He eivät
pelkää pimeää

Millaista on tehdä töitä Tampereen yössä?
Kuvajournalistiopiskelijat Aalto Puutio ja Vilhelmiina Penttilä kiersivät kaupungin sydämessä alkutalvisena pakkasyönä.

Sofia Jetten, S-Market Pendoliinon myyjä

"Vuoroni alkoi juuri kymmeneltä. Kierrän koko kaupan ja piippaan tyhjiä kohtia huomisaamun täydennyksiä varten. En jaksaisi vaihtelevaa vuorotyötä – täällä työskentelemme kahdessa tiimissä, ja neljää yötä seuraa neljä vapaata."

"Välillä se kuulostaa muista hassulta, että syön aamuseitsemältä iltapalan. Tämä on silti minulle luonnollinen rytmi, ja iltapäivisin herättyäni ehdin käydä vaikka kaverin kanssa salilla. Ei täällä edes oikein huomaa muuten kuin ikkunasta katsomalla, että on yö. Kaupan kylmyys tasoittaa vuodenaikojenkin erot."

"En pelkää pimeää, enkä pelkää Pendoliinoa työpaikkana, vaikka tällä onkin tietynlainen maine. Viihteeltä tulevilla ihmisillä on hyvä fiilis ja meidänkin kanssa vitsaillaan. Ehkä senkin voimalla pysyy hereillä täällä, että nauraa."

Rauno Haukka, VR:n konduktööri

"Eipä tässä Tampereella nyt muuta ole kuin odottelua. Juna on Rovaniemellä noin kahdeksalta aamulla, ylihuomenna ollaan sitten takaisin Helsingissä. Nyt junassa ei ole kuin muutama hassu makuuvaunu, mutta kun Lappiin sataa lumet, niitä voi olla jo tusina."

"Ekat vuodet kun yöjunavuoroja teki, ne kauhistuttivat vähän. Mutta kun tätä työtä tekee kauan, rytmi tuntuu luonnolliselta. Yöjunailu on pääosin leppoisaa touhua, aamujunissa porukka on vaativampaa. Sosiaalisen elämän voi kyllä heittää menemään - ikämieskiekkoilu on jäänyt."

"En pelkää pimeää. Saisi mennä melkoiseen luolaan, että pelottaisi."

Andrew McAferty, baarimikko

"Yötyö on ihanaa. Ei tarvitse herätä aikaisin, ja Suomessa on talvisin pimeää muutenkin. Olen tehnyt paljon myös päivätöitä, mutta olen aina ollut enemmän yöihminen. Yötyö ei haittaa sosiaalista elämääni, melkein kaikki kaverini ovat baarimikkoja. Kun viikolla on vapaita, pääsee paikkoihin, jonne muut jonottavat viikonloppuisin."

"Jos vertaa kotimaahani USA:an, Suomessa minulla on ollut tosi turvallinen olo. Olen tehnyt töitä useissa Tampereen baareissa baarimikkona, ja varsinkin näin arkiöinä on hyvin rauhallista. "

"En pelkää pimeää. Yöaika on kaunista, etenkin tähän aikaan vuodesta, kun kaupunki on pimeä ja silti täynnä elämää."

Santeri, taksikuski

"Ajan tänään iltavuoroa kello 16:sta keskiyöhön. Teen päivä-, ilta- ja yövuoroja, eli eihän tässä työssä mitään rytmiä ole."

"Onhan yötyö aika rankkaa, mutta ei se niin erilaista ole. Kun laittaa työkamat niskaan, pääsee aina sellaiseen työmoodiin. Jonkun nämäkin työt on hoidettava."

"Öisin ei ole kiirettä, vilinää ja vilskettä. Saa nauttia kaikesta, mitä ympärillä on."

"En pelkää pimeää. Öisin ylipäätään on rauhallista."

Rosa Niemikorpi, McDonaldsin työntekijä

"Vuoroni kestää yhdestätoista aamuseitsemään. Olen aika yöpainotteinen työntekijä, tai ainakin minua laitetaan paljon yövuoroihin. Käyn samalla lukiota, huomennakin menen kahdeksaksi kouluun. Minua ei silti väsytä, on jotenkin siistiä, että pystyy mukauttamaan oman rytmin tällä tavalla."

"Täällä oppii aika paljon toisten kanssa toimeen tulemisesta, kun ihmisiä tulee ihan umpikännissäkin. Tunnelma on kiireinen ja välillä voi olla kaaosta tai tappeluitakin, mutta oloni on silti turvallinen. Järjestyksenvalvoja on aina paikalla."

"En pelkää pimeää."

Aalto Puutio ja Vilhelmiina Penttilä, teksti ja kuvat

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.