Keskellä yötä kauppaan

Kauppojen aukiolo vapautui vuoden 2016 alussa, ja sen jälkeen kaupat ovat saaneet itse päättää, milloin ovat auki. Kalevan Prisma aloitti ympärivuorokautisen aukiolon toukokuun alussa. Kauppaan tullaan viettämään aikaa ja tekemään ostoksia rauhassa.

Basson jyskytys kantautuu parkkipaikan halki, ja lähempänä se myös tuntuu. Sininen bussi on pysäköity lähes oven eteen, ja sen ympärillä parveilee nuorisoa. Monilla on kädessä energiajuomatölkki. Lisää nuoria astelee ovesta sisään kaupan puolelle. Vaaleahiuksinen tyttö pujahtaa kassojen välissä olevan köyden välistä hyllyjen keskelle. Infopisteen yläpuolella oleva kello näyttää ajaksi 01.07.

Hyvät asiakkaat, pidetään huolta toisistamme. Käytä käsidesiä, pidä välimatkaa muihin asiakkaisiin, suosittelemme käyttämään maskia. Kiitos yhteistyöstä.

Liikekeskuksen muiden liikkeiden valot on sammutettu, ja rulo-ovet on vedetty alas. Mutta Prisman puolella palavat kaikki valot. Keskusradiosta tulevat kuulutukset muistuttavat korona-ajan hygieniaohjeista ja parhaista tarjouksista. Sesonki näkyy tarjonnassa: hengityssuojainpaketit on aseteltu kirkasvalolamppujen viereen.

Kodinkoneosastolla televisiot toistavat samoja uutisikkunan otsikoita 30- ja 55-tuumaisilta ruuduilta. Pesukone seisoo nokkakärryjen vieressä keskellä käytävää.

Ylöjärveläiset Pinja Lepola ja Pauliina Lehtikevari katselevat jouluvaloja. He tulivat kavereiden kanssa Prismaan ilman suurempia suunnitelmia.

—Nuoret käyvät yöllä kaupoissa viettämässä aikaa. Käymme välillä myös Pirkkalan Citymarketissa, joka on sekin öisin auki.

Sitä on mitä ostaa. S-mobiilin ravintolaskuri kertoo ostoskorisi ravintosisällön. Lataa S-mobiili sovelluskaupasta.

Kaksi mattoa, tyynyjä ja tuulilasin pesunestettä.

Iso pehmonalle, multaa ja maitoa.

Pitsaa, energiajuomaa ja broilerinkoipia.

Ilpo Lehtonen ja Max Louhivuori olivat käymässä kaverin luona Tampereella, ja pysähtyivät hakemaan välipalaa matkalla Akaaseen. Louhivuori on yllättynyt Prisman yöllisestä asiakasmäärästä, koska ei ole käynyt siellä aikaisemmin.

Pakasteosastolta mukaan lähtee pitsaa, ja leivososastolta Omar-munkki.

— Käyn usein viikonloppuisin yöaikaan kaupassa. Jos tekee mieli jotain, niin on helppo käydä hakemassa, Louhivuori kertoo.

Nautinnollista joulunodotusta. Mikään ei ole mukavampaa kuin oleskella joulunpyhät pehmoisessa pyjamassa.

Valtaosa asiakkaista suuntaa kohti elintarvikeosastoa, mutta osa kiertelee kaupassa rauhassa. Nyt on aikaa katsella paistinpannuja ja selailla kirjoja. Yöllä kaupasta saa melkein kaikkea mitä päivälläkin. Vain alkoholia ei voi ostaa ilta- ja aamuyhdeksän välillä.

Marika Suonsivu ja Hannu Touru tulivat kauppaan päähänpistosta. Päivällä kaupassa voi olla täyttä, mutta yöllä ei ole kiire minnekään.

— Olimme molemmat hereillä, ja ajateltiin, että lähdetään käymään. Ainakin ruokaostoksia tehdään.

Aminata Sane on matkalla kotiin Multisiltaan, ja tuli käymään kaupassa äitinsä kanssa. Sane käy usein yöaikaan kaupassa, ja suunnittelee hoitavansa jouluostokset yöllä.

— Yöllä on rauhallista, ja henkilökunta purkaa usein kuormaa. Silloin pääsee valitsemaan parhaat päältä.

Henkilökunta täyttää yöllä hyllyjä, ja isojen tavaramäärien siirtäminen trukilla vaatii pujottelua hyllyjen välissä. Einesateriat, juomapakkaukset ja pehmolelut löytävät omat paikkansa ja jäävät odottamaan ostajaansa.

Bussi on lähtenyt, mutta parkkipaikalla on vielä autoja. Asiakkaita riittää, vaikka kello lähestyy kolmea. Liukuovet lipuvat hetkeksi kiinni, mutta avautuvat taas seuraavan asiakkaan edessä.

Teksti, Hanna Eskelinen

Kuvat, Hilma Toivonen

Moreenimedia on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden julkaisu.