Hurmaavat huippu-urheilijat

Vinttikoirien ratajuoksukilpailut keräävät alan harrastajia Kauppiin kesäkuusta lokakuuhun. Kilpailuissa päästään näkemään, ovatko talven treenit tuottaneet tulosta. 

Juuri äsken päättynyt Maamme-laulu on nostattanut stadionin tunnelman lähes juhlavaksi.

Kolme nelijalkaista pikajuoksijaa jolkottaa kohti lähtötelineitä katsojien huutaessa niille vielä viimeisiä onnentoivotuksiaan. Radiopuhelimista kuuluu, kuinka monta sekuntia on jäljellä ennen kuin lähtöportit levähtävät auki.

Sitten kilpailu voi alkaa.

Kaupin vinttikoiraradalla juostaan tänään Tampereen seudun Greyhoundklubin järjestämät greyhound- ja whippetkoirien ratajuoksun SM-kilpailut. Osallistujia on 37 ja kymmeniä silmäpareja katsomassa. 

Kilpailun aikana koirat juoksevat moottorivieheen perässä. Laji perustuu koirien sisäiseen jahtaamisviettiin, jota viehe aktivoi. Greyhoundeilla SM-kilpailuissa juostava matka on 480 metriä.

Ensimmäisessä alkuerässä numerolla kolme kilpailee Milla Toivasen omistama Madam Puddifoot, jota Toivanen kutsuu tuttavallisemmin Varpuksi. 4-vuotias greyhound on kokenut juoksija, sillä meneillään on jo sen kolmas kilpailukausi. 

Voittajaksi julistetaan numerolla yksi kilpaillut Aoife Bee, kutsumanimeltään Dura. Omistaja Hertta Taljan mukaan Dura on osallistunut yhteensä kolmiin kilpailuihin, joista se on nyt voittanut kaksi.  

Vaikka kilpailuista lähdetään lähtökohtaisesti hakemaan kokemusta ja ehjää suoritusta, on voitto hieno plussa kaiken päälle, Talja kertoo. 

Juoksuradalla maailman nopeimmaksi koiraroduksi luokitellut greyhoundit saattavat juosta jopa 70 kilometrin tuntivauhtia, joten kisapäivät ovat niille rankkoja. 

Varpu sijoittuu toiseksi, ja Toivanen on silminnähden tyytyväinen. Toivanen taluttaa Varpun pois radalta ja tarkistaa vedon vielä videolta Youtubesta, jonne se on striimattu. Videolta saattaa nähdä yksityiskohtia, joita juoksutilanteessa ei ehtinyt katsoa.  

Autolle saavuttuaan Toivanen antaa Varpulle vettä ja elektrolyyttiannoksen, joka auttaa ylläpitämään koiran nestetasapainoa ja estää elimistöä kuivumasta.

Toivasta ratajuoksussa viehättää se, miten jo talvella aloitettu valmistelu näkyy kesän kisoissa. Myös koirat ovat harrastuksesta innoissaan:  

– Aamulla kun alan tiettyä reppua pakkaamaan, niin Varpu tietää jo, minne ollaan menossa.

Toivasen mukaan lajin luonteeseen kuuluvat jyrsityt auton penkit ja pusut ikkunoissa. 

Anna Kauppinen, teksti ja kuvat

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.