EI SE OLE RIKKI

Suomalaisissa uskonnollisissa yhteisöissä toimii tahoja, jotka tarjoavat ihmisille "eheytyshoitoja" eri syistä. Yleinen pyrkimys eheytyshoidoissa on "parantaa" ihmisen seksuaalisuus homosta heteroksi. Eheytyshoitoja toteutetaan myös muista syistä.
Euroopan unionin parlamentti on kehottanut jäsenvaltioitaan kieltämään eheytyshoidot. Suomessa niitä ei ole kielletty lailla. Eheytyshoitojen kriminalisoimiseen pyrkinyt kansalaisaloite kaatui eduskunnan valiokuntaan syyskuussa 2024.

"Tuntuu, kuin sisimpään olisi kajottu, sekoitettu se täysin, ja jätetty levälleen."
Katriina hakeutui eheytyshoitoihin helsinkiläisessä seurakuntayhteisössä koettuaan pitkäkestoista ja selittämätöntä huonommuuden tunnetta.
Kahdenkeskisissä tapaamisissa hoitoja tarjonneen henkilön kanssa selitys näille tunteille oli usein Katriinaan kohdistuvat henkivallat tai demonit, joista pääsisi eroon esimerkiksi rukoilemalla.
Katriina ei usko, että kellään hoitoja tarjonneella ja toteuttaneella henkilöllä oli taustallaan psykologian opintoja tai muuta ammattitaitoa mielenterveystyön tekemiseen.
"Vastenmielistä" ja "niin väärin" on Katriinan tiivistys kokemistaan eheytyshoidoista.
Vuoden 2023 huhtikuussa kansalaisaloite.fi-palveluun julkaistiin Rikkomaton-aloite, joka pyrki eheytyshoitojen kieltämiseen Suomessa. Kansalaisaloitteen takana on tamperelainen aluevaltuutettu Perttu.
Pertun mukaan eheytyshoidoissa on kyse vakavasta henkisestä väkivallasta sen sijaan, että se olisi tervehenkistä keskustelua tai sielunhoitoa.
Ollin kumppani Mikael menehtyi vuonna 2022 tehtyään itsemurhan. Mikael oli aktiivisesti mukana samassa helsinkiläisessä uskonnollisessa yhteisössä kuin Katriina ja kävi läpi eheytyshoitoja, liittyen muun muassa omaan seksuaalisuuteensa.
Olli kokee Mikaelin traumatisoituneen eheytyshoidoista niin vakavasti, että tämä päätyi vuosia myöhemmin äärimmäiseen ratkaisuun. Ollin mukaan Mikael ei koskaan löytänyt etsimäänsä hengellistä kotia, jossa hänet olisi hyväksytty sellaisena, kuin hän oli.

Mikaelin kuoleman jälkeen Olli on päättänyt joka päivä, että hän itse elää. Hänen pelastuksensa on ollut hänen hevosensa, joka kantoi, kun omat jalat eivät siihen pystyneet kumppanin kuoleman jälkeen.
Olli tuntee yhä voimakkaasti kumppaninsa läsnäolon. Mikaelia Olli muistaa esimerkiksi tanssimalla - samoin kuin he yhdessä kotonaan usein tekivät.
Kuvasarja on tehty Tampereen yliopiston Visuaalisen journalismin ja visuaalisen tutkimuksen maisteriohjelman Henkilökuvan työpaja -kurssilla syksyllä 2024. Outi ja Juha Törmälän ohjaamassa lopputyössä kuvattiin muotokuvasarja ja pohdittiin henkilökuvan käytäntöjä. Kurssin vastuuopettajana toimi Elias Lahtinen.