Käännetyt kivet

Aleksandra Kunnas

Kun Hämeenkadun nupukivet kerättiin talteen, Tampereen kaupunki vannoi niiden jatkokäytön puolesta. Missä Hämpin vanhat nupukivet ovat nyt?

Hämeenkadun viideksi vuodeksi vallannut työmaa on melkein valmis. Tie kiiltää, ratikkaraiteet herättävät ihmetystä ja kaupungin pääkadulla on jälleen tilaa liikkua. Kaikki Tampereella ei kuitenkaan ole kuin ennen – kadulla kulkevista busseista ei kuulu enää tuttua räminää.

Hämeenkatua päällystäneet nupukivet vaihdettiin remontissa uusiin. Päällystys vaihdettiin tasaisempaan, koska vanhan kiveyksen katsottiin tärisseen liikaa. Hämeenkatu muuttui vuonna 2018 joukkoliikennekaduksi, jolla yksityisautoilu on kielletty.

Hämeenkadun uusi kivetys on entistä pintaa tasaisempi.

Hämeenkadun uusi kivetys on entistä pintaa tasaisempi.

Hämpin vanha päällinen ehti kestää kovaa käyttöä. Suunnittelupäällikkö Timo Koski Tampereen kaupungin puutarhayksiköstä arvioi, että vanhimmat kivistä on asennettu paikalleen jo ennen Suomen itsenäisyyttä 1910-luvulla. 

– Eikä niitä ole missään nimessä heitetty menemään, niitä käytetään koko ajan. 

Koski kertoo, ettei kivien kierrättäminen ole kaupungille vierasta, vaan vakiintunut käytäntö. Hämeenkadulta kiviä vain jäi jäljelle poikkeuksellisen paljon. Mitä kaupunki tekee 15 000 neliömetrillä nupukiveä? 

Kivistä tehdään jalkakäytäviä, sadevesikouruja ja korotuksia

Selvitetään siis, mistä kaikkialta Hämeenkadun entisiä kiviä Tampereella oikein löytyy ja mihin niitä on käytetty.

Aamulehden Moro-liite uutisoi vuonna 2018, että Hämeenkadun vanhoja kiviä tullaan jatkossa käyttämään ainakin Ranta-Tampellassa ja Hämeenkadun itäpäädyssä olevassa Posteljooninpuistossa.

Soitetaan Tampereen kaupungille. Missä kaikkialla kiviä nyt on?

Käy ilmi, että vanhoja kiviä löytyy ainakin Hiedanrannasta, Vuoreksesta ja Tampereen yhteiskoulun lukion pihasta. Nupukiviä on hyödynnetty sekä kaupungin keskustassa että uusien asuinalueiden rakentamisessa.

Itsenäisyydenkadun ja Rautatienkadun kulmassa olevassa Posteljooninpuistossa kivistä on tehty maahan sadevesikouruja. Toisella puolella Itsenäisyydenkatua nupukivet reunustavat istutuksia asematunnelin edustalla.

Posteljooninpuistossa nupukivet eivät ole kaukana kotoa.

Kiviä on käytetty istutuksissa Rautatieaseman edustalla. Asematunnelin eteen on istutettu muun muassa pystyhaapaa ja omenapuita.

– Kiviä tullaan käyttämään jatkossakin erilaisten kivetysten ja korotusten tekemiseen. Nämä kohteet päätettiin korjata nyt ratikkatyömaan yhteydessä, kertoo Tampereen kaupungin erikoissuunnittelija Anne Levonmaa

Keskustan alueelta kiviä löytyy myös Tampereen yhteiskoulun lukion pihasta. Niistä on kesän aikana tehty koulun edustalle polkupyöräparkki. 

Tampereen yhteiskoulun lukion pihaa remontoitiin viime kesänä.

Tampereen yhteiskoulun lukion pihaa remontoitiin viime kesänä.

Vanha viehättää uusilla asuinalueilla

Näsijärven ääreen rakennettu Ranta-Tampella on yksi paikoista, missä Hämeenkadun kiviä on käytetty runsaasti. Modernien talojen ja kanaalien välissä nupukivet ovat pala Tampereen historiaa. Muun muassa alueen rantaa pitkin kulkevat kävely- ja pyörätiet ja kanaalin vartta on päällystetty Hämpin vanhalla kivetyksellä. 

Vanhojen kivien kanssa ilmeni kuitenkin ongelmia. 

– Sitä piti uusia, kun saimme palautetta, että se ei ole parasta materiaalia kävelyyn tai pyöräilyyn. Esteettömyyden vaatimukset eivät täyttyneet, Koski kommentoi Ranta-Tampellan kevyen liikenteen väyliä. 

Ranta-Tampellassa kävely- ja pyörätiet kulkevat puisen rantalaiturin ohi.

Myös kanaalin varsi on päällystetty nupukivin.

Kiviä on käytetty muillakin Tampereen uusilla asuinalueilla. Vuoreksessa kiviä löytyy Koukkuhuhdasta, jossa niistä on tehty esimerkiksi korotettuja risteyksiä. Vanhat nupukivet tuovat uutuudenkiiltävän kaupunginosan maisemaan sopivasti särmää.

Vanhalla tehdasalueella Hiedanrannassa vanha ja uusi yhdistyvät jo ilman Hämpin nupukiviäkin. Alueella voi nähdä vanhojen tehdas- ja kartanorakennusten lisäksi skeittiparkin sekä valtavia seinämaalauksia. Hiedanrannassa nupukiviä on käytetty esimerkiksi parkkipaikkoja rajaavien korotusten pinnoissa.

Iso osa kivistä on yhä varastossa 

Valtava määrä kiviä lojuu Tampereen kaupungin varastomailla ilman lopullista sijoituspaikkaa. Suurin esiintymä sijaitsee nyt Myllypuron Juhansuon maanläjityspaikalta. Hiekkatien päässä komeilee suureen kiveen spraymaalattuna teksti “nupukivet”. Nuolen osoittamassa suunnassa se makaa, Hämeenkatu – palasina ja kasoissa.

– Isoin asia tässä on kiertotalouden näkökulma ja se, että päästään käyttämään hyvää materiaalia uudelleen, kaupunginpuutarhuri Koski kuittaa. 

Nupukiviä on jäljellä roppakaupalla.

Nupukiviä on jäljellä roppakaupalla.

Jäljellä oleville kiville ei ole tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia, mutta erikoissuunnittelija Levonmaa kertoo, että niiden kohtalo nostetaan pöydälle lähes jokaisen rakentamishankkeen yhteydessä. 

– Tietysti koetamme käyttää meillä jo olevaa kivimateriaalia ennen kuin ostamme uutta. 

Kiviä aiotaan käyttää katu- ja aukiohankkeissa ainakin Hatanpäällä, Hiedanrannassa ja Tampereen keskustassa. 


Näistä paikoista löydät vanhan Hämpin palasia Tampereelta: 

  • Ranta-Tampella. Kiviä on käytetty ainakin kevyen liikenteen väylissä ja jalkakäytävissä. Myös Hämeenkadun lehmuksia ympäröineet rautakehikot on kierrätetty Ranta-Tampellaan. 
  • Vuores. Kiviä on käytetty Koukkuhuhdan alueella muun muassa korotetuissa risteyksissä. 
  • Hiedanranta. Hiedanrannassa kiviä on käytetty ainakin Tehdaskartanonkadun parkkipaikkoja rajaavissa korotuksissa. 
  • Posteljooninpuisto. Puistossa nupukivistä on tehty sadevesikouruja. 
  • Rautatieasema. Asematunnelin edessä olevat istutukset on reunustettu Hämpin nupukivillä. 
  • Tampereen yhteiskoulun lukio. Nupukiviä käytettiin remontissa koulun edustalla. 
  • Juhansuon maanläjitysalue. Suurin osa Hämeenkadun palasista on varastoitu Myllypuroon, mutta niitä löytyy pieniä määriä myös muilta kaupungin varastoalueilta.

Aleksandra Kunnas, teksti ja kuvat

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.