Edullisten trendien markkinointi

Nettikirpputorien ja erilaisten kirpputorisovelluksien yleistyessä myös niiden markkinointi ja mainonta on lisääntynyt.

Perinteisten kivijalkakirpputorien rinnalle on noussut erilaisia nettikirpputoreja sekä kirpputorisovelluksia kuten Tise ja Zadaa. Nettikirpputorien mainonta on lisääntynyt esimerkiksi sosiaalisen median vaikuttajien tekemien kaupallisten yhteistöiden kautta.  

Kestävän muodin parissa toimiva sosiaalisen median vaikuttaja Emma Lehtovaara kertoo törmänneensä usein kirpputorien mainontaan sosiaalisessa mediassa. Nettikirpputorien mainostaminen on Lehtovaaran mukaan hyvä asia.  

- Nettikirpputorit saavat enemmän näkyvyyttä. Samalla ihmiset, jotka eivät tavallisesti käy kivijalkakirpputoreilla, voivat löytää tiensä tällaisille sovelluksille.  

Emma Lehtovaara kertoo törmänneensä usein sosiaalisessa mediassa kirpputorien mainontaan.

Mainostamisen monet keinot   

Nettikirpputorien mainonnassa keskeisintä on Lehtovaaran mukaan hinta. 

Mainonnassa saatetaan olla että hei, ei kannata mennä kauppaan ostamaan, saat sen täältä halvemmalla.  

Halpojen hintojen lisäksi myös trendit määrittelevät nettikirpputorien markkinointia, kuten esimerkiksi pinnalla oleva vintagetrendi. Aitoja vintagevaatteita ei saa pikamuotiliikkeistä ja uniikkeja, ei-massatuotettuja vaatekappaleitakin voi löytyä helpommin käytettynä kuin pikamuotiliikkeistä.  

Samat syyt nousivat esiin Moreenimedian kirpputorien markkinointia ja eettisyyttä käsitelleen kyselyn avoimissa vastauksissa. Yli puolet vastaajista kertoi käyvänsä kirpputoreilla edullisten hintojen ja uniikkien löytöjen takia. 

Nettikirpputorien mainonnassa tuodaan Lehtovaaran mukaan esiin myös palvelujen käyttämisen helppoutta.  Nettikirpputorit muistuttavat paljon muita tavallisia verkkokauppoja, joten niitä on helpompi lähestyä. 

- Ihmiset ostavat nykyään paljon verkosta, joten sitä ei tavallaan edes huomaa, että tulee ostettua käytettyä.  

Käyttäytyminen ei muutu  

Kirpputorien mainonnassa on Lehtovaaran mielestä myös huonoja puolia. Hän on pohtinut asiaa kulutuskulttuurin näkökulmasta.  

- Monilla saattaa olla sellainen ajatus, että pitää olla koko ajan uutta. Vaikka ostetaan käytettyjä vaatteita, ostetaan silti paljon. 

Lähes kolmasosa Moreenimedian kyselyyn vastanneista kertoo käyvänsä kirpputoreilla vain kiertelemässä ja shoppailemassa. Lehtovaara muistelee hänen oman kulutuskäyttäymisen olleen ennen samanlaista. Hän vaihtoi pikamuotiliikkeistä kirpputoreihin, mutta jatkoi aluksi vaatteiden ostamista myös muuhun kuin tarpeeseen.  

- Eihän siinä käytöksessä ole loppujen lopuksi eroa siihen, miksi jotkut ostavat vaikkapa halpoja vaatteita nettikaupoista, mutta vaikutukset ovat tietenkin ihan erilaiset.  

FAKTA: Kysely markkinoinnista ja eettisyydestä kirpputoreilla 

  • Moreenimedian kysely jaettiin kymmenen eri Tampereen yliopiston ainejärjestön viestintäkanaviin 
  • Kyselyyn vastasi 34 Tampereen yliopiston opiskelijaa  
  • Kaksikolmasosaa vastaajista koki että kirpputoreja mainostetaan nykyään esimerkiksi sosiaalisen median vaikuttajien kautta 
  • Neljä viidesosaa vastaajista ei kuitenkaan näe että sosiaalisen median markkinointi olisi vaikuttanut suoranaisesti ostamisen lisääntymiseen

Ida Fager, teksti
Anriika Kauppi, videot

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.