Hengailijat

---

---

---

-

Syksy viilenee, mutta kavereita pitäisi nähdä. Rahaa ei ole liiemmin eikä koti välttämättä houkuttele. Valinnanvaraa on vähän, kun teinit etsivät paikkaa, jossa viettää aikaa.

Kuvajournalistit Lauri Karo ja Saara Peltola kuvasivat tamperelaisia nuoria kaupungilla lauantai-iltana.

---

-

---

-

Kauppakeskus Ratinan kolmannessa kerroksessa 16-vuotiaat Matthew Lehtinen-Sharp (vas.), Emi Juvonen ja Inka Pekkola ovat asettuneet löhöilyasentoon sisäkasvien suojiin penkeille. Mitä mieltä nuoret ovat Tampereen hengailupaikoista?

–Vaihtoehdot ovat aika huonot. Ei täällä kauheesti mitään ole, Pekkola ja Lehtinen-Sharp toteavat.

Kerrosta ylempänä kaksi poikaa istuu vierekkäin puhelimet kourassa.

– Kunhan vaan ollaan, 16-vuotiaat Elias Lähde (vas.) ja Nooa Hovinen vastaavat kysyttäessä, mitä he tekevät tänään Ratinan kauppakeskuksessa.

Lähde kertoo hengailevansa usein kauppakeskuksessa tai kotikulmillaan Hatanpäällä. Sateisella ja kylmällä säällä paikaksi valikoituu kauppakeskus. 

– Tampereen nuorisotalot eivät houkuta, Hovinen sanoo, ja Lähde nyökyttelee.

Hovisen ja Lähteen tutut Arkan Al Emara (vas.) ja Can Yardimci päätyvät sattumalta paikalle ja tunnelma virkoaa.

Ulkona sade on lakannut ja ilta pimentynyt. 16-vuotiaat Kiia Kivimäki ja Alina Korkeämäki ovat päätyneet tänään Pikku Kakkosen puistoon. He kertovat olevansa tylsistyneitä siihen, ettei heidän ikäisilleen ole paljoa hengailupaikkoja.

– Nuorisotaloissa on välillä ihan kivaa, mutta siellä ei aina huvita olla. Siellä on usein vähän nuorempaa jengiä, Kivimäki kertoo.

Toisella puolella Tammerkoskea 15-vuotias Veikko Saarinen (vas.) ja 16-vuotiaat Leevi Syrjä, Tuure Haapakoski ja Okko Nyholm seisovat ympyrässä Kulttuuritalo Laikun pihalla. Nuoret kertovat, ettei välitä nuorisotaloista eikä kauppakeskuksista, ja siksi porukka on nytkin ulkona. 

– En fiilaa niitä, koska niissä on liikaa ihmisiä. Tykkään hengata tuttujen tyyppien kanssa pienemmällä porukalla, Haapakoski selittää. 

Entä silloin, kun on ulkona on sellainen sää, ettei siellä voi olla? 

– Sit mä masennun yksin himassa, vieressä seisova Saarinen sanoo naurahtaen.