Ikuinen toukokuu

Eteläisessä Espanjassa sijaitseva Fuengirola on 1970-luvulta asti kiinnostanut suomalaisia niin lomakohteena kuin asuinpaikkanakin. Mikä Fuengirolassa vetää suomalaisia puoleensa?

Suomalaisia asuu Fuengirolassa arviolta 25 000, joista suurin osa on talvea pakenevia lomailijoita. Kävellessä poispäin keskustasta kohti Los Bolichesin kaupunginosaa vastaan tulee suomenkielisiä ravintoloita ja putiikkeja. Juna-asemalla vanha pariskunta pohtii suomeksi, mitä laittaisi tänään ruoaksi. 

Yhdessä näistä putiikeista, ruokakaupassa nimeltä Kauppa, työskentelevät Marjut Seppänen ja Vitalist Litvinenko.

Kaupalla on espanjalaiset omistajat, mutta töihin on palkattu suomea puhuvat Vitalist Litvinenko ja Marjut Seppänen.

Kaupalla on espanjalaiset omistajat, mutta töihin on palkattu suomea puhuvat Vitalist Litvinenko ja Marjut Seppänen.

Litivinenko on muuttanut Suomesta Fuengirolaan seitsemän vuotta sitten, Seppänen taas pari vuotta sitten.  

Kaupan hyllyt notkuvat suomalaisten suosikkituotteita.

Litvinenkon syy muuttoon oli sama kuin monella muullakin, eli Espanjan aurinko. 

– Suomessa pitää lasten kanssa miettiä viitsiikö mennä ulos vai ei, koska siellä on niin sateista ja harmaata. Täällä tulee tehtyä joka päivä ulkona jotain. 

Seppänen ei ole muuton jälkeen haikaillut takaisin Suomeen. 

– Suomessa on hauska käydä kesäisin lomalla, mutta koti on täällä, joten tänne on aina kiva tulla takaisin. 

Marjut Seppänen hyllyttää lonkeroa, Kaupan ehdotonta hittituotetta.

Marjut Seppänen hyllyttää lonkeroa, Kaupan ehdotonta hittituotetta.

Fuengirolan aktiivinen suomalaisyhteisö järjestää esimerkiksi karaokeiltoja ja mölkkyturnauksia. Vaikka Seppäsen tytär käy espanjankielistä koulua, hän kertoo lapsensa olevan yhteydessä myös suomalaisiin. 

– Tyttäreni luokalla on viisi suomalaista ja hän käy seurakuntakodilla suomenkielisessä partiossa. Täällä lasten on tosi helppoa saada myös suomalaisia kavereita.

Suomessa vai Espanjassa? 

Kun keskustelee paikallisten kanssa, nousee esiin, että suomalainen pärjäisi Fuengirolassa osaamatta ollenkaan espanjaa. Katukuvaa katsellessa tämä käy selväksi: on suomalaista kauneushoitolaa, lääkäriklinikkaa ja ravintolaa. Melkein kuin Suomessa olisi.  

Jos poikkeaa espanjalaiseen ravintolaan, on usein mahdollista saada käsiinsä suomenkielinen ruokalista. Espanjalainen tarjoilija on saattanut myös opetella jonkin verran suomea.  

Francisco Garcia Rytkönen tarjoaa yrityksessään varastointi-, kuljetus- ja autonvuokrauspalveluita. Muiden suomalaisten yritysten tavoin hänelle aktiivisin aika on syksy ja talvi, kun suomalaiset saapuvat kaupunkiin.

Yrittäjällä riittää kiireitä, eikä Francisco Garcia Rytkönen ehdi käydä suomalaisyhteisön järjestämissä tapahtumissa.

Yrittäjällä riittää kiireitä, eikä Francisco Garcia Rytkönen ehdi käydä suomalaisyhteisön järjestämissä tapahtumissa.

Vaikka Rytkönen nauttii yrittämisestä ei hän koe, että se olisi Espanjassa helpompaa kuin Suomessa. 

– Byrokratiaa ja paperitöitä riittää kyllä täälläkin, ja asioiden käsittelyssä voi mennä pitkään. Monelle voi olla hankalaa tottua siihen, jos tulee maasta, jossa kaikki hoidetaan sähköisesti ja sujuvasti.  

Monet talveksi Fuengirolaan muuttavat suomalaiset tuovat tavaransa kesän ajaksi säilöön Rytköselle.

Monet talveksi Fuengirolaan muuttavat suomalaiset tuovat tavaransa kesän ajaksi säilöön Rytköselle.

Rytkönen muutti Espanjaan vanhempiensa mukana jo 8-vuotiaana. Silti hän ei koe täysin espanjalaistuneensa, vaan suomalainen identiteetti on yhä vahvasti läsnä. 

–  Hankala sanoa olenko enemmän suomalainen vai espanjalainen. Yhtä itsepäinen olen kuin kaikki muutkin suomalaiset, joten ehkä se suomalaisuus tulee vahvemmin esille. 

Valoisaa mutta kallista 

Vaikka pintapuolin Fuengirolaan tutustuessa on hankala löytää kaupungista huonoja puolia, niitäkin on. Kaupungin asuntojen hinnat ovat nousseet viime vuosina. Keskimääräinen neliöhinta Fuengirolassa on 3969 euroa, mikä on melkein 18 prosenttia enemmän kuin vain vuosi aikaisemmin. Vuokrat ovat nousseet vielä enemmän, vuoden aikana kolmanneksen. Keskimääräinen vuokraneliöhinta on nyt 14.76 euroa. 

Kalliista vuokrista tuoretta kokemusta on Sergei Iso-Roikaleella, joka muutti syyskuun alussa Suomen talvea pakoon Fuengirolaan. Vielä muutamia vuosia sitten hän olisi kertonut hintatason olevan yksi kaupungin parhaista puolista, enää näin ei ole. 

–   Asuntotilanne tässä kaupungissa on ihan tosi hankala. Jouduin etsimään kämppää aktiivisesti yli kuukauden, ennen kuin tuurilla löysin asunnon. 

Sergei Iso-Roikale on ennenkin viettänyt talvet ulkomailla.

Sergei Iso-Roikale on ennenkin viettänyt talvet ulkomailla.

Etelän lämpö ja mahdollisuus käydä ulkokuntosalilla vuoden ympäri houkuttelivat etätöitä tekevän Iso-Roikaleen Fuengirolaan. Suomalaisyhteisö ja suomalaiset palvelut eivät häntä erityisemmin kiinnosta. 

–  Jos menee suomalaiseen kauppaan tai baariin pitää olla aina valmis maksamaan Suomi-lisä. Ainoa suomalainen tuote mitä kaipaan on raejuusto, mutta sitä saa täällä onneksi Lidlistä. 

Syyskuun lopullakin aurinko paistaa ja lämpöä on melkein 30 astetta.

Syyskuun lopullakin aurinko paistaa ja lämpöä on melkein 30 astetta.

Fuengirola on Iso-Roikaleelle tuttu paikka aiemmilta lomareissuilta, mutta nyt hän on ensimmäistä kertaa täällä pidemmän ajan. Fuengirolan parhaaksi puoleksi hän nostaa valoisuuden. 

– Täällä on koko ajan sama fiilis kuin Suomessa toukokuussa, lupaus tulevasta on vahva. Tiedät aina, että huomenna tulee olemaan valoa. 

Kun katselee silmän kantamattomiin jatkuvaa hiekkarantaa ja tuntee auringon porotuksen niskassa, ei ole vaikea uskoa sitä, että suomalaiset haluavat tänne muuttaa. Vaikuttaa myös siltä, että Espanjan lämpö todella rentouttaa ihmisiä. Kun kävelee ohi suomalaisesta kahvilasta, kuulee ennalta tuntemattomien ihmisten aloittavan keskusteluja keskenään, kaikki nauraen. Tällaista Suomessa harvoin näkee. 

Osmo Reima, teksti ja kuvat

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.