Elokuvakeräilijän aarreaitta
Elokuvadivarissa eivät elokuvat lopu kesken. Asiakkaita yhdistää rakkaus elokuviin ja intohimo keräilyyn.
Tampereen Näsilinnankadulla sijaitsevan Viiden tähden elokuvadivarin liikkeen ovi käy tasaiseen tahtiin, ja asiakkaita saapuu sisään ja ulos pitkin päivää.
– Huomasitko tämän kehystetyn Tähtien sota -julisteen? Se on alkuperäinen juliste elokuvateatterin seinältä vuodelta 1977, keräilyharvinaisuus, divarin perustaja Kai Siponmaa kertoo.
Jättimäisen taulun lisäksi huomio kiinnittyy myös lukuisiin muihin yksityiskohtiin divarin seinillä. Esillä on lukematon määrä elokuvia ja näiden oheistuotteita. Hyllyt täyttyvät kauhusta, draamasta, seikkailusta, scifistä, animesta sekä erilaisista keräilyharvinaisuuksista.
Elokuvien lisäksi seinillä on näytillä lukuisia elokuva-aiheisia julisteita Casablancasta Batmaniin sekä kalentereita Marilyn Monroesta Audrey Hepburniin. Paikkansa ovat löytäneet myös erilaiset keräilyesineet, kuten figuurit Taru sormusten herrasta -elokuvien Klonkusta.
Siponmaa perusti divarin vuonna 2006. Ajatus omasta liikkeestä syntyi halusta tehdä omasta elokuvaharrastuksesta työ. Siponmaa oli kerännyt elokuvia itse jo parikymmentä vuotta ennen liikkeen perustamista.
– Suuressa mittakaavassa fyysisten elokuvakopioiden myynti on toki vähentynyt, mutta elokuvaharrastajien piirissä väki tuntuu jopa lisääntyneen.
Makuunin ja Anttilan lopetettua toimintansa monet keräilijät ovat Siponmaan mukaan siirtyneet divarin asiakkaaksi. Erityisesti klassikoille riittää kysyntää.
Jatta Severinkangasta ja Jasmina Saukkosta elokuvissa kiehtovat tarinat.
Jatta Severinkangasta ja Jasmina Saukkosta elokuvissa kiehtovat tarinat.
Nostalgista fiilistelyä
Divarin ovi käy ja liikkeeseen saapuu kaksi naista. Toinen heistä on kanta-asiakkaaksi tunnustautuva Jatta Severinkangas. Hän kertoo käyvänsä divarissa erityisesti sen loistavan valikoiman ja mukavan asiakaspalvelun vuoksi. Tänään hän kertoo tulleensa löytöretkelle.
– Olen vähän sellainen keräilijä. Tykkään, että lempielokuvani ovat fyysisenä kopiona, joskus myös monessa eri muodossa, kuten VHS-kasettina, DVD:nä ja Blu-rayna. Media-alan ihmisenä minua viehättää, kuinka elokuvat on kuvattu, sarjakuvia itse tekevä Severinkangas kommentoi.
Visuaalista suunnittelua opiskeleva Jasmina Saukkonen taas kertoo tulleensa divariin ensimmäistä kertaa Severinkankaan innoittamana.
– Täällä on elokuvia, joita ei Netflixistä löydä. Rakastan tarinoita ja animaatioita, onnelliset loput saavat hyvälle mielelle.
Molemmat kertovat katsoneensa lapsena paljon VHS-kasetteja ja kokevat, että elokuvien keräilyssä on tietynlaista nostalgista fiilistelyä taustalla.
– Myös äitini rakastaa animaatioita, että kai keräily on sieltä perittyä. Mielestäni elokuvia on mukavampaa katsoa sitten kun itse haluaa, eikä olla riippuvainen netin toimivuudesta tai valikoimasta, Saukkonen kertoo.
Divarin valikoimasta suosituimpia ovat kauhu- ja toimintaelokuvat.
Divarin valikoimasta suosituimpia ovat kauhu- ja toimintaelokuvat.
Keräilijälle elokuva on löytö
Turun yliopiston mediatutkimuksen professori Kimmo Laine kertoo keräilyn olevan vanha perinne ja oma taiteenlajinsa. Esimerkiksi musiikin ja sarjakuvien keräily on ollut suosittu harrastus. Keräilyyn usein liittyy esineeseen kohdistuva tunnearvo. Vakavalle elokuvaharrastajalle suoratoistopalvelut eivät Laineen mukaan tarjoa juuri mitään, sillä niiden tarjonta on usein suppeaa.
Laine kertoo DVD-levyille löytyvän yhä omat ostajansa.
– DVD:t eivät ole kadonneet minnekään, vaan niiden myynti on enemmänkin spesifioitunut keräilijöille. Elokuvista julkaistaan paranneltuja erikoisjulkaisuja laajemmilla lisämateriaaleilla julkaisun ulkonäköön panostaen.
Laineen mukaan vanhat trendit pulpahtavat uudelleen pintaan eri aikoina. Esimerkkinä hän mainitsee vinyylilevyt, joiden myynti on ohittamassa CD-levyjen myynnin.
– Vinyylien oston taustalla voidaan ajatella olevan niin sanotusti elitististä halua erottua muista keräilemällä tyylikkäitä vanhoja esineitä.
Suurin osa divarissa myytävistä elokuvista on DVD-levyjä. Asiakkaat ovat innostuneet myös uusista 4K Ultra HD -julkaisuista, mutta niitä ei liikkeessä vielä juurikaan myydä. Koko divarin yläkerta taas on omistettu VHS-kaseteille sekä harvinaisemmille ulkomaalaisille elokuville, joita ei Suomessa myydä.
Asiakkaita ulkomailta asti
Siponmaan mukaan liikkeessä käyvät niin naiset, miehet kuin lapsiperheetkin. Kanta-asiakkaista monet käyvät liikkeessä melkein päivittäin.
– On myös asiakkaita, jotka käyvät täällä pari kertaa vuodessa Rovaniemeltä, Helsingistä ja jopa Espanjasta asti. Heille tämä divari on Särkänniemen ohella vakiopaikka, jossa täytyy Tampereella päästä käymään.
Divari täyttää ensi kuussa 13 vuotta. Siponmaa uskoo sen säilyttävän suosionsa keräilijöiden keskuudessa vastaisuudessakin.
– Näkisin, että olemme tulevaisuudessa edelleen pitämässä elokuvaharrastusta pystyssä täällä Pirkanmaalla.
Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.