Ilonnuijat

Sarkolalaisessa maalaistalossa maalattiin neljäsataa puunuijaa, jotka lähtivät helmikuun alussa suomalaisille poliittisille päättäjille. Moreenimedia vieraili ITE-taiteilija Paula Huhtasen luona syksyllä ja kuvasi, kuinka nuijat täplittyivät ilolla. 
 

Toinen toistaan värikkäämpiä puunuijia riippuu katosta heleissä riveissä. Nuijien jono seuraa ikkunanviertä ja jatkuu keittiön työtasolle. Seinää peittävät maalipurkit. 

Ollaan ITE-taiteilja Paula Huhtasen työpisteessä. Nuijat ovat taiteilijan viimeisin projekti, ja niiden päämäärä on havahduttaa päättäjiä nykyiseen päätöksenteon tyyliin. Nuijilla on tarkoitus aloittaa kampanja Iloisen päätöksenteon vuosi 2022. 

Projektin toimeksiantaja Pauliina Maukonen kertoo, että hanke sai alkunsa halusta muuttaa politiikantekoa positiivisemmaksi. Maukonen työskentelee Maaseudun sivistysliiton ajatuspaja Alkiossa. 

– Politiikan puhe- ja toimintakulttuuri on hirveän ikävää. Jos halutaan, että tulevaisuudessa on päättäjiä, muutosta on tehtävä jo nyt, hän aloittaa. 

Alkio teki vuonna 2020 kyselyn nuorten poliittisesta aktiivisuudesta. Alkio on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama yksikkö, joka tuottaa ja kokoaa hyödyllistä tietoa päättäjille ja pyrkii edistämään kansalaisten osallisuutta. Kyselyssä selvisi, että kolme neljästä 16–30-vuotiaasta ei osallistu poliittiseen tai yhteiskunnalliseen toimintaan. Nuoret ovat kyllä kiinnostuneita yhteiskunnasta, mutta he eivät halua lähteä mukaan päätöksentekoon. Julkinen arvostelu, esilläolo ja vihapuhe pelottavat. 

Tarvittaisiin enemmän dialogia ja vähemmän sättimistä, Maukonen ajatteli. Sitten hän sai idean.

Nuija on päätöksenteon symboli. Viesti iloisesta päätöksenteosta olisi parasta lähettää nuijan muodossa. Ja puheenjohtajan nuijista iloisia loihtisi tietenkin väreistään tunnettu Huhtanen. 

Nuijilla kannustetaan parempaan tapaan tehdä päätöksiä

Valmiit nuijat odottavat pahvisissa hedelmälaatikoissa tuvan lattialla. Nuija tuntuu sileältä käteen, värien päällä on kiiltävä ja kimaltava pinnoite.  

ITE-veistotaiteilija Juha Käkelä on valmistanut nuijat hukkapaloista, suomalaisesta puusta. Huhtanen maalaa. 

Tarkalleen nuijia on neljäsataa. Neljäsataa pientä puunuijaa.

 Yksi nuija lähetetään jokaiseen suomalaiseen kuntaan. Paketteja lähtee eduskunnan puhemiehille, presidentille, ehkä EU:iinkin. Siis kaikille mahdollisille suomalaisille päättäjille. Ulos on varmasti rajattu vain yritysten päätöksenteko. 

– Näistä ei kukaan voi tulla huonolle tuulelle, Maukonen nauraa. Hän toivoo, että nuijat otetaan käyttöön ja niillä tehdään entistä parempia päätöksiä. 

Projektilla ei pyritä muuttamaan sitä, mitä politiikassa tehdään. Sillä halutaan vaikuttaa siihen, miten politiikkaa tehdään. 

– Tuntuu viisaalta valjastaa tähän taide, Huhtanen hymyilee. 

Nuijien teko on ollut haasteellista ja mielenkiintoista. Mitä nuija vastaanottajalle kertoo? Miten välittää haluttu viesti? 

Huhtasella on takanaan neljäkymmentä vuotta taiteentekoa. Hän sekoittaa itse värinsä, pinta-aineet syntyvät kokeilemalla. Huhtanen nojaa eteenpäin, naurahtaa ja sanoo, että järkihän tässä olisi lähtenyt ilman taidetta.

Kun meneillään on taidetyövaihe, Huhtanen herää anivarhain työn ääreen. Maalaus alkaa kolmen-neljän aikaan aamulla. Huhtanen uppoaa flow-tilaan. Välillä päivästä jää vain satunnaisia muistijälkiä.

Huhtanen tekee taidetta muita varten. Ei itseään. Siksi hän miettii, mitä se voisi antaa toisille.

"Taiteilijana ajattelen, että rakkaus voittaa"

ITE-taiteilijoilla ei ole taiteen alan koulutusta: kaikki tieto ja taito on itse opittua ja keksittyä. Taiteentekoon johdattaa intohimo tai vietti.  

Huhtanen uskoo, että taiteen tehtävä on osoittaa asioita ja herättää tunteita. Sillä voi puhkaista kuplan. 

– Vihaa maailmassa on yllin kyllin. Taiteilijana ajattelen, että rakkaus voittaa. 

Rakkaus on myös pyyteetöntä iloa. Jos juuri taiteella voisi herättää sen mielihyvän tunteen, paatuneemmassakin kaverissa, Huhtanen pohtii. 

Negatiivisuutta on paljon, mutta taiteella voi näyttää, missä on oikea suunta. Se rohkaisee.