Joustavasti Jopolla
Jos koulunkäynti alkaa tökkiä, yläkouluikäinen nuori voi hakeutua joustavaan perusopetukseen. Tampereen Takahuhdin koulun Jopo-luokka sijaitsee entisessä talonmiehen asunnossa, mutta se ei ole näiden nuorten ainoa oppimisympäristö.
Pieni luokka Takahuhdin koulurakennuksen takaosassa on perjantaiaamuna täynnä elämää. Seinät on tuunattu oppilaiden nimikirjoituksilla ja töillä. Pöydät, penkit, säkkituolit ja oppilaat ovat luokassa sikin sokin. Häly on korvia huumaava, kun yhdeksäsluokkalaiset puhuvat toistensa päälle. Tänään tehtävänä on tutustua sanomalehteen ja kokeilla haastattelemista.
– Mä odotan. En puhu teidän kanssa kilpaa, koska silloin te ette kuuntele, opettaja pyytää luokan huomiota.
Kun ryhmätehtävää käydään läpi, koko luokka rauhoittuu. Välillä kuuluu kannustushuutoja ja vitsejä, mutta jokainen oppilas on läsnä ja kuuntelee. Luokka näyttää aivan tavalliselta, mutta näillä kahdellatoista nuorella työ ja toiminnalliset tehtävät sujuvat paremmin kuin perinteinen luokassa hiljaa istuminen.
Ysiluokka käytännön kautta
Joustava perusopetus eli Jopo on toisenlainen tapa suorittaa peruskoulun viimeistä luokkaa. Opetussuunnitelma on täsmälleen sama kuin muillakin yhdeksäsluokkalaisilla, mutta asiat opitaan eri tavalla. Asioita kokeillaan itse ja luokkahuoneesta lähdetään ulos aina, kun joku asia voidaan oppia oikeassa elämässä.
Oppilaiden viikkoihin kuuluu esimerkiksi paljon vierailuita ja vierailijoita. Yhteiskuntaoppia opetellaan käräjäoikeudessa ja äänestyskopeilla, biologian tunnille nuoriso-ohjaaja Aninka Voipio tuo ihmeteltäväksi vauvanukkeja.
Jopolle päästään, sinne ei jouduta. Takahuhdin koululla hakijoita on joka vuosi ainakin tuplasti enemmän kuin vapaita paikkoja. Taustalla voi olla oppimisvaikeuksia, henkilökohtaisen elämän haasteita tai ongelmia keskittyä isossa ryhmässä. Kun perinteinen pulpettiopetus ei toimi, Jopon toiminnallinen pienryhmä voi olla pelastus.
Tampereella Jopo-luokkia on neljässä peruskoulussa. Opettajan työparina toimii aina nuoriso-ohjaaja, joka keskittyy vapaamuotoisempaan toimintaan, kuten leirikouluihin, tutustumiskäynteihin ja työharjoitteluihin. Vuoden aikana luokan nuoret ja aikuiset tulevat toisilleen tutuiksi, koska oppilaita on puolet vähemmän kuin tavallisella luokalla.
Kaikille Jopo-opetus ei kuitenkaan sovi. Jos oppilas ei kannustuksesta ja muistutuksista huolimatta tule kouluun, ei aktiivista osallistumista vaativa luokka ole vastaus ongelmaan.
Jopolla vauhtia uuteen nousuun
Pirteän punaiseen pukeutunut Jessi Helin, 15, on innoissaan Jopo-luokasta ja pari viikkoa sitten päättyneestä työharjoittelustaan apulaispormestarin luona.
Peruskoulun jälkeen suuntana on lukio ja matemaattisten aineiden opinnot yliopistossa. Haave oli kariutua, kun viime vuonna opiskelut takkusivat. Kahdeksas luokka oli vaikeaa aikaa ja perheen kanssa meni huonosti. Henkilökohtaiset haasteet heijastuivat opintoihin. Välit opettajien kanssa tulehtuivat ja numerot putosivat rajusti.
– Tunnit menivät pelleillessä, eikä oikein mikään sujunut. En edes saanut käydä joillakin tunneilla, Helin muistelee.
Opettajat ohjasivat Helinin suorittamaan opintojaan erityisopettajan luona luokan työrauhan säilyttämiseksi. Jopo-luokka oli hänelle uusi alku. Mahdollisuus tavoitella omia unelmia tuntuu hyvältä. Helinin koulumenestys palasi aiemmalle tasolle, vaikka töitä on pitänyt tehdä paljon. Joulutodistuksen keskiarvo olisi jo riittänyt hänen ensisijaiseen yhteishakukohteeseensa.
Työharjoittelu ohjasi uudelle uralle
– Ennen kuin tulin Jopolle, koulunkäynti oli tylsää. Tosi tylsää, Akseli Järvi, 15, nauraa.
Nyt hän viihtyy koulussa ja kokee opiskelun mielenkiintoiseksi. Viime vuonna tunneilla oli levotonta ja keskittyminen vaikeaa.
– Nykyään kavereiden kanssa riehutaan vain välitunneilla, ettei oppitunnit mene sen takia hukkaan.
Järven suunnitelmat jatko-opinnoista vaihtuivat kertaheitolla. Hän oli tammikuun lopussa kahden viikon harjoittelussa Takahuhdin päiväkodissa. Kouluun paluun jälkeen hän vietti päivän Santalahdessa Tredun toimipisteessä tutustumassa lähihoitajan opintoihin. Haave urasta lasten ja nuorten parissa heräsi päiväkodissa leikkiessä.
Enää ei ahdista esiintyä
Emmi Siukola, 15, kiinnostui Jopo-luokasta opinto-ohjaajan vinkistä. Tehtäviä tehdään paljon yhdessä, eivätkä esitelmätkään enää ahdista. Pienessä ryhmässä on turvallista esiintyä.
– Olen stressannut esitelmiä koko kouluajan tosi pahasti. Tällä luokalla ei enää tarvitse, koska tutustuin kaikkiin.
Stressin helpottamisen lisäksi Jopo-luokka on selventänyt tulevaisuuden suunnitelmia. Vuosi sitten Siukolalla ei ollut mielessä mitään jatkopaikkahaavetta. Viimeisen peruskouluvuoden aikana catering-ala alkoi kiinnostaa, ja tet-harjoittelu pikaruokaravintolassa vahvisti halua.
Takahuhdin Jopo-luokan opettaja Satu Herrala pyytää lukuvuoden ensimmäisinä viikkoina oppilaitaan kirjoittamaan kirjeen siitä, miltä Jopo-luokka on tuntunut. Lähes poikkeuksetta kirjeissä kerrotaan keskittymisen olevan helpompaa ja oppimisen kivaa. Läksyjäkin on tullut tehtyä enemmän kuin koko yläkoulun aikana.
Pari vuotta sitten valmistunut oppilas toivoi, että saisi päättötodistuksen, josta hän voisi olla ylpeä. Siitä on niin kauan, kun olen saanut olla ylpeä koulusta, hän kirjoitti. Oppilas nosti vuoden aikana keskiarvoaan puolitoista numeroa. Samanlaisia suuria onnistumisia tulee joka vuosi ja pienempiä päivittäin.
Jopo-luokka on täynnä toiveikkaita nuoria, jotka tukevat ja tsemppaavat toisiaan. Syksyn alussa uuden porukan kohtaaminen jännitti monia, mutta oma paikka ja vahvuudet löytyivät pian. Takahuhdin Jopo-luokalle ketään ei yritetä kampittaa. Yksi nuorista halusi esiintyä kuvissa tunnistamattomana.
Jopo-luokka on täynnä toiveikkaita nuoria, jotka tukevat ja tsemppaavat toisiaan. Syksyn alussa uuden porukan kohtaaminen jännitti monia, mutta oma paikka ja vahvuudet löytyivät pian. Takahuhdin Jopo-luokalle ketään ei yritetä kampittaa. Yksi nuorista halusi esiintyä kuvissa tunnistamattomana.
Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.