Auto täynnä

tarinoita

Onko paperikirjoja paikasta toiseen kuskaavalla autolla vielä roolinsa äänikirjasovelluksista ja suoratoistopalveluista huolimatta? Moreenimedia hyppäsi kirjastoauton kyytiin seuraamaan iltavuoroa. 

Alkava ruska ja värikkäät puutalot loistavat kilpaa Nekalassa. Väriloistoon yhtyy vielä pysäkilleen kaartava punainen kirjastoauto, Kustaa. Sen iltavuoro on alkanut iltapäivällä Tampereen pääkirjasto Metsolta. 

Ennen liikkeelle lähtöä aamuvuoron aineistoa on vaihdettava iltavuoroon. Kirjastoautot kiertävät aamuisin kouluilla ja päiväkodeilla, jolloin autoissa on lapsille sopivaa lainattavaa. Illaksi pyörillä liikkuvien hyllyjen lasten ja nuortenkirjoja vaihdetaan aikuisten kirjoihin.

Alkuiltapäivästä alkava iltavuoro päättyy illan viimeiselle pysäkille puoli kahdeksalta. Iltavuoroissa on useimmiten töissä kaksi henkilöä, joskus vain yksi. Tänään Kustaata luotsaavat Liisa Lintunen ja Lea Laaksonen, jotka ovat kummatkin työskennelleet kirjastoautossa yli viisitoista vuotta.

Laaksonen toteaa kirjastoauton olevan paras paikka työskennellä kirjastoalalla. Molemmat pitävät työssään erityisesti siitä, että koskaan ei ole kahta samanlaista työpäivää. 

Työssä vaihtuvat asiakkaat, maisemat, sääolosuhteet ja reitit, Laaksonen luettelee.  

Lea Laaksonen on työskennellyt kirjastoautossa 16 vuotta.

Lea Laaksonen on työskennellyt kirjastoautossa 16 vuotta.

Lintunen nostaa esille myös kaupunkikuvan muutoksen. 

Auton kyydistä näkee, minne rakennetaan uutta ja mihin tulee ratikkalinjoja. 

Liisa Lintunen on tehnyt pisimmän työuran Tampereen kirjastoautoissa työskentelevistä.

Liisa Lintunen on tehnyt pisimmän työuran kirjastoautossa Tampereen kirjastoautoissa työskentelevistä.

Tavoitettavia tarinoita 

Ennen Nekalaa Kustaa-autolla on takanaan kaksi pysäkkiä. Kolmen pysäkin jälkeen on aika suunnata ruokatauolle. Taukopaikkoina käytetään marketteja tai huoltoasemia. Syömisen lisäksi on tärkeää, että taukopaikalla on mahdollisuus käydä vessassa, sillä kirjastoautossa ei sellaista ole.

Turtolan Citymarketin pihassa odottaa iloinen yllätys: myös Tampereen toinen kirjastoauto, Kosmos, on tauollaan samaisen Citymarketin pihalla.

Kosmos otettiin käyttöön vuonna 2021, Kustaa vuonna 2009. Iän ohella kirjastoautoissa on myös muita eroavaisuuksia. Kustaa muistuttaa linja-autoa, mutta galaksikuvioinen Kosmos on kuorma-autopohjainen.

Kosmoksessa työvuorossa oleva Reetta Saine työskentelee kummassakin autossa, kuten muutkin kirjastovirkailijat. Saineelle kirjastoautossa työskentely on ollut haaveammatti jo siitä asti, kun hän oli tet-harjoittelussa Lempäälän kirjastoautossa.  

Tajusin, että autoilla kuljetetaan tarinoita, tunnelmaa ja viisautta. Kirjaston kaikki ihanat puolet voidaan tuoda kirjastoautolla niiden ihmisten luokse, jotka eivät kirjastoa tavoita.  

Kahden kirjastoauton voimin kierretään lähes 150 pysäkkiä ympäri Tamperetta. Tampereen kaupunginkirjaston toimintakertomuksen mukaan viime vuonna kirjastoautoista lainattiin aineistoa yhteensä lähes 260 000 kertaa, ja kirjastoautot olivat yksi neljästä Tampereen kirjaston toimipisteestä, joissa lainaus kasvoi eniten vuodesta 2022.

Laaksosen mukaan asiakkaita riittää, vaikka erilaiset ruudut ovatkin vallanneet arkemme. 

Uskollisia asiakkaita on paljon. Usein pysäkeillä meitä jo odotetaan auton saapuessa.  

Lintunen ja Laaksonen myöntävät, että ihmiskontaktit ovat kuitenkin vähentyneet. Kirjoja voi nykyään lainata kirjastoautossakin lainausautomaatilla ja varauksia voi tehdä myös netissä kirjastoauton tiskin sijasta.

Aineistossa digitalisaatio näkyy vähemmän. Kyydissä on yhä pinoittain paperisia lehtiä, fyysisiä kirjoja ja elokuvia. Musiikki tosin tekee poikkeuksen. Lastenmusiikkia lukuun ottamatta levyjä kirjastoauton valikoimassa ei enää ole. 

Viidentoista minuutin asiakaspalvelu 

Ruokatunnin jälkeen kirjastoautot mutkittelevat parkkipaikan halki takaisin reitilleen. Vuorekseen johtavalla Särkijärven sillalla juutumme autoletkaan. Laaksonen toteaa, että joskus pysäkeiltä myöhästytään hieman. 

Onneksi kirjastoauton vastuulla ei ole kuljettaa ketään ajoissa juna-asemalle tai harrastuksiin. 

Työ kirjastoautossa voi toisinaan olla hyvin kiireistä. Ainestoa täytyy lastata autoon nopeasti aamuvuoron vaihtuessa iltavuoroon, ja kaikki vuoron aikana tarvittava on oltava mukana liikkeelle lähdettäessä. Unohtuneita asioita ei ole aikaa lähteä hakemaan.  

Kirjastoauto on yhdellä pysäkillä noin vartin, ja pysäkkejä on vuoron aikana lähes kymmenen. Liikkeelle on pyrittävä lähtemään ajoissa, jotta kaikilla pysäkeillä ehditään käydä. Aina ei ole aikaa perusteellisemmalle kirjavinkkaukselle tai kirjastoon liittyvien ongelmien ratkaisulle, vaan asiakkaita ohjataan kirjastoihin. 

Parissa neliömetrissä ja kymmenessä minuutissa täytyy tehdä sama, mihin kirjastossa voidaan käyttää pitkä aika, Lintunen toteaa. 

Asiakaskunta koostuu pitkälti lapsiperheistä. Pysäkeillä kirjastoautoon saavutaan niin kävellen, juosten kuin pyöräillen.

Kaikki vaan otetaan mitä käteen sattuu osumaan, kommentoi asiakas lapsensa lainaustaktiikkaa naurahtaen. 

Monet poistuvat autolta pieni kestokassillinen täynnä kirjoja, ja auton hyllyt tyhjenevät iltavuoron viimeisten pysäkkien lähestyessä. Asiakkaat suuntaavat koteihinsa löytöineen ja Kustaa jatka kohti hämärtyvää iltaa. Seikkailut jatkuvat niin auton kyydissä kuin kirjojen sivuilla. 

Aliina Ruuttunen, teksti, kuvat ja taitto

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.