Vanhasta raitiovaunusta on moneksi

Tampereen kaupunki löysi Keskustorin kupeessa sijaitsevasta Ratikkakahvilasta ratkaisun, joka mahdollistaa turvavälit influenssarokotejonossa. 

Lauantaiaamu valkenee marraskuisella Keskustorilla. Torin pohjoispäätyyn parkkeeratun raitiovaunun eteen on muodostunut noin parinkymmenen ihmisen jono, joka ei kuitenkaan johdu Tampereen tulevasta raitiovaunuliikennöinnistä. 

Tampereen kaupunki on järjestänyt rokotuslauantain, jonka aikana jaetaan influenssarokotteita tamperelaisille sekä oriveteläisille. Rokotteita annetaan Tampereen Keskustorilla sijaitsevassa vanhassa HSL:n raitiovaunussa. Tavallisesti kahvilana toimiva vaunu on muutettu rokotteenantopaikaksi. 

– Halusimme järjestää walk in -tapahtuman, jossa influenssarokotteen saisi helposti, kertoo Tampereen kaupungin hoitotyön päällikkö Birgit Aikio. 

Paikan päällä on paljon henkilökuntaa ohjaamassa ihmisiä ja jakamassa maskeja. Kuvassa Birgit Aikio ja Johanna Loukaskorpi maskit kasvoillaan.

Paikan päällä on paljon henkilökuntaa ohjaamassa ihmisiä ja jakamassa maskeja. Kuvassa Birgit Aikio ja Johanna Loukaskorpi maskit kasvoillaan.

Aikaisempina vuosina rokotteita on jaettu terveysasemien lisäksi muun muassa Lielahtikeskuksessa ja kiertävissä linja-autoissa. 

– Onneksi ei ole kova pyry tai pakkanen, sitten tämä olisi ollut aika mahdotonta, Aikio toteaa.

Influenssarokotteita annetaan Suomessa osana kansallista rokotusohjelmaa. Rokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten keuhkokuumeelta. Maksuttoman rokotteen saavat muun muassa riskiryhmäläiset sekä yli 65-vuotiaat, alle 6-vuotiaat lapset tai raskaana olevat naiset.

Rokotteita otetaan vaunussa odotettua enemmän 

Jo aamusta muodostunut jono pysyy mitassaan läpi päivän. Rokotteita on varattu 400, mutta tempausta järjestämässä ollut Aikio on jo tilannut uuden erän terveysasemalta. Vaunussa rokotetaankin odotusten vastaisesti yli 500 ihmistä.  

Rokotetta tulevat ottamaan kaikenikäiset ihmiset. Lapsetkin ovat innoissaan vaunuun pääsemisestä. Myös heille jaetaan influenssarokotteita, mutta aivan pienimmille tarkoitettuihin nenäsumuterokotteisiin ei vaunu ole varautunut. 

Vaunun ympärillä on hyvin tilaa jonottaa turvavälit huomioon ottaen. Maskeja jaetaan paikan päällä niille, joilla sitä ei ole omasta takaa. Maskeja on jakamassa myös Tampereen hyvinvointipalveluiden apulaispormestari Johanna Loukaskorpi

Jonosta löytyvästä pariskunnasta toinen on riskiryhmäläinen. He ovat tulleet ottamaan rokotetta ratikkavaunulle, sillä rokoteaika terveysasemalla olisi venynyt joulukuulle.

Irene Sulkava jonossa yhdentoista aikaan.

Irene Sulkava jonossa yhdentoista aikaan.

Irene Sulkava on saapunut rokotejonoon, sillä saa eläkeläisenä rokotteen ilmaiseksi. 

– Luulin, että olisi ollut vähemmän ihmisiä. Moni varmaan tullut uteliaisuudesta, Sulkava pohtii. 

Järjestäjät ohjaavat visiiri ja maski kasvoillaan ihmisiä kohti oikeaa ovea.

Vaunuun otetaan kerrallaan neljä ihmistä rokotettavaksi, joten jono liikkuu jouhevasti.

Sulkava istahtaa raitiovaunun penkille ja vilauttaa hoitajalle Kela-korttiaan. Pian rokote onkin jo annettu.

Vierailu vaunussa kestää muutaman minuutin, minkä jälkeen voi jäädä paikan päälle jälkioireiden varalta. Mukaan saa myös oireista kertovan lappusen.

Aikio pohtii myös koronarokotteiden jakamista, kun niiden aika on. Ehkä tulevaisuudessa ratikassa pääsee ottamaan rokotteen myös koronaa vastaan. 

Teksti ja kuvat: Elise Aaltonen

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.