä meistä pois ei saa"

Patrik Oksanen, teksti ja kuvat

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.